Image 1
Image 2

PSD, rezistenţa la rupere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una din temele la zi este ruperea PSD. Se porneşte de la zvonul că Liviu Dragnea nu se mai înţelege cu premierul Grindeanu. Ce fel de partid conduce Liviu Dragnea? PSD este singurul partid rămas întreg. În 20 de ani din marele trunchi social democrat s-au rupt doar două aşchii. Prin 1998 Teodor Meleşcanu în fruntea unui grup a înfiinţat Alianţa pentru România, iar după 2004 s-a desprins grupul lui Gabriel Oprea formând UNPR. Peste timp, uitând de trădare, fiii risipitori s-au reîntors la matcă.

Oprea, în numele interesului naţional a susţinut guvernul lui Traian Băsescu, şi tot în numele interesului naţional a intrat în alianţă cu PSD. ApR a fuzionat prin absorbţie cu PNL, pentru ca apoi Teodor Meleşcanu să meargă pe mâna lui Călin Popescu Tăriceanu. Peste ani, adică în 2017, fostul social democrat Teodor Meleşcanu ajungând ministru într-un guvern PSD.

Realitatea statistică arată că este greu de rupt în felii mici un partid ca PSD. Alte partide sunt mai vulnerabile la sciziuni. PNL a pierdut o parte însemnată după formarea ALDE. De asemenea, PDL s-a resimţit după fracţionare. Facţiunile dizidente, ALDE şi PMP,  sunt partide care au intrat singure în parlament. Performanţă pe care ApR şi UNPR nu au reuşit-o niciodată.

De la acest adevăr trebuie pornit atunci când se vorbeşte despre o rupere a PSD. Fiecare partid are un urcuş şi un coborâş. PSD a ajuns la forma maximă la alegerile din 2016. A încerca să rupi un partid imediat ce a atins o cotă maximă este greu. Nu şi imposibil. La urma urmei orice partid este format din oameni.

Iar oamenii sunt vulnerabili. Mai ales când asupra lor planează nişte pericole. Asupra PSD face presiuni o anumită parte a societăţii. Deşi a atins un număr record, masa protestatarilor nu a atins un punct critic de la care să nu se mai poată face nimic.

Asupra PSD, şi asta o spun zi de zi liderii social democraţi, face presiuni DNA. Din această cazuză guvernul a emis ordonanţa 13. Din cauza DNA, zi de zi PSD încearcă să modifice codul penal şi codul de procedură penală. Politic, vârful de atac anti-PSD este preşedintele Klaus Iohannis şi partidele de opoziţie, PNL şi USR, însă PSD se teme de DNA şi de justiţie.

Adversarilor politici le poate face faţă. A spus chiar preşedintele Iohannis că “mingea se află în terenul PSD” pentru că are o majoritate confortabilă în parlament.

Să ne imaginăm ce ar face PSD dacă nu ar exista DNA. Aceasta este teama celor care ies în stradă şi strigă “jos guvernul”. PSD nu are un trecut foarte onorabil privind democraţia şi respectul faţă de lege.

Nu s-a preocupat suficient de imaginea lui externă. Nu i-a păsat de intelectuali. Nu şi-a apropiat societatea civilă, atâta câtă este. De aceea, niciodată nu a câştigat vreo victorie când dreapta a fost unită.

Iar acest lucru s-a petrecut numai cu ocazia alegerilor prezidenţiale. În turul doi toate forţele se unesc şi votează împotriva candidatului PSD. Aşadar, soluţia nu este încercarea de a rupe partidul lui Liviu Dragnea. Soluţia este unificarea dreptei. Acum, pe dreapta se află PNL, USR, PMP, adversare declarate. Dar ALDE şi UDMR sunt tot partide de dreapta.

Este vorba despre o deficitară strategie politică. Responsabilitatea cade în primul rând în sarcina fostului candidat  prezidenţial al dreptei din 2014. Abia în al doilea rând se fac vinovate partidele. Şi acum, în loc să se caute soluţii pe termen lung, se recuge la o soluţie de avarie.

Şi dacă rupi PSD-ul acum ce se rezolvă? Exact ce s-a rezolvat în 2015 când a fost dat jos guvernul Ponta şi a fost instalat guvernul de mameluci condus cu mâna moale de Dacian Cioloş. Care este alternativa la guvernarea PSD? O majoritate formată din petice. Înainte de a trece la acţiune, trebuie pusă la încercare rezistenţa la rupere a PSD.

Competiție electorală pe Tik Tok

Se vorbește atât de mult despre campania electorală, de fapt despre campaniile electorale pentru că sunt atât de multe anul acesta încât nici nu le mai putem număra.