Image 1
Image 2

JOCURI DE NOROC

Psihologia care stă la baza succesului sloturilor online și care le face populare

De ce sunt sloturile online unele dintre cele mai populare jocuri de noroc? Strategii semnificative care au adus profituri mari în această industrie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Industria jocurilor de noroc nu s-a construit în jurul aparatelor video slot, ci mai degrabă acestea aduceau un profit mult mai mic, comparativ cu jocurile de masă. Cum lucrurile sunt într-o perpetuă schimbare iar tehnologia își pune amprenta pe fiecare industrie, sloturile au devenit una din primele atracții la cazinouri și au ajuns să genereze 60 -70 din venitul operatorilor. Citiți mai mult despre aceste jocuri, păcănele online, care au ajuns să fidelizeze zeci de jucători zilnic, chiar și în România.

Sloturile sunt cele mai simple jocuri de noroc, unde nu este nevoie de cunoștințe aprofundate sau de abilitați. Aparatele cu fructe au fost înlocuite de video sloturi care spun povești fanteziste, derulează viața unui idol preferat, urmează succesul starurilor rock sau derulează un film de succes.

Odată cu evoluția tehnologiei a dispărut și monotonia sloturilor, acestea venind în diferite forme, cu multiple tematici, efecte audio/ vizuale inovative, dar care păstrează același principiu de joc – setezi pariul și apeși pe buton. Ce face ca aceste jocuri, lipsite de orice fel de interacțiune, să fie atât de populare în rândul jucătorilor?

Contrar la ceea ce știm, cele mai multe cercetări sunt îndreptate către comportamentul uman și nu către științe matematice sau alte domenii. Unele dintre aceste principii psihologice au fost preluate de către anumite industrii și aplicate cu succes.

Unul dintre exemple este studiul lui Skinner, din anii ’60, care a demonstrat psihologia recompensei, în urma unui studiu efectuat cu porumbei. În acest experiment s-a pus la dispoziția porumbeilor o pârghie, pe care dacă aceștia o apăsau, li se oferea mâncare, nu de fiecare dată și nici aceeași cantitate. S-a demonstrat că porumbei apăsau mai des pârghia, atunci când mâncarea venea mai rar și în cantitate mai mică.

Exact acest element rămâne baza și la cazinouri, câștigurile mici și mai dese. Un alt element, adăugat din studiul psihologului Mihaly Csikzentmihalyi, este fluxul –  o stare mentală, atunci când se accelerează sau se încetinește viteza unei activități (fiecare moment are un scop, regulile sunt clare, răspuns imediat, reprezintă o provocare).

Psihologia recompensei ne arată cum răspunde creierul în aceste situații și cum se conectează la diferite regiuni al lui, in special cu cele responsabile cu producerea sentimentelor de plăcere și motivație.

Când se întâmplă un lucru bun – cum ar fi primirea unui compliment, câștigarea unui premiu sau finalizarea cu succes a unei sarcini – creierul nostru trimite semnale prin intermediul substanțelor chimice neurotransmițătoare, în principal prin sistemul opioid și rezultă sentimentul de fericire.

Dopamina este și ea secretată și începe motivația pentru a caută situații similare, care produc același efect. Ca și în cazul tuturor experiențelor plăcute, rămânem conectați și vrem să le repetăm ​​din nou.

Din nefericire , acesta este și un semnal de alarmă! Această stare, activată de prea multe ori, duce la scăderea nivelului de dopamină iar jucătorii, care nu practică un joc responsabil, încep jocul obsesiv, în dorința de egala nivelul dorit, prin câștiguri mai mari.

Dopamina răspunde la diferența dintre așteptările jucătorului si recompensele pe care le primește. Efectul maxim este produs atunci când recompensa primită este mult mai mare decât așteptarea. Eroarea de predicție de recompensă declanșează învățarea de consolidare, un proces care, în esență, motivează creierul nostru să repete activități răsplătitoare.

Utilizatorii de sloturi știu că vor primi cândva o recompensă, însă nu știu exact momentanul, lucru care îi tine angajați la joc pentru un timp mai îndelungat. În aceeași ordine de idei, toate eșecurile provoacă sentimentul de regret, pe care creierul uman vrea să îl anihileze cu un sentiment de fericire, în cazul jucătorului – un câștig. Aceasta continuă să joace până la următoare victorie, unde dopamina își cere dreptul și toat așa , ciclul continuă.

Aparatele video sloturi sunt concepute pentru a atrage atenția unui jucător și a-l menține cât mai mult timp, începand de la imagini 3D, efecte audio, coloană sonoră, tematici diferite și până la mici recompense, oferite în jocuri bonus. O mulțime de avansări tehnologice le-au fost introduse încă din anii ’70. În forma prezentă, sloturile atrag clienții aflați într-o stare specifică și îi eliberează de grijile lor zilnice. Aceast fel de divertisment are o mulțime de distracții, dar și riscuri uriașe. Un jucător responsabil își setează limite, atât la limetele de joc, cât și la bugetul alocat acestei forme de distracție.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with