Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PSD a definitivat și ultimul act în filmul de lung metraj al alegerii președintelui partidului. Delegații la congres au validat alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte. Valeriu Zgonea a devenit președinte executiv. Au fost aleși vicepreședinții și cei opt secretari regionali. Cu echipa completă, PSD pornește la drum. Mai precis își continuă drumul. Până aici nimic nou. Așa s-au petrecut dintotdeauna alegerile în acest partid. S-a cam știut dinainte cine va fi ales și cine va fi tăiat de pe listă.

Noutatea, care într-adevăr există, constă în module în care partidul se raportează la trecut. În mod cu totul neașteptat, cei 4000 de delegați au fost ridicați în picioare pentru a ține un moment de reculegere în memroa victimelor comunismului. Dacă Liviu Dragnea consideră că într-un minut de reculegere se poate scăpa de acuzația că PSD este continuatorul partidului comunist se înșeală.

PSD a conservat spiritul regimului comunist. Ca gest, ca strategie electorală, desprinderea de trecutul comunist este o acțiune remarcabilă., cu tot teatralismul său. Mai puțin tranșantă a fost raportarea partidului la lupta împotriva corupției.

Cu interes a fost ascultat și Ion Iliescu. Fostul președinte, fondatorul partidului, s-a arătat nemulțumit de faptul că partidul ignoră total zona culturală. PSD și-a îndepărat oamenii de cultură. Liviu Dragnea a apreciat că s-a greșit n abordarea față de conducerea ICR. Îl avea în vedere pe Horia Roman Patapievici. Probabil se referea și la “intelectualii lui Băsescu”. În același timp, PSD îl consideră pe Traian Băsescu în continuare un adversar.

Victor Ponta nu a candidat la nicio funcție. Are în schimb sprijinul coaliției pentru a-și continua mandatul. Premierul a recunoscut și că mandatul său se află pe masa noului președinte. Rămâne, cu alte cuvinte, la mâna noului lider. Situația este cu totul nouă. De la guvernul CDR nu a existat decât un singur prim ministru care să nu dețină puterea politică în partidul de guvernare.

Este vorba despre Mihai Răzvan Ungureanu. Altfel se prezintă lucrurile acum. Dacă PSD se debarasează de Ponta, există riscul să piardă guvernarea. Cât se va putea, el va fi ținut în fruntea guvernului. De aici înainte doar justiția mai poate tulbura buna dispoziție în PSD.

Plutonul doi din PSD a suferit schimbări majore. Au rămas pe baricade oamenii loiali lui Liviu Dragnea. Au fost stopați așa-zișii baroni locali, nefiindu-le permis să candideze la funcțiile de vicepreședinți. Ei se vor limita să conducă organizațiile județene. De fapt, în aceste organizații constă forța PSD-ului. Eu sunt și țintele luptei împotriva corupției. De altfel, la congres unul dintre președinții de consiliu județean a cerut modificarea legii incompatibilității.

Cu echipa completă, PSD pornește la drum. Liviu Dragnea își propune modernizarea partidului. Ce altceva și-ar putea propune un președinte proaspăt ales? În primul rând noul cumplu Dragnea-Zgonea are altă atitudine față de președintele Iohannis. Va fi interesant de văzut dacă și Victor Ponta va merge în aceeași direcție. Nici față de opoziție noua conducere nu se situaiază pe o poziție radicală. Cu un adversar care refuză lupta directă nu se va simți confortabil nici PNL.

Pe cât este previzibil, va urma o perioadă de relativă liniște. PSD va continua să guverneze ca și până acum și să împartă cadouri electorale pentru a-și conserva poziția în topul partidelor. Pe termen scurt, totul pare să fie în regulă. Pe termen lung, PSD va trebui să se pregătească de o confruntare adevărată, pe viață și pe moarte, cu PNL, dar și cu președintele Iohannis.­

Zece ani de politică la Satu Mare

Noul site Informația Zilei readuce în actualitate “Oamenii anului 2014”. O mulțime de nume, de la politicieni la oameni de afaceri, de la oameni de cultură, directori de instituiții, până la primari, avocați, medici și sportivi.