Image 1
Image 2

PSD nu dă unitatea pe principii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Cazul Șova se complică. Nici nu se putea altfel. Opoziția se leagă de orice pentru a împinge guvernul în corzi. Fiecare greșeală începe să fie taxată. Este un semn că se apropie cu pași repezi o nouă campanie electorală. Până acum toți anii pre-electorali s-au dovedit extrem de duri. Puterea de regulă începe distribuirea de cadouri electorale, iar opoziția caută și exploatează punctele slabe.

De data aceasta, Guvernul Ponta scoate la bătaie reduceri atât de consistente, încât nu pot fi criticate de nimeni. Promisiunea de scădere a TVA de la 24% la 20% cum ar putea fi criticată? Sau reducerea TVA la alimente la 9%? Cum să contracarezi asemenea acțiuni aducătoare de popularitate? Cu arme politice.

Cazul Șova se transformă într-o armă politică. Însuși președintele Klaus Iohannis dă semnalul. Rezultatul votului din Senat privind cererea de arestare a senatorului Dan Șova este interpretabil. Conform Constituției este nevoie de majoritatea voturilor celor prezenți la ședință. Regulamentul Senatului prevede că sunt necesare jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Opoziția și președintele merg pe Constituție. Majoritatea guvernamentală susține că trebuie respectat regulamentul. S-a recurs la Curtea Constituțională. Exact ca în cazul suspendării președintelui Traian Băsescu, ultimul cuvânt îl va avea CCR.

Le place sau nu, noii liberali, împreună cu președintele Iohannis, se văd nevoiți să recurgă la vechile arme folosite cu succes de Traian Băsescu. Invocarea statului de drept, cu întreg arsenalul cuprins în acest concept, prinde extraordinar de bine la public. În lipsa argumentelor palpabile, recursul la drepturile sacrosante, la Constituție, la drepturile omului, este metoda cea mai simplă și eficientă. PSD nu a excelat niciodată în acest domeniu. Poate că nici nu se omoară cu astfel de “mofturi”. Această poziție i-a îndepărtat pe intelectuali de social-democrați. De aici se trage și acuzația că PSD este moștenitorul partidului comunist. Teoretic își propune să  renunțe la năravurile care-i atrag acuzația de partid cripto-comunist, dar când vine vorba să pună principiile în față ezită.

În cazul Șova ar fi putut PSD demonstra că nu pune nimic deasupra legii? Desigur, însă a preferat să se gândească pur și simplu că prin arestarea lui Șova i se șubrezește majoritatea din Senat. Și a votat în interesul partidului, nu al Justiției, cum se spune. Acum trage consecințele. PSD reintră în vârtejul contestațiilor. Grupuri, mici la început, încep să iasă în stradă. Ambasadele din România deplâng situația creată în Senat. Se recompune din piese mici vechea imagine a PSD ca partid nereformat, anti-european. Nu se pune problema dacă merita riscul. PSD simte că așa trebuie să se comporte.

Există o solidaritate, la bine și la rău, în interiorul acestui partid, de la care i se trage unitatea de invidiat. Solidaritatea cu cei aflați la ananghie, chiar dacă sunt acuzați de încălcare a legii, devenită proverbială, se aplică în destule cazuri pentru a putea afirma că este un nărav. Acesta este, de fapt, marele handicap al PSD. Scena finală de la exprimarea votului când Dan Șova a ținut să-i mulțumească fiecărui coleg dând mâna cu fiecare este edificatoare. Așa este PSD și nimic nu-l poate schimba. Spiritul de grup este prea puternic pentru a ceda în fața principiilor. Prin urmare, PSD va pierde încă o bătălie de imagine, dar dă semnalul că este unit.