Image 1
Image 2

PSD. Punct și de la capăt

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    După cum pune problema viitoarei guvernări s-ar părea că Victor Ponta este hotărât să ia totul de la început. În locul sloganului “Dreptate până la capăt” în actuala conjunctură mai potrivit este “Punct și de la capăt”. Întrebarea fundamentală este dacă PSD mai are resurse interioare pentru un nou început. De asemenea, trebuie să știe cu exactitate ce vrea să lase în urmă. Dintre frânturile de declarații se pot deduce anumite direcții. La loc de frunte trebuie pusă recunoașterea aroganței. Apoi ar urma decizia de a nu mai proteja persoanele asupra cărora planează acuzații de corupție.
Se zice că niciodată nu este prea târziu, dar trenul prezidențialelor mai trece prin gară doar peste cinci ani. În acest lung răstimp se pot face multe. Dar parcă și după alegerile din 2004 și după cele din 2009 au fost depistate exact aceleași metehne. Și iată că nu s-a schimbat mare lucru. De ce ar trebui să-l credem acum pe Victor Ponta din moment ce nu au fost crezuți nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană? Hai să spunem că din cauză că vremurile s-au schimbat, oamenii de asemenea, însă nu îndeajuns de mult încât să poată influența felul de a fi al pesediștilor.
Dând cu capul de grindă, desigur din cauza aroganței, vânați de DNA, social democrații se află la o răscruce. La aroganță pot renunța ușor trecând în opoziție. La apărarea corupților mai greu pentru că ea stă la baza partidului. Foarte mulți au intrat în PSD pentru a-și face o carieră și pentru a câștiga bani mai ușor, nemunciți dacă se poate. Dacă partidul nu te apără când ai probleme de ce să mai muncești și de ce să rămâi în acel partid? Cu toate acestea, Victor Ponta este decis să ia totul de la capăt. Pare dispus să sacrifice totul pentru curățenia morală din partid. Singur nu va reuși. Nu este suficient să se curețe partidul doar la vârf. De aceea a și anunțat că în ianuarie și februarie va începe curățenia pentru pregătirea congresului din primăvară la nivelul organizațiilor teritoriale.
Teoretic nu este greu. De pildă la Satu Mare președintele organizației municipale, primarul Dorel Coica, declarând că este dispus să facă un pas în spate vrea să dea un semnal pentru alți colegi. De fapt, sub masca luptei împotriva corupților din partid se declanșează lupta pentru putere în interiorul fiecărei organizații județene. Disciplina internă, dusă uneori până la extrem și pentru care PSD era invidiat, a creat o ierarhie de tip feudal. Vanghelie numea PSD-ul “partidul muților”. Când toată lumea va începe să vorbească liber, conștiințele se vor elibera și PSD va intra într-o altă eră. Ușor de spus, dar, dincolo de ironie, dacă social democrații nu fac acest pas partidul lor va intra într-un lent și dureros proces de disoluție.
Pe de altă parte noile dezvăluiri despre marile dosare de corupție aduc în prim plan personaje din toate partidele politice. Mafia retrocedărilor a crescut sub protecția PDL în timpul guvernului Boc. Oamenii văd cum li s-a furat țara de către un guvern care își făcuse un cult din independența Justiției. Socotind sumele furate de oamenii altor partide, PSD s-ar putea să pară cu timpul mai puțin corupt decât alte partide. În acest caz strategia lui Victor Ponta va da roade.
PSD are probleme, însă nu mai multe decât restul partidelor. Face atâta caz de faptul că a pierdut alegerile prezidențiale ca și cum i s-ar fi cuvenit de drept cea mai înaltă fucție în stat. Nu i se cuvenea și realitatea este că nu a avut omul potrivit pentru a ocupa această funcție. Victor Ponta nu este destul de matur, iar programul său a fost departe de a fi potrivit pentru respectiva funcție. Alegătorii au simțit acest lucru și au votat în consecință. PSD are aptitudini pentru administrație, în special pentru cea locală. Dacă se întâmplă să și guverneze, e ca și cum l-ar fi prins pe Dumnezeu de-un picior. Marea ciupeală de la centru se îmbină perfect cu mica ciupeală din teritoriu. Ponta vrea să rupă acum simbioza dintre ele.

Competiție electorală pe Tik Tok

Se vorbește atât de mult despre campania electorală, de fapt despre campaniile electorale pentru că sunt atât de multe anul acesta încât nici nu le mai putem număra.

Săptămâna marilor decizii politice

Nu neapărat în ordinea importanţei, în această săptămână guvernul trebuie să ia o serie de decizii care vor avea consecinţe majore pentru România, pentru cetăţenii români, pentru mediul de afaceri, pentru salariaţii din sistemul de stat.