Publicul sătmărean a revenit cu bucurie la concertele Filarmonicii

Scris de I. Z., 10 ianuarie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Următoarea întâlnire este programată pentru joi, 14 ianuarie

“De n-am fi avut suflet ni l-ar fi creat muzica” spunea Emil Cioran. Însufleţită a fost şi sala Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu Mare, joi şi vineri, când orchestra a avut parte de mult aşteptata revedere cu publicul său drag. Cele două concerte au readus artiştilor sclipirea din ochi şi le-au făcut inimile să se umple de emoţii.

Nerăbdător şi entuziast publicul a răspuns cu bucurie şi a îmbrăţişat fiecare lucrare muzicală cu iubire oferind artiştilor o răsplată incomensurabilă prin aplauzele ce răsunau în sfârşit în frumoasa sală de concert. Anul Nou i-a adus aşadar din nou împreună pe artişti şi pe spectatori, acesta fiind cadoul cel mai de preţ.

Cele două concerte extraordinare de Anul Nou au fost conduse de la pupitrul dirijoral de maestrul Victor Dumănescu. O voce care pe mulţi artişti i-a întors în trecut, maestrul Dumănescu fiind cel care a contribuit la formarea şi pregătirea multora dintre artiştii noştri.

Este o voce caldă a trecutului atât de prezent în inimile interpreţilor.
Solista serii a fost soprana Borsos Edith. Născută la Târgu Mureş este câştigatoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale.

O voce pătrunzătoare, plină de culoare, care aduce parcă cerul mai aproape. Ne-am îmbătat inimile cu emoţii, muzica reuşind ca întotdeauna să facă nefirescul din zilele noastre atât de firesc.

Programul celor doua seri a fost extrem de variat. “Italianca în Alger”, “Rusalka”, “Candide”, şi “Gluma Muzicală” a lui Mozart au fost doar câteva din titlurile ce au răsunat atât în sală cât şi în sufletele celor prezenţi. Cele două concerte nu se puteau încheia altfel decât cu celebrul Marş al lui Radetzky, lucrare ce are întotdeauna un impact deosebit asupra publicului.

Filarmonica “Dinu Lipatti” s-a întors pe scenă, iar publicul s-a întors în faţa ei pentru a desăvârşi actul artistic.

Într-o lume în care parcă toate simţămintele au murit există locuri care resuscitează până şi cele mai adânci cotloane ale sufletului şi ale minţii.

Există oameni cu har care se ocupă de bunăstarea sufletelor noastre confuze, suflete ce uneori rătăcesc în căutarea concretului, în materializarea oricărui lucru care pare neînţeles. “Dac-aş putea s-ating ce nu se simte, dac-aş putea să văd ce nu se vede”.

Cu onoare şi recunoştinţă Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” mulţumeşte celor care au fost alături în mediul online, celor care au fost prezenţi la Concertele de Anul Nou şi vă invită joi, 14 ianuarie, din nou la concert. Maestrul cu nume predestinat de a lumina, Tiberiu Soare şi remarcabilul violonist sătmărean, Vlad Răceu, solist al Filarmonicii sătmărene vor oferi alături de orchestra noastră un regal Beethovenian.
Ne desprindem de orice este palpabil, orice este vorbit, lăsăm lumea să se oprească şi doar ascultăm, căci atunci “când cuvintele nu pot vorbi, vorbeşte muzica.” (Ludwig van Beethoven).

Conducerea Filrmonicii “Dinu Lipatti”, reprezentată de Kovacs Emoke, manager general, şi Claudiu Pitic, director adjunct, întreg colectivul de artişti, precum şi toţi cei care fac posibilă funcţionarea acestei instituţii deosebite vă urează un călduros La Mulţi Ani şi un An Nou plin de dragoste şi lumină, un An Nou în care prin muzică să fim cu toţii creatori de emoţii frumoase.

Alina M.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517