19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

PSD este PSD şi nimeni nu-i poate cere să se schimbe

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Obsedat de justiţie, PSD nu reuşeşte să-şi ascundă nemulţumirea faţă de decizia ministrului Tudorel Toader de a nu cere revocarea din funcţie a şefei DNA şi procurorului general. Îşi doresc atât de mult să scape de Laura Codruţa Kovesi încât nu văd riscurile ce ar fi decurs din eventuala cerere a ministrului de a fi demisă. Preşedintele Klaus Iohannis ar fi refuzat categoric, iar protestele de stradă ar fi reapărut cu şi mai mare vigoare. Pe de altă parte, PSD se înşeală crezând că disparţia lui Kovesi ar schimba atitudinea DNA faţă de penali.

|inând seama de aceste date, se pune întrebarea de ce ţine neapărat PSD să încalece justiţia? Poate că au o problemă cu ministrul Tudorel Toader. Fără însoială, acesta face o figură aparte în guvernul Grindeanu, format din cea mai mare parte din persoane destul de şterse, fără personalitate. De fapt se practică de multe mandate guvernele formate din oameni fără experienţă, fără anvergură politică. Nu se mai reţin nici numele foştilor miniştri din ultimii patru ani. De o foarte mică notorietate se bucură şi actualii miniştri. Cu atât mai mult iese în evidenţă figura primului ministru. El devine mai mult decât un simbol al puterii. El are efectiv puterea. Iar dacă mai apare câte o personalitate mai pregnantă, cum este acum cazul profesorului Tudorel Toader, instinctul le spune liderilor partidului că trebuie readus la postura de figurant, de simplu executant al ordinelor.

   Vina ministrului de justiţie este că nu s-a consultat cu conducerea restrânsă a PSD, cu Liviu Dragnea. Altfel spus, s-a sustras controlului de partid. Pentru asta trebuie să dea socoteală. Şi nu oricum, într-o discuţie particulară, ci în văzul lumii. Nu au de gând să-l demită, vor doar să-l umilească, să-l “ancheteze”. PSD este mulţumit şi pentru simplul fapt că a reuşit să transmită un mesaj către opinia publică în legătură cu şefa DNA. Este o acţiune strategică prin care PSD continuă să menţină atenţia asupra încălcării grave a Constituţiei de către Parchetul General şi DNA.

Din perspectiva acestei strategii subtile, PSD acţionează cu o logică politică de fier, deşi aproape ocultă. Dacă face un pas înapoi, în sensul că nu ia atitudine faţă de decizia luată de ministrul de justiţie, poate fi considerată o slăbiciune, o cedare, fără luptă.

În realitate, PSD se află în plin război cu instituţiile de forţă. Acuză în continuare colaborarea la limita nenconstituţionalităţii dintre SRI şi DNA, prin semnarea unor protocoale secrete. În continuare încearcă să devoaleze acţiunile SRI, inducând ideea că serviciul secret a făcut poliţie politică. Pe fondul acestor tensiuni întreţinute mai mult sau mai puţin artificial, majoritatea parlamentară va aduce modificări de substanţă codului penal şi de procedură penală astfel încât, printre altele, “abuzul în serviciu” să fie dezincriminat.

Este greu de crezut că PSD trece printr-o fază de naivitate politică şi acţionează întâmplător, instinctual. Nu trebuie să-l credităm nici cu foarte multă minte. Mărimea suplineşte multe lipsuri. În cazul expres al DNA partidul lui Liviu Dragnea simte că are de pierdut totul dacă lasă garda jos. Nu este exclus să joace totul pe o carte, insistând pe demiterea şefei DNA. Peste două zile, după declaraţia premierului Grindeanu, ministrul tehnocrat al Justiţiei va explica pe înţelesul conducerii PSD decizia luată de el în urma raportului de evaluare a DNA şi Parchetului General. De ce nu a “puşcat” concluzia cu raportul? Ce înseamnă “nu este oportun”? 

Până la urmă PSD este PSD şi nimeni nu-i poate cere să se schimbe. Nici măcar propriul lider, deşi el are întotdeauna ultimul cuvânt.

    

Abonează-te acum Online!