00.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 14.10 Teleshopping 14.30 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ghiţă Blidar. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Talk Show, cu Carol Erdos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

PSD se surprinde singur, a doua oară

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După o săptămână de supoziţii, purtând presa pe piste greşite, PSD l-a nominalizat pe cel care urmează să fie viitorul prim-ministru. PSD propune preşedintele decide. Au căzut toate propunerile, începând de la Florin Georgescu, Carmen Dan, Mihai Fifor sau Viorica Dăncilă. Propunerea cu care se prezintă la Cotroceni Liviu Dragnea este Mihai Tudose. Abia a fost votat în forul de conducere al PSD şi au început criticile.

Este un om greoi, este un apropiat al serviciilor secrete, trecând şi el prin academia de informaţii, nu s-a remarcat printr-o viziune politică. Nu a fost votat în unanimitate. Au fost patru abţineri. Nu au explicat de ce nu l-au votat pe Mihai Tudose. De reţinut că printre cei care s-au abţinut se află şi omul lui Dragnea, preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău. Principala preocupare şi îngrijorare a membrilor CEX a fost ca viitorul premier să nu aibă o dublă comandă. Mihai Tudose a declarat pe propria răspundere că nu este decât membru PSD, nu este nici ofiţer acoperit, nici omul serviciilor. Se speculează că Sorin Grindeanu ar fi fost ghidonat de forţe oculte. Acum PSD suflă şi în iaurt.

Ieri în rândul partidelor de opoziţie a fost o zi mai puţin fierbinte. Ludovic Orban a refuzat să se întâlnească, şi eventual să negocieze, cu Traian Băsescu. PNL nu a negociat nici cu USR. Deci a rămas o singură propunere pentru funcţia de prim-ministru. PSD-ALDE nu pierde guvernarea, aşa cum a sugerat Sorin Grindeanu şi Victor Ponta.

Consultările de la Cotroceni au decurs în nota obişnuită. Rând pe rând delegaţiile au intrat la preşedinte. Liderii politici au făcut declaraţii, fiecare în funcţie de interesul partidului său. Opoziţia şi-a exprimat neîncrederea în noua formulă de guvernare, care de fapt este tot cea veche.

De data aceasta preşedintele Iohannis nu a refuzat prima propunere comună PSD-ALDE. În mod sigur s-a discutat dinainte cu preşedintele. Nu s-a mai făcut greşeala din decembrie când i s-a trântit pe masă numele lui Sevil Shhaideh. Acum problemele rămân în interiorul PSD. Imediat după alegerea lui Mihai Tudose un parlamentar PSD a declarat că nu va vota noul guvern.

Foarte probabil luptele interne vor continua în PSD. Acesta poate fi unul din motivele pentru care opoziţia nu s-a grăbit să facă o propunere pentru formarea unei majorităţi. Aşteaptă să fie dărâmat PSD din interior. Sunt semnale că noul guvern PSD-ALDE nu va avea viaţă mai lungă decât fostul guvern Grindeanu. Deşi delegaţia fiecărui partid putea fi formată din cinci persoane, din partea PSD-ALDE s-au prezentat la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis doar Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. O discuţie în trei va fi clarificat multe probleme divergente.

Delegaţia PNL a fost formată din cinci persoane. Liberalii cer alegeri anticipate. Partidul lui Traian Băsescu s-a făcut remarcat prin propunerea unui candidat pentru funcţia de prim ministru. În fruntea delegaţiei UDMR s-a aflat Kelemen Hunor. Declaraţiile la ieşirea de la consultări s-au încadrat în şabloanele obişnuite.

Dar greul pentru PSD abia începe. Până la votul din parlament în PSD vor avea loc mişcări de trupe. Numărul opozanţilor lui Dragnea creşte. La rândul său, Mihai Tudose este, totuşi, un personaj constestat. Dar nu există în politica românească un singur politician mai de Doamne ajută care să nu aibă parte de critici, care să nu fie într-un fel sau altul contestat.

Aşa cum a declarat imediat după declanşarea scandalului în PSD, preşedintele Iohannis îşi doreşte să fie depăşită cât mai repede criza. Prin urmare peste câteva zile se va instala al doilea guvern PSD, după doar şase luni de la alegerile parlamentare.

Abonează-te acum Online!