16.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.10 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 04.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Planul Spitalului Judeţean pentru îngrijirea pacienţilor. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Valeriu Bancea. Titlul emisiunii: Un nou scandal pe legile justiţiei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.40 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

PSD, imun la proteste

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După câte se pare întreaga guvernare PSD-ALDE va fi însoţită de ample proteste de stradă. Trebuie doar să apară câte o scânteie care să dea semnalul ieşirii în stradă a zeci de mii de persoane. Pretextul poate fi constituit din orice. O ordonanţă de urgenţă, un proiect de lege votat în parlament, chiar şi o simplă declaraţie politică, sunt taxate urgent.

Scânteia, de data aceasta, a fost aruncată din altă parte, dintr-o zonă cu totul neaşteptată. Protestatarii s-au supărat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a acceptat fără comentarii propunerea PSD de numire a primului ministru. Persoana desemnată cu formarea guvernului, Viorica Dăncilă, a contat foarte puţin.

Furia protestatarilor a continuat să fie îndreptată către Liviu Dragnea. Nu în totalitate. Klaus Iohannis şi-a avut partea lui. Nu s-a ajuns la huiduieli, dar nici foarte departe.

Se spune că protestatarii nu au un program, că nu au revendicări concrete. Strigă la grămadă acelaşi lucru legat de Justiţie, hoţi, corupţie. Sloganele au un puternic caracter ironic. De data aceasta s-a mai auzit şi câte ceva despre revoluţia fiscală, însă total neconvingător.

Protestele nu par să aibă o dimeniune socială şi economică. Prin urmare protestele de stradă continuă să aibă o componentă aproape exclusiv politică.

Dacă până în acest moment nu a rămas nicio urmă de îndoială că în stradă ies susţinătorii preşedintelui Iohannis, pentru prima oară se pune la îndoială acest lucru. Partidul lui Dan Nicuşor, la conducerea căruia a renunţat, dar vrea să revină printr-un proces, vrea să aibă propriul candidat prezidenţial. Asta schimbă datele problemei. Cel puţin din punct de vedere al unui mesaj unic. Desigur, este vorba despre primul tur. Se înţelege că în turul final toate partidele de dreapta îşi vor îndemna alegătorii să-l voteze pe candidatul care va intra în turul doi. Dar până atunci, în toiul campaniei electorale, o ciocnire între PNL şi USR este inevitabilă.

Ca şi oaia cu râia, PSD s-a obişnuit cu protestele. Nu mai pare deloc deranjat. Se conduce după zicala „câinii latră, caravana trece!” Atâta vreme cât nu se înregistrează acte de violenţă protestele nu au niciun efect. S-a depăşit şi faza sensibilizării cancelariilor europene. PSD-ALDE, majoritatea parlamentară îşi vede de treabă. Modificările stabilite se produc, guvernul ia măsurile pe care le crede de cuviinţă, fără să întâmpine nicio rezistenţă serioasă.

Nimeni şi nimic nu poate opri ofensiva PSD. Nici măcar şeful guvernului nu se mai poate opune voinţei partidului. Mihai Tudose a fost executat scurt. Nu este permisă nicio urmă de autonomie, ca să nu mai vorbim despre independenţă. Nu sunt permise nici măcar „relaţiile instituţionale” între şeful guvernului şi şeful partidului. Doar Mihai Tudose şi-a imaginat că este chiar şeful guvernului.

Poţi protesta împotriva acestei forme organizatorice practicate de PSD? Te poţi revolta, dar nu poţi „prinde” fenomenul într-un slogan. Cel mult poate fi ironizat Liviu Dragnea. Poate fi demonizat, dar nu poate fi determinat să se retragă de la conducerea PSD. Căderea sau plecarea lui poate fi determinată numai din interiorul PSD. Prin urmare protestele, în forma actuală, nu-l ating. Atâta vreme cât protestatarii nu au revendicări de ordin social şi economic, coaliţia PSD-ALDE poate guverna nestingherită. Despre o sensibilizare a majorităţii parlamentare nici nu poate fi vorba. Parlamentul este suveran, este rezultatul politic al unor alegeri democratice şi nicio mişcare de protest nu are căderea să-i ceară să plece. Protestele pot dărâma un guvern, însă şi acest lucru şi l-a rezervat tot PSD. Chiar dacă este guvernul său.

  

Abonează-te acum Online!