19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

PSD, capitol închis

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PSD a definitivat şi ultimul act în filmul de lung metraj al alegerii preşedintelui partidului. Delegaţii la congres au validat alegerea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte. Valeriu Zgonea a devenit preşedinte executiv. Au fost aleşi vicepreşedinţii şi cei opt secretari regionali. Cu echipa completă, PSD porneşte la drum. Mai precis îşi continuă drumul. Până aici nimic nou. Aşa s-au petrecut dintotdeauna alegerile în acest partid. S-a cam ştiut dinainte cine va fi ales şi cine va fi tăiat de pe listă.

Noutatea, care într-adevăr există, constă în module în care partidul se raportează la trecut. În mod cu totul neaşteptat, cei 4000 de delegaţi au fost ridicaţi în picioare pentru a ţine un moment de reculegere în memroa victimelor comunismului. Dacă Liviu Dragnea consideră că într-un minut de reculegere se poate scăpa de acuzaţia că PSD este continuatorul partidului comunist se înşeală.

PSD a conservat spiritul regimului comunist. Ca gest, ca strategie electorală, desprinderea de trecutul comunist este o acţiune remarcabilă., cu tot teatralismul său. Mai puţin tranşantă a fost raportarea partidului la lupta împotriva corupţiei.

Cu interes a fost ascultat şi Ion Iliescu. Fostul preşedinte, fondatorul partidului, s-a arătat nemulţumit de faptul că partidul ignoră total zona culturală. PSD şi-a îndepărat oamenii de cultură. Liviu Dragnea a apreciat că s-a greşit n abordarea faţă de conducerea ICR. Îl avea în vedere pe Horia Roman Patapievici. Probabil se referea şi la “intelectualii lui Băsescu”. În acelaşi timp, PSD îl consideră pe Traian Băsescu în continuare un adversar.

Victor Ponta nu a candidat la nicio funcţie. Are în schimb sprijinul coaliţiei pentru a-şi continua mandatul. Premierul a recunoscut şi că mandatul său se află pe masa noului preşedinte. Rămâne, cu alte cuvinte, la mâna noului lider. Situaţia este cu totul nouă. De la guvernul CDR nu a existat decât un singur prim ministru care să nu deţină puterea politică în partidul de guvernare.

Este vorba despre Mihai Răzvan Ungureanu. Altfel se prezintă lucrurile acum. Dacă PSD se debarasează de Ponta, există riscul să piardă guvernarea. Cât se va putea, el va fi ţinut în fruntea guvernului. De aici înainte doar justiţia mai poate tulbura buna dispoziţie în PSD.

Plutonul doi din PSD a suferit schimbări majore. Au rămas pe baricade oamenii loiali lui Liviu Dragnea. Au fost stopaţi aşa-zişii baroni locali, nefiindu-le permis să candideze la funcţiile de vicepreşedinţi. Ei se vor limita să conducă organizaţiile judeţene. De fapt, în aceste organizaţii constă forţa PSD-ului. Eu sunt şi ţintele luptei împotriva corupţiei. De altfel, la congres unul dintre preşedinţii de consiliu judeţean a cerut modificarea legii incompatibilităţii.

Cu echipa completă, PSD porneşte la drum. Liviu Dragnea îşi propune modernizarea partidului. Ce altceva şi-ar putea propune un preşedinte proaspăt ales? În primul rând noul cumplu Dragnea-Zgonea are altă atitudine faţă de preşedintele Iohannis. Va fi interesant de văzut dacă şi Victor Ponta va merge în aceeaşi direcţie. Nici faţă de opoziţie noua conducere nu se situaiază pe o poziţie radicală. Cu un adversar care refuză lupta directă nu se va simţi confortabil nici PNL.

Pe cât este previzibil, va urma o perioadă de relativă linişte. PSD va continua să guverneze ca şi până acum şi să împartă cadouri electorale pentru a-şi conserva poziţia în topul partidelor. Pe termen scurt, totul pare să fie în regulă. Pe termen lung, PSD va trebui să se pregătească de o confruntare adevărată, pe viaţă şi pe moarte, cu PNL, dar şi cu preşedintele Iohannis.­

Abonează-te acum Online!