00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

PSD, victima propriului program

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Una din criticile constante aduse guvernului de tehnocraţi de către PSD a fost că schimbă prea des miniştri. Nu au trecut decât două luni de la preluarea guvernării şi au fost schimbaţi patru sau cinci membri ai Cabinetului Grindeanu. Doi şi-au dat demisia. Despre primul s-a spus că a fost infiltrat de adversari. Al doilea, cel al Justiţiei, s-a încurcat într-o ordonanţă de urgenţă care a ridicat în picioare o ţară întreagă.

Dacă se mai pune la socoteală şi prima desemnare refuzată de preşedinte, avem imaginea instabilităţii politice. Refuzarea doamnei Sevil Shhaideh să zicem că nu ţinea de PSD. Totuşi este discutabilă pentru că nu a ştiut decât Liviu Dragnea despre propunere. Un ministru a demisionat din cauza protestelor. Ultimele schimbări au venit din cauza unei presiuni a grupului fostului premier Victor Ponta. Deci este o falsă unanimitate în partidul recunoscut pentru luarea unor decizii în unanimitate. Când se vorbeşte despre unanimitate implicit se înţelege o impunere de sus.

Pe de altă parte schimbarea componenţei unei echipe nu este un lucru rău în sine. Există de o vreme încoace obiceiul ca în guverne să fie incluse persoane care nu au mai făcut parte dintr-un guvern precedent. Chiar PSD şi-a făcut un titlu de mândrie în timpul campaniei electorale promiţând că va forma guvernul din persoane noi, necompromise.

După tragedia de la Colectiv oamenii care au ieşit în stradă au cerut guvern de tehnocraţi. Dacian Cioloş şi-a ales o echipă de oameni care nu au făcut politică. Astfel credea că a dat o lovitură. Speranţele puse în tehnocraţi s-au spulberat. Guvernarea este una, priceperea personală alta. Rezultatele, privite prin prisma accesării fondurilor europene, au fost catastrofale. Nu s-a absorbit niciun euro. Oricât s-au străduit preşedintele Iohannis, PNL şi USR să ridice în slăvi guvernul tehnocrat, la alegerile parlamentare rezultatele au fost mult sub aşteptări. Platforma electorală propusă de Dacian Cioloş, care s-a vrut a fi un document programatic, nu s-a bucurat de popularitate.

Practic PNL, bazându-se pe tehnocraţi, nu a avut un program de guvernare. Şi de aici se poate trage concluzia că nu se poate guverna fără un program politic.

La urma urmei PSD a devenit victima propriului program politic. Asumându-şi rolul de coordonator al echipei care a lucrat la program, Liviu Dragnea şi-a arogat şi meritul rezultatelor obţinute. S-a considerat garantul punerii în practică a programului-minune. Prin urmare s-a simţit îndrituit să pună în guvern pe cine a vrut el, iar apoi nu a ascuns faptul că deciziile le va lua tot el. Asta a trezit nemulţumiri în partid. În acest fel a marginalizat oamenii lui Victor Ponta, dar şi pe cei care au muncit în campanie, separat de echipa lui. Nemulţumirile mocnite au ieşit la suprafaţă şi datorită protestelor. Victor Ponta a reuşit să-şi impună câteva persoane în Guvernul Grindeanu.

Acţiunile lui Liviu Dragnea au fost privite cu suspiciune. Opoziţia, ajutată de preşedintele Iohannis, a profitat de situaţie şi a atacat într-un singur punct, în Liviu Dragnea.

PSD a fost calificat partid corupt pentru că s-a lăsat condus de un om cu probleme penale. Cel care i-a adus partidului un scor istoric la alegeri a devenit şi punctul său vulnerabil. Liviu Dragnea promitea să fie politicianul cel mai important din mandatul 2016-2020, dar protestele din stradă, datorate unei greşeli care a putut fi speculată, l-au readus cu picioarele pe pământ. Marginalizaţii au reacţionat şi iată că PSD este nevoit să schimbe componenţa guvernului nu după cum îşi doreşte Liviu Dragnea.

Domnia totală a lui Dragnea se apropie de sfârşit. De aici înainte ori va conduce mai democratic, ori va fi tot mai contestat şi din interior, şi din exterior.

Abonează-te acum Online!