Image 1
Image 2

Publicaţia Şcolii Gimnaziale 1 Carei – Number 1 – împlineşte 14 ani

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din şirul publicaţiilor şcolare de înaltă ţinută face parte şi revista intitulată Number 1, aparţinând Şcolii Gimnaziale 1 Carei.

Zilele trecute am întâlnit pe Facebook, aşadar online, numărul 33 al acestei publicaţii, la al 14-lea an de la apariţie, prin urmare se poate spune că revista are deja o tradiţie, se bazează pe experienţa dascălilor îndrumători şi mai ales a elevilor. Spunem şi accentuăm că revista aparţine elevilor , deoarece ei semnează articolele şi desenele, cu excepţia editorialului scris de Nicolae Moldovan, directorul şcolii. Aici, autorul aduce un elogiu muncii bine făcute, respectiv, în varianta şcolarilor, a temelor bine făcute.

Titluri şi tematică de articole

În cele 20 de pagini ale revistei, întâlnim mai multe titluri de articole, cu tematică selectată din spectrul preocupărilor şcolarilor, dar şi de alt gen, cum ar fi cele specifice anotimpului de primăvară. De menţionat că în multe cazuri se menţionează şi sursa de inspiraţie, lucru rareori cunoscut şi aplicat în lucrări mult mai pretenţioase.
După cum spuneam, primele articole sunt despre primăvară, Mărţişor, sărbătorile Pascale, Ziua Femeii. Urmează un articol care marchează aniversarea a 83 de ani de la naşterea marelui scriitor român Ion Creangă. Alte articole au o tematică educativă, cum ar fi combaterea bullying-ului, sfaturi privind utilizarea raţională a jocurilor la calculator, valenţele educative ale excursiilor (La munte), ale voluntariatului şi ale jocului în echipă. Deosebit de util se dovedeşte a fi articolul intitulat Alegerea meseriei potrivite, mai ales pentru elevii claselor a VIII-a, aşa cum este autoarea articolului (Marin Miruna). Nu este omis sportul, ştiinţele şi nici muzica. De asemenea, există şi articole scrise în limbile maghiară şi germană.

Caseta redacţională

Iată şi componenţa casetei redacţionale: profesorii coordonatori: Moldovan Nicolae, Motişan Ovidiu, Seleveschi Ana; profesorii colaboratori: Kocsis Gyongyike, Şteţ Anca, Azurac-Lang Ivett, Kiskasza Melinda, Kovalcsik Noemi, Knecht Andrea, Iluţan Lorena, Sfîra Elena, Torja Stela, Burlacu Helga, Mellau Gabriela. Iată şi grupul de elevi redactori: Ardelean Cătălin, clasa a VIII-a A; Marin Miruna, a VIII-a A; Paul Gabriel, a VIII-a A; Bohonyi Mark, a VII-a A; Bonte Anghel, a VII-a A; Marcovici Cristina, a VII-a A; Leim Dennis, a VI-a A; Şorian David, a VI-a A; Zdroba Patricia, a VI-a A; Corches Carina, a V-a A; Bohonyi Martin, a V-a A; Sucală Teona, a V-a A; Tordai Gabriella, a VIII-a B Boldan Kiberli, a III-a B; Michelle Tar, a III-a E; Pink Regina, a IV-a E.

Bun gust şi fantezie

Aşadar, articole sobre, diversificate, cu un echilibru între fantezie şi bun gust (uneori puţin prea siropoase), o tematică destul de diversificată, menită să satisfacă gusturile a numeroşi cititori. Nu mai prejos este ţinuta grafică a revistei, bogată în ilustraţii color, făcute de elevi. Toate gândite să atragă cititorul pentru a-i îmbogăţi universul spiritual.
În încheiere, am putea spune că această activitate extraşcolară este deosebit de benefică pentru dezvoltarea abilităţilor de redactare ale elevilor, pe nedrept ruda săracă a disciplinelor şcolare. Să nu uităm că abilităţile de scriere reprezintă un important predictor de succes pentru elevi, atât în şcoală, cât şi în profesie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with