19.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniştrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitaţi: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 04.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Koter Laszlo. Titlul emisiunii: De la sculptura în lemn. La sculptura în piatră şi os. 04.50 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 05.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Artă şi bijuterii. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniştrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Florin Mureşan. 10.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Dragoş. Titlul emisiunii: Subvenţiile anului 2019 şi pregătirile pentru cele ale anului 2020. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitaţi: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniştrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Familia în faţa provocărilor vieţii. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Adrian Balaj. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

PSD primeşte provocarea PNL: acceptă alegerile anticipate?

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După declaraţia preşedintelui interimar ar rezulta că PSD vrea alegeri anticipate. Marcel Ciolacu introduce însă o mică nuanţă: în spaţiul public, spune el, PSD ar trebui să spună că vrea anticipate pentru a arăta că nu-i este frică de alegeri.

Desigur, este un simplu joc politic. În condiţiile în care PSD şi-a adus aproape fiii rătăcitori din Pro România, cu o pondere uriaşă în parlament, este de neconceput să se aventureze într-o campanie din care nu are decât de pierdut. Un scor apropiat celui din 2016 nu va mai obţine PSD prea repede. În acelaşi timp, nici PNL nu se va întâlni la toamnă cu intenţia de vot a alegătorilor de acum.

Cele două partide, devenite adversare tradiţionale, au agende diferite. Pentru prima oară încep să se întrevadă şi diferenţele de programe. Pentru prima oară după anii ’90 există clar exprimată o politică economică de stânga şi una de dreapta.

Un exemplu radical este ordonanţa guvernului Orban de susţinere a spitalelor private, în timp ce PSD rămâne adeptul neflexibil al implicării totale a statului în economie. Mai lipseşte doar sloganul din 1990 „Nu ne vindem ţara”.

În mod normal partidele mai mici ar trebui să se ralieze poziţiilor celor două partide mari. PMP dintr-o dată doreşte să fie „a treia forţă politică din ţară” după numărul de aleşi locali. Nu-şi doreşte alegeri anticipate, motivul fiind teama că nu va trece pragul electoral. Definindu-se ca partid de dreapta, normal ar fi să susţină politici de dreapta.

Despre ALDE este greu să se pronunţe cineva, însă în mod normal locul acestui partid ar fi lângă PNL. Aşa cum Victor Ponta s-a întors la sânul partidului-mamă, ar trebui să se întoarcă şi Călin Popescu Tăriceanu la dragostea politică dintâi.

Cu toată vânzoleala de pe scena politică, numărul formaţiunilor care pot juca un rol politic este redus. Există grupări, nu însă şi partide în adevăratul sens al cuvântului. Există multe grupări în acelaşi partid, nu însă şi lideri politici în adevăratul sens al cuvântului.

Niciodată în ultimii 30 de ani nu a fost o sărăcie mai mare de personalităţi în fruntea partidelor, începând de la nivel naţional la nivel judeţean. Mai răsare ici-colo câte un politician priceput, însă şi acesta se înconjoară de mediocrităţi.

Lipsa de viziune, până la urmă lipsa de cultură, inclusiv politică, este plătită scump de întreaga populaţie. Partidele sunt confiscate de grupuri foarte restrânse, pentru care primează interesele personale. Cu sau fără alegeri anticipate, cu primari aleşi într-un tur sau în două, situaţia nu se schimbă. În această masă amorfă de mediocrităţi doar programele ferme pot salva ţara. Aşadar, PNL să meargă până la capăt cu un program economic de dreapta, iar PSD să rămână un partid de stânga, axat pe protecţia socială.

PNL să promoveze politici prin care să scadă rolul statului, iar PSD să susţină în continuare rolul statului în toate domeniile. Alegătorii trebuie să se ralieze acestor poziţii, asumându-şi riscurile de rigoare. Aleşii locali, la rândul lor, ar trebui să se alinieze celor două curente politice.

Între agenda naţională a unui partid şi agenda unui ales local, a unui primar, de cele mai multe ori se cască o prăpastie. După ce se văd în funcţii, aleşii locali îşi creează câte un mic „stat în stat”. Legătura lor cu Centrul se limitează la a cere fonduri. Cu cât au un guvern binevoitor cu ei, cu atât par mai buni gospodari. Cum PSD a fost mai multă vreme la guvernare, evident că a pompat mai mulţi bani în teritoriu. Drept urmare are cei mai mulţi primari. Având cei mai mulţi primari, în cazul în care alegerile anticipate se vor suprapune peste cele locale, are o şansă în plus de a obţine rezultate mai bune la parlamentare.

Aşadar, are un motiv serios de a accepta alegeri parlamentare anticipate.

Abonează-te acum Online!