00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

PSD, imun la proteste

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După câte se pare întreaga guvernare PSD-ALDE va fi însoţită de ample proteste de stradă. Trebuie doar să apară câte o scânteie care să dea semnalul ieşirii în stradă a zeci de mii de persoane. Pretextul poate fi constituit din orice. O ordonanţă de urgenţă, un proiect de lege votat în parlament, chiar şi o simplă declaraţie politică, sunt taxate urgent.

Scânteia, de data aceasta, a fost aruncată din altă parte, dintr-o zonă cu totul neaşteptată. Protestatarii s-au supărat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a acceptat fără comentarii propunerea PSD de numire a primului ministru. Persoana desemnată cu formarea guvernului, Viorica Dăncilă, a contat foarte puţin.

Furia protestatarilor a continuat să fie îndreptată către Liviu Dragnea. Nu în totalitate. Klaus Iohannis şi-a avut partea lui. Nu s-a ajuns la huiduieli, dar nici foarte departe.

Se spune că protestatarii nu au un program, că nu au revendicări concrete. Strigă la grămadă acelaşi lucru legat de Justiţie, hoţi, corupţie. Sloganele au un puternic caracter ironic. De data aceasta s-a mai auzit şi câte ceva despre revoluţia fiscală, însă total neconvingător.

Protestele nu par să aibă o dimeniune socială şi economică. Prin urmare protestele de stradă continuă să aibă o componentă aproape exclusiv politică.

Dacă până în acest moment nu a rămas nicio urmă de îndoială că în stradă ies susţinătorii preşedintelui Iohannis, pentru prima oară se pune la îndoială acest lucru. Partidul lui Dan Nicuşor, la conducerea căruia a renunţat, dar vrea să revină printr-un proces, vrea să aibă propriul candidat prezidenţial. Asta schimbă datele problemei. Cel puţin din punct de vedere al unui mesaj unic. Desigur, este vorba despre primul tur. Se înţelege că în turul final toate partidele de dreapta îşi vor îndemna alegătorii să-l voteze pe candidatul care va intra în turul doi. Dar până atunci, în toiul campaniei electorale, o ciocnire între PNL şi USR este inevitabilă.

Ca şi oaia cu râia, PSD s-a obişnuit cu protestele. Nu mai pare deloc deranjat. Se conduce după zicala „câinii latră, caravana trece!” Atâta vreme cât nu se înregistrează acte de violenţă protestele nu au niciun efect. S-a depăşit şi faza sensibilizării cancelariilor europene. PSD-ALDE, majoritatea parlamentară îşi vede de treabă. Modificările stabilite se produc, guvernul ia măsurile pe care le crede de cuviinţă, fără să întâmpine nicio rezistenţă serioasă.

Nimeni şi nimic nu poate opri ofensiva PSD. Nici măcar şeful guvernului nu se mai poate opune voinţei partidului. Mihai Tudose a fost executat scurt. Nu este permisă nicio urmă de autonomie, ca să nu mai vorbim despre independenţă. Nu sunt permise nici măcar „relaţiile instituţionale” între şeful guvernului şi şeful partidului. Doar Mihai Tudose şi-a imaginat că este chiar şeful guvernului.

Poţi protesta împotriva acestei forme organizatorice practicate de PSD? Te poţi revolta, dar nu poţi „prinde” fenomenul într-un slogan. Cel mult poate fi ironizat Liviu Dragnea. Poate fi demonizat, dar nu poate fi determinat să se retragă de la conducerea PSD. Căderea sau plecarea lui poate fi determinată numai din interiorul PSD. Prin urmare protestele, în forma actuală, nu-l ating. Atâta vreme cât protestatarii nu au revendicări de ordin social şi economic, coaliţia PSD-ALDE poate guverna nestingherită. Despre o sensibilizare a majorităţii parlamentare nici nu poate fi vorba. Parlamentul este suveran, este rezultatul politic al unor alegeri democratice şi nicio mişcare de protest nu are căderea să-i ceară să plece. Protestele pot dărâma un guvern, însă şi acest lucru şi l-a rezervat tot PSD. Chiar dacă este guvernul său.

  

Abonează-te acum Online!