Image 1
Image 2

PSD – PNL, nicio şedinţă fără ceartă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Două subiecte merită toată atenţia populaţiei.
În primul rând pierderea alegerilor parţiale din Austria de partidul premierului Nehammer poate crea câteva momente de satisfacţie. Iată că votul împotriva aderării României la Spaţiul Schengen nu i-a folosit la nimic. Dimpotrivă, a ajutat Partidul Libertăţii, formaţiune de extremă dreaptă, care i-a luat 10% din voturi. După aceste alegeri social democraţii austrieci pot forma o majoritate cu Partidul Libertăţii.
Există însă şi varianta guvernării popularilor lui Nehammer cu social democraţii, un partid mai deschis pentru extinderea Spaţiului Schengen.
Dar să vedem ce se întâmplă în ograda noastră. Pregătindu-se pentru rotativa premierilor, din luna mai, partidele din coaliţie fierb. PSD deja a anunţat ce măsuri va lua. Va impozita marile companii cu 1% din cifra de afaceri, va reduce TVA-ul la produsele de bază şi va reduce impozitarea muncii, prin reducerea CASS. Trei măsuri, trei motive de ceartă. PNL acuză: PSD vrea să crească taxele. Cele trei măsuri, la care se adaugă şi un impozit mai mare pe dividende, din perspectiva liberalilor sunt promisiuni populiste. De câteva zile, ore întregi liderii PNL dezbat relaţiile cu PSD şi ies la rampă. În toiul discuţiilor, atât la PNL cât şi la PSD se aduce vorba şi despre cele două ministere deţinute de UDMR. S-ar părea că şi PSD şi PNL ar dori să ia unul din cele două ministere, fie Dezvoltarea Regională, fie Mediul. Cum prin ambele ministere se derulează fonduri către unităţile administrativ teritoriale pot avea un impact electoral în pregătirea alegerilor de anul viitor.
Trecutul ne învaţă că după fiecare ceartă mai serioasă a urmat o despărţire. Au fost cazuri când s-a rupt o coaliţie din cauza unui singur om. Alianţa dintre PNL şi PD s-a spart în timpul guvernării Tăriceanu. USL s-a dezmembrat când prim ministru era Victor Ponta pentru că lui Crin Antonescu i s-a părut că PSD nu se va ţine de cuvânt şi nu-i va susţine candidatura la prezidenţiale. Coaliţia PNL-USR-UDMR s-a spart pentru că USR nu l-a mai vrut pe Florin Cîţu premier.
Parteneriatul PNL-PSD nu poate avea altă soartă decât celelalte parteneriate, decât celelalte coaliţii de guvernare. Anul de dinaintea alegerilor este crunt. Bătăliile politice se dau cu toate armele. În lipsa unui arbitru, loviturile sub centură nu se penalizează.
Exact în această situaţie se află acum PNL şi PSD. Dacă în prima perioadă a guvernării disputele erau mai discrete, odată ce la orizont apare spectrul alegerilor, în special cele parlamentare şi prezidenţiale, spiritele se încing.
Va câştiga mai mult cine promite mai mult. Aici PSD este maestru. PNL mizează pe cifre: am atras investiţii străine, am alocat un procent nemaivăzut de mare din buget pentru investiţii. Lucruri abstracte. Populaţia nu mănâncă beton. Populaţia consumă bunuri de larg consum, iar PSD promite că va scădea TVA-ul la bunurile de larg consum, nu la beton. În timp ce PNL pare să apere interesele marilor companii, PSD promite că va reduce taxarea muncii. Patronii firmelor mici şi mijlocii nu mizează pe dividende. Ei vor taxe mai mici pe muncă. PSD câştigă puncte electorale şi în problema pensiilor. Se spune că PNL blochează desfiinţarea pensiilor speciale, în timp ce PSD propune creşterea pensiilor normale. Mai sunt şi probleme de ordin personal. Asupra ministrului Lucian Bode planează acuzaţia că şi-a plagiat teza de doctorat şi i se cere demisia. PNL spune că este un atac concentrat împotriva lui pentru că este secretarul general al PNL. Un alt membru al guvernului, tot de la PNL, pe care sunt puse toate tunurile este Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Încă un punct în defavoarea PNL: cu toate că PSD avea pe frunte eticheta de cel mai corupt partid, miniştrii social democraţi nu sunt implicaţi în scandaluri publice de corupţie şi nu sunt acuzaţi de incompetenţă. Atâta vreme cât nu trece o zi fără o ceartă, sunt slabe speranţe că parteneriatul dintre PNL şi PSD va avea viaţă lungă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Sub paravanul războiului

Asculta acest articol Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul.