Image 1
Image 2

Public numeros la lansarea cărţilor lui Ioan Aniţaş şi Ioan Tipu Sălăjanu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Centrul Multicultural Poesis Satu Mare, joi, 13 decembrie 2018, a avut loc o dublă lansare de carte. Este vorba de gazetarul Ioan Coriolan Aniţaş, cu proza “Femei criminale”, şi poetul şi epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu cu epigrame şi rondeluri.

A participat un public numeros, circa 200 de persoane – scriitori, poeţi, profesori, pictori, organizatorii fiind nevoiţi să aducă mereu alte şi alte scaune pentru noii veniţi.
Moderatorul manifestării a fost poetul George Vulturescu, prefaţatorul volumului de epigrame, care timp de peste două ore a oferit multora prilejul să ia cuvântul.

Cronica prozei “Femei criminale”

Tot George Vulturescu a fost şi primul care a comentat cartea de proză a lui Ioan Aniţaş, despre care a spus că povestirile sale nu au fost scrise pentru plăcerea şi divertismentul cititorului. În opinia sa, scrisul autorului poartă marca jurnalistului, cu rol de moralist şi judecător, remarcând concizia textului, conturarea sumară a personajelor.
Poetul şi editorul celor două volume lansate a făcut o analiză a temei si stilului prozei lui Ioan Aniţaş. Şi profesorul şi pictorul Nicolae Pop a spus că l-a remarcat pe autor de pe vremea când îi era elev la şcoala din Apa. La rândul său, Voicu D. Rusu a spus că în scrisul lui Aniţaş se vede stofa de jurnalist, aplecarea spre detaliu, specifică oricărui reporter.
Cu o prezentare mai vie şi un discurs versificat, în registru umoristic, avea să încânte asistenţa poeta Maria Letai, portretizându-i cu mult talent pe cei doi autori de volume.

Avalanşă de epigrame

Poate fără voia lui, Ioan Tipu Sălăjanu a stârnit un val de epigrame, încât ai fi zis că un personaj invizibil îi obligă să participe cu toţii la un concurs în acest stil publicistic. Au luat parte la această competiţie suis generis Felician Pop, Ovidiu T. Pop, Robert Laszlo, George Vulturescu, Claudiu Govor, Cornel Burcea, Sabin Faur şi George Terziu. Cu toţii au fabricat epigrame care de care mai hazlii, fapt confirmat şi de râsul cu poftă provenit din toate colţurile sălii.
S-au încumetat totuşi să facă o analiză mai sobră a genului epigramistic George Vulturescu, Voicu D. Rusu şi Aurel Pop. Ei au remarcat că scrisul autorului este ”fără ironii dincolo de limita bunului simţ” (V.D. Rusu), ”chiar dacă încondeiază, nu striveşte personajul” (G. Vulturescu), ”săgeţile sale ating totdeauna ţinta” (A. Pop). Am putea spune, pe scurt, că Ioan Tipu Sălăjanu s-a dovedit a fi un adevărat catalizator al genului abordat.
La finalul întâlnirii, Nicolae Pop i-a făcut cadou lui Tipu Sălăjanu o ”epigramă colorată”, după cum pictorul însuşi s-a exprimat, respectiv un superb portret pictat al epigramistului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with