Image 1
Image 2

PSD este PSD și nimeni nu-i poate cere să se schimbe

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Obsedat de justiție, PSD nu reușește să-și ascundă nemulțumirea față de decizia ministrului Tudorel Toader de a nu cere revocarea din funcție a șefei DNA și procurorului general. Își doresc atât de mult să scape de Laura Codruța Kovesi încât nu văd riscurile ce ar fi decurs din eventuala cerere a ministrului de a fi demisă. Președintele Klaus Iohannis ar fi refuzat categoric, iar protestele de stradă ar fi reapărut cu și mai mare vigoare. Pe de altă parte, PSD se înșeală crezând că disparția lui Kovesi ar schimba atitudinea DNA față de penali.

|inând seama de aceste date, se pune întrebarea de ce ține neapărat PSD să încalece justiția? Poate că au o problemă cu ministrul Tudorel Toader. Fără însoială, acesta face o figură aparte în guvernul Grindeanu, format din cea mai mare parte din persoane destul de șterse, fără personalitate. De fapt se practică de multe mandate guvernele formate din oameni fără experiență, fără anvergură politică. Nu se mai rețin nici numele foștilor miniștri din ultimii patru ani. De o foarte mică notorietate se bucură și actualii miniștri. Cu atât mai mult iese în evidență figura primului ministru. El devine mai mult decât un simbol al puterii. El are efectiv puterea. Iar dacă mai apare câte o personalitate mai pregnantă, cum este acum cazul profesorului Tudorel Toader, instinctul le spune liderilor partidului că trebuie readus la postura de figurant, de simplu executant al ordinelor.

   Vina ministrului de justiție este că nu s-a consultat cu conducerea restrânsă a PSD, cu Liviu Dragnea. Altfel spus, s-a sustras controlului de partid. Pentru asta trebuie să dea socoteală. Și nu oricum, într-o discuție particulară, ci în văzul lumii. Nu au de gând să-l demită, vor doar să-l umilească, să-l “ancheteze”. PSD este mulțumit și pentru simplul fapt că a reușit să transmită un mesaj către opinia publică în legătură cu șefa DNA. Este o acțiune strategică prin care PSD continuă să mențină atenția asupra încălcării grave a Constituției de către Parchetul General și DNA.

Din perspectiva acestei strategii subtile, PSD acționează cu o logică politică de fier, deși aproape ocultă. Dacă face un pas înapoi, în sensul că nu ia atitudine față de decizia luată de ministrul de justiție, poate fi considerată o slăbiciune, o cedare, fără luptă.

În realitate, PSD se află în plin război cu instituțiile de forță. Acuză în continuare colaborarea la limita nenconstituționalității dintre SRI și DNA, prin semnarea unor protocoale secrete. În continuare încearcă să devoaleze acțiunile SRI, inducând ideea că serviciul secret a făcut poliție politică. Pe fondul acestor tensiuni întreținute mai mult sau mai puțin artificial, majoritatea parlamentară va aduce modificări de substanță codului penal și de procedură penală astfel încât, printre altele, “abuzul în serviciu” să fie dezincriminat.

Este greu de crezut că PSD trece printr-o fază de naivitate politică și acționează întâmplător, instinctual. Nu trebuie să-l credităm nici cu foarte multă minte. Mărimea suplinește multe lipsuri. În cazul expres al DNA partidul lui Liviu Dragnea simte că are de pierdut totul dacă lasă garda jos. Nu este exclus să joace totul pe o carte, insistând pe demiterea șefei DNA. Peste două zile, după declarația premierului Grindeanu, ministrul tehnocrat al Justiției va explica pe înțelesul conducerii PSD decizia luată de el în urma raportului de evaluare a DNA și Parchetului General. De ce nu a “pușcat” concluzia cu raportul? Ce înseamnă “nu este oportun”? 

Până la urmă PSD este PSD și nimeni nu-i poate cere să se schimbe. Nici măcar propriul lider, deși el are întotdeauna ultimul cuvânt.

    

Imagini care vă pot afecta emoţional

O tragedie naţională? Sau doar o nenorocire loveşte în jur de o sută de familii, poate mai multe, stopează pentru o scurtă perioadă idioata competiţie dintre două partide care nu-şi pot împărţi o pradă numită generic România.