Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După câte se pare întreaga guvernare PSD-ALDE va fi însoțită de ample proteste de stradă. Trebuie doar să apară câte o scânteie care să dea semnalul ieșirii în stradă a zeci de mii de persoane. Pretextul poate fi constituit din orice. O ordonanță de urgență, un proiect de lege votat în parlament, chiar și o simplă declarație politică, sunt taxate urgent.

Scânteia, de data aceasta, a fost aruncată din altă parte, dintr-o zonă cu totul neașteptată. Protestatarii s-au supărat pe președintele Klaus Iohannis pentru că a acceptat fără comentarii propunerea PSD de numire a primului ministru. Persoana desemnată cu formarea guvernului, Viorica Dăncilă, a contat foarte puțin.

Furia protestatarilor a continuat să fie îndreptată către Liviu Dragnea. Nu în totalitate. Klaus Iohannis și-a avut partea lui. Nu s-a ajuns la huiduieli, dar nici foarte departe.

Se spune că protestatarii nu au un program, că nu au revendicări concrete. Strigă la grămadă același lucru legat de Justiție, hoți, corupție. Sloganele au un puternic caracter ironic. De data aceasta s-a mai auzit și câte ceva despre revoluția fiscală, însă total neconvingător.

Protestele nu par să aibă o dimeniune socială și economică. Prin urmare protestele de stradă continuă să aibă o componentă aproape exclusiv politică.

Dacă până în acest moment nu a rămas nicio urmă de îndoială că în stradă ies susținătorii președintelui Iohannis, pentru prima oară se pune la îndoială acest lucru. Partidul lui Dan Nicușor, la conducerea căruia a renunțat, dar vrea să revină printr-un proces, vrea să aibă propriul candidat prezidențial. Asta schimbă datele problemei. Cel puțin din punct de vedere al unui mesaj unic. Desigur, este vorba despre primul tur. Se înțelege că în turul final toate partidele de dreapta își vor îndemna alegătorii să-l voteze pe candidatul care va intra în turul doi. Dar până atunci, în toiul campaniei electorale, o ciocnire între PNL și USR este inevitabilă.

Ca și oaia cu râia, PSD s-a obișnuit cu protestele. Nu mai pare deloc deranjat. Se conduce după zicala “câinii latră, caravana trece!” Atâta vreme cât nu se înregistrează acte de violență protestele nu au niciun efect. S-a depășit și faza sensibilizării cancelariilor europene. PSD-ALDE, majoritatea parlamentară își vede de treabă. Modificările stabilite se produc, guvernul ia măsurile pe care le crede de cuviință, fără să întâmpine nicio rezistență serioasă.

Nimeni și nimic nu poate opri ofensiva PSD. Nici măcar șeful guvernului nu se mai poate opune voinței partidului. Mihai Tudose a fost executat scurt. Nu este permisă nicio urmă de autonomie, ca să nu mai vorbim despre independență. Nu sunt permise nici măcar “relațiile instituționale” între șeful guvernului și șeful partidului. Doar Mihai Tudose și-a imaginat că este chiar șeful guvernului.

Poți protesta împotriva acestei forme organizatorice practicate de PSD? Te poți revolta, dar nu poți “prinde” fenomenul într-un slogan. Cel mult poate fi ironizat Liviu Dragnea. Poate fi demonizat, dar nu poate fi determinat să se retragă de la conducerea PSD. Căderea sau plecarea lui poate fi determinată numai din interiorul PSD. Prin urmare protestele, în forma actuală, nu-l ating. Atâta vreme cât protestatarii nu au revendicări de ordin social și economic, coaliția PSD-ALDE poate guverna nestingherită. Despre o sensibilizare a majorității parlamentare nici nu poate fi vorba. Parlamentul este suveran, este rezultatul politic al unor alegeri democratice și nicio mișcare de protest nu are căderea să-i ceară să plece. Protestele pot dărâma un guvern, însă și acest lucru și l-a rezervat tot PSD. Chiar dacă este guvernul său.

  

Sigla Informatia Zilei

Războiul ţiţeiului

Asculta acest articol Cea mai drastică sancţiune împotriva lui Putin: embargoul asupra ţiţeiului rusesc. Dacă Federaţia Rusă a închis robinetul

Multe alegeri în 2024, puține schimbări

Însumând 4,2 miliarde de oameni în peste 70 de țări vor avea loc alegeri în anul 2024. În principiu orice rând de alegeri poate însemna o nouă orientare. Nu și în realitate.