20.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 01.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 02.30 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 05.00 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko. Titlul emisiunii: Apreciere şi multă muncă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela, Vadas Krisztian. Titlul emisiunii: Viaţa greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.20 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki. Titlul emisiunii: Despre forbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 14.00 Teleshopping 14.25 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 16.20 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile.

PSD, imun la proteste

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După câte se pare întreaga guvernare PSD-ALDE va fi însoţită de ample proteste de stradă. Trebuie doar să apară câte o scânteie care să dea semnalul ieşirii în stradă a zeci de mii de persoane. Pretextul poate fi constituit din orice. O ordonanţă de urgenţă, un proiect de lege votat în parlament, chiar şi o simplă declaraţie politică, sunt taxate urgent.

Scânteia, de data aceasta, a fost aruncată din altă parte, dintr-o zonă cu totul neaşteptată. Protestatarii s-au supărat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a acceptat fără comentarii propunerea PSD de numire a primului ministru. Persoana desemnată cu formarea guvernului, Viorica Dăncilă, a contat foarte puţin.

Furia protestatarilor a continuat să fie îndreptată către Liviu Dragnea. Nu în totalitate. Klaus Iohannis şi-a avut partea lui. Nu s-a ajuns la huiduieli, dar nici foarte departe.

Se spune că protestatarii nu au un program, că nu au revendicări concrete. Strigă la grămadă acelaşi lucru legat de Justiţie, hoţi, corupţie. Sloganele au un puternic caracter ironic. De data aceasta s-a mai auzit şi câte ceva despre revoluţia fiscală, însă total neconvingător.

Protestele nu par să aibă o dimeniune socială şi economică. Prin urmare protestele de stradă continuă să aibă o componentă aproape exclusiv politică.

Dacă până în acest moment nu a rămas nicio urmă de îndoială că în stradă ies susţinătorii preşedintelui Iohannis, pentru prima oară se pune la îndoială acest lucru. Partidul lui Dan Nicuşor, la conducerea căruia a renunţat, dar vrea să revină printr-un proces, vrea să aibă propriul candidat prezidenţial. Asta schimbă datele problemei. Cel puţin din punct de vedere al unui mesaj unic. Desigur, este vorba despre primul tur. Se înţelege că în turul final toate partidele de dreapta îşi vor îndemna alegătorii să-l voteze pe candidatul care va intra în turul doi. Dar până atunci, în toiul campaniei electorale, o ciocnire între PNL şi USR este inevitabilă.

Ca şi oaia cu râia, PSD s-a obişnuit cu protestele. Nu mai pare deloc deranjat. Se conduce după zicala „câinii latră, caravana trece!” Atâta vreme cât nu se înregistrează acte de violenţă protestele nu au niciun efect. S-a depăşit şi faza sensibilizării cancelariilor europene. PSD-ALDE, majoritatea parlamentară îşi vede de treabă. Modificările stabilite se produc, guvernul ia măsurile pe care le crede de cuviinţă, fără să întâmpine nicio rezistenţă serioasă.

Nimeni şi nimic nu poate opri ofensiva PSD. Nici măcar şeful guvernului nu se mai poate opune voinţei partidului. Mihai Tudose a fost executat scurt. Nu este permisă nicio urmă de autonomie, ca să nu mai vorbim despre independenţă. Nu sunt permise nici măcar „relaţiile instituţionale” între şeful guvernului şi şeful partidului. Doar Mihai Tudose şi-a imaginat că este chiar şeful guvernului.

Poţi protesta împotriva acestei forme organizatorice practicate de PSD? Te poţi revolta, dar nu poţi „prinde” fenomenul într-un slogan. Cel mult poate fi ironizat Liviu Dragnea. Poate fi demonizat, dar nu poate fi determinat să se retragă de la conducerea PSD. Căderea sau plecarea lui poate fi determinată numai din interiorul PSD. Prin urmare protestele, în forma actuală, nu-l ating. Atâta vreme cât protestatarii nu au revendicări de ordin social şi economic, coaliţia PSD-ALDE poate guverna nestingherită. Despre o sensibilizare a majorităţii parlamentare nici nu poate fi vorba. Parlamentul este suveran, este rezultatul politic al unor alegeri democratice şi nicio mişcare de protest nu are căderea să-i ceară să plece. Protestele pot dărâma un guvern, însă şi acest lucru şi l-a rezervat tot PSD. Chiar dacă este guvernul său.

  

Abonează-te acum Online!