PSD solicită revizuirea măsurilor de protecţie a consumatorilor afectaţi de creşterea preţurilor la energie

Scris de I. Z., 05 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marcel Ciolacu

PSD va solicita, în prima şedinţă a Coaliţiei de guvernare, adoptarea în regim de urgenţă a unor modificări şi completări la legislaţia privind protecţia cetăţenilor faţă de creşterea galopantă a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Este evident că actuala Lege a plafonării preţurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu şi adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor afectaţi puternic de majorarea accelerată a preţurilor la energie.

Pe lângă impactul social negativ resimţit în mod direct de creşterea uriaşă a facturilor la energie, legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanţ la nivelul întregii economii, întrucât preţurile la energie vor avea o pondere însemnată în creşterea inflaţiei care se anunţă pentru intervalul următor.

Din acest motiv, PSD consideră că Guvernul şi Coaliţia de Guvernare trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative şi pentru protejarea adecvată a populaţiei vulnerabile şi a companiilor româneşti.

Principalele soluţii pe care PSD le va propune în Coaliţia de guvernare sunt următoarele:

o Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie

o Simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată

o Reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare

o Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie şi la IMM-urile afectate puternic de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Toate soluţiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliţiei de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern şi aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară.

Biroul de presă al PSD

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517