22.10.2019 00.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: 05.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 06.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuț Blăjean, invitat: Attila Pelcz. Titlul emisiuni: Activitate bogată pentru clubul Judo Master Satu Mare. 10.50 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitați: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 14.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Problematica mediului văzută de un important oficial. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Maria Carmen Sas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Rodica Lohan. Titlul emisiuni: Tinerii și sănătatea mintală. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

PSD, învinși și învingători

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fără surprize de proporții, cum au fost de pildă la alegerea lui Mircea Geoană, în 2005, congresul PSD din iunie 2019 s-a desfășurat între limitele trasate de premierul Dăncilă. În numele democrației și libertății de opinie, nicio clipă tabăra Dăncilă nu a pierdut controlul.

Un posibil rebel, un simbol al baronilor, Marian Oprișan, huiduit de sală, nu a fost lăsat să vorbească. Codrin Ștefănescu, o voce puternică, revoluționară, fost secretar general în timpul lui Liviu Dragnea, observând în ce parte bate vântul schimbării, s-a dat rapid pe brazdă.

Taberele învinșilor și învingătorilor s-au detașat foarte clar, prin diferențele mari de voturi obținute.

Triumviratul Dăncilă-Teodorovici-Fifor pornesc la drum votați masiv, spre deosebire de :erban Nicolae, Liviu Pleșoianu sau contracandidata doamnei Dăncilă, doamna Ecaterina Andronescu, care a luat doar 50 de voturi din aproape 4.000.

PSD și-a rezolvat problemele din punct de vedere al legitimității. Social-democrații prezenți la congres par să fi depășit și complexul Dragnea, fostul lider fiind pomenit doar în treacăt, dar nu de susținătorii Vioricăi Dăncilă, ci de învinși.

Noua echipă își dorește înainte de orice să treacă peste perioada Dragnea și să reconstruiască partidul. Recunosc greșelile făcute și sunt conștienți că rezultatele de la europarlamentare au fost dezastruoase.

Viorica Dăncilă și-a luat și angajamentul că guvernul nu va modifica prin ordonanțe legile justiției, recunoscând astfel valabilitatea referendumului.

Fără triumfalismul și aroganța de altădată, delegații la congres, în unanimitate, par să fi descoperit valoarea modestiei, a onestității în politică. Poate că este, totuși, prea târziu. Ce au câștigat într-o parte pierd în alta: PSD nu mai are „greii” de altădată, nu mai are un grup compact de lideri puternici, recunoscuți ca atare de public și de mass media, capabili să țină piept adversarilor, să se bată de la egal la egal cu liderii celorlalte partide.

Așa se explică de ce social-democrații nu au un candidat prezidențial. Din rândul partidului nu se detașează nicio mare figură, care prin propria personalitate să se impună ca prezidențiabil. Însăși Viorica Dăncilă a declarat că nu va accepta să candideze la președinție, conform cutumei că șeful partidului este automat candidatul prezidențial.

Desemnarea candidatului prezidențial este următoarea urgență. Călin Popescu Tăriceanu profită de situație și face toate diligențele pe lângă conducerea PSD să fie desemnat candidat al alianței PSD-ALDE. Vor urma măsurători, dar adevărul este că nu sondajele sunt determinante, ci negocierile politice.

De fapt, publicul nu este foarte interesat de candidatul prezidențial al PSD. Atenția opiniei publice este concentrată pe desemnarea unui candidat propriu al Alianței USR-PLUS, care ar pune în dificultate candidatura lui Klaus Iohannis. Deja s-a încetățenit ideea că dreapta câștigă alegerile prezidențiale, indiferent de profilul candidatului. PSD pare să se fi împăcat cu această idee. Victor Ponta spunea că ar fi posibilă o victorie la președinție, dar numai cu un candidat unic PSD-ALDE-Pro România. Declarația fostului candidat prezidențial care a pierdut în fața lui Klaus Iohannis nu a stârnit niciun fel de interes. Nu se știe, însă, niciodată.

Dacă promite că nu va mai modifica legile justiției, că va respecta spiritul referendumului, dacă a renunțat la moștenirea lui Dragnea, care vor fi noile linii de forță ale PSD? Se va concentra pe guvernare, va pregăti terenul pentru alegerile locale și parlamentare din 2020? Din lucrările congresului nu reiese foarte clar în ce direcție va duce noua echipă partidul lăsat în derivă de Liviu Dragnea.

Abonează-te acum Online!