Image 1
Image 2

PSD, ofensiva externă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe piața media externă PSD a avut o imagine catastrofală. Traian Băsescu și PDL au reușit să-și impună punctele de vedere atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în Statele Unite.

Grupul de europarlamentari social democrați au fost mereu cu un pas în spate față de colegii lor români, reprezentanți ai PDL, care făceau parte din puternicul grup al Partidului Popular European. Eticheta de partid corupt pusă pe frunte de Traian Băsescu a fost exportată în lumea întreagă, iar PSD, în ciuda eforturilor, nu a fost capabil să se scape de ea.

Nu mai departe decât în urmă cu câteva săptămâni presa românească titra că guvernul PSD-ALDE are toate ușile cancelariilor europene închise.
O breșă se pare că a reușit să facă Liviu Dragnea odată cu vizita în Israel.

Poziționându-se de partea președintelui Trump în chestiunea mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, România și-a ridicat în cap Comisia Europeană, care a decis că UE este împotriva mutării ambasadelor la Ierusalim.

Dar surpriza nu a întârziat să apară.
Un interviu al lui Liviu Dragnea a apărut în toate marile ziare americane. Este un prim contraserviciu oferit de Statele Unite poziției guvernului român? Tema abordată de Dragnea este una de politică internă. Liderul PSD acuză DNA de abuzuri, de încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești. În sfârșit, PSD a reușit să externalizeze disputele sale cu DNA.

La rândul ei, Viorica Dăncilă reușește performanța de a fi primită la Vatican de Înaltul Pontif. Este o breșă, o primă ușă deschisă guvernului PSD-ALDE. Între cele două acțiuni – interviul lui Dragnea și vizita premierului la Vatican – există o legătură. Foarte probabil, ele fac parte dintr-o strategie menită să scoată PSD din izolarea externă.

Prețul s-ar putea să fie poziționarea de partea SUA, întâi în chestiunea ambasadelor din Israel, urmată de problema din Iran. În ambele cazuri România a făcut un pas înafara politicii generale a UE.

Există, desigur, un risc. Se pare că Liviu Dragnea își asumă acest risc, el pariind pe relația cu Statele Unite, cu Donald Trump, mai mult decât pe relația cu UE, cu Comisia Europeană. Mai mult, liderul PSD a criticat Europa cu două viteze, teză potrivit căreia țările dezvoltate au de câștigat în defavoarea țărilor mai puțin dezvoltate.

Liviu Dragnea, fără să o spună explicit, se raliază grupului de la Vișegrad. Ungaria, Polonia, Cehia au poziții care le plasează în zona euroscepticismului.
Deseori au dreptate.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat schimbarea de direcție a PSD și cu ocazia Zilei Europei a criticat dur “anumite partide” care nu cred în valorile reprezentate de UE. Evident, era un perdaf aplicat grupului de lideri ai PSD care au dat curs invitației de a merge la Cotroceni.

După aceste prime mișcări stragice se poate avansa ideea că Liviu Dragnea este mai abil decât se credea. Sesizând că șansele de a se impune în interiorul UE, unde parlamentarii români social democrați sunt dominați colegii lor din zona dreptei, fără susținerea Germaniei, dar și a celor mai influente țări, Italia, Franța, Spania, se pare că PSD s-a decis să întărească relațiile cu Statele Unite, susținând deciziile președintelui Trump.

Plățile cash sparg coabitarea PNL-PSD

Câinele nu pleacă din fața măcelăriei, spune un proverb drag politicienilor optimiști când vine vorba despre desfacerea unei coaliții de guverne.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now