Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

PSD, capitol închis

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PSD a definitivat şi ultimul act în filmul de lung metraj al alegerii preşedintelui partidului. Delegaţii la congres au validat alegerea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte. Valeriu Zgonea a devenit preşedinte executiv. Au fost aleşi vicepreşedinţii şi cei opt secretari regionali. Cu echipa completă, PSD porneşte la drum. Mai precis îşi continuă drumul. Până aici nimic nou. Aşa s-au petrecut dintotdeauna alegerile în acest partid. S-a cam ştiut dinainte cine va fi ales şi cine va fi tăiat de pe listă.

Noutatea, care într-adevăr există, constă în module în care partidul se raportează la trecut. În mod cu totul neaşteptat, cei 4000 de delegaţi au fost ridicaţi în picioare pentru a ţine un moment de reculegere în memroa victimelor comunismului. Dacă Liviu Dragnea consideră că într-un minut de reculegere se poate scăpa de acuzaţia că PSD este continuatorul partidului comunist se înşeală.

PSD a conservat spiritul regimului comunist. Ca gest, ca strategie electorală, desprinderea de trecutul comunist este o acţiune remarcabilă., cu tot teatralismul său. Mai puţin tranşantă a fost raportarea partidului la lupta împotriva corupţiei.

Cu interes a fost ascultat şi Ion Iliescu. Fostul preşedinte, fondatorul partidului, s-a arătat nemulţumit de faptul că partidul ignoră total zona culturală. PSD şi-a îndepărat oamenii de cultură. Liviu Dragnea a apreciat că s-a greşit n abordarea faţă de conducerea ICR. Îl avea în vedere pe Horia Roman Patapievici. Probabil se referea şi la “intelectualii lui Băsescu”. În acelaşi timp, PSD îl consideră pe Traian Băsescu în continuare un adversar.

Victor Ponta nu a candidat la nicio funcţie. Are în schimb sprijinul coaliţiei pentru a-şi continua mandatul. Premierul a recunoscut şi că mandatul său se află pe masa noului preşedinte. Rămâne, cu alte cuvinte, la mâna noului lider. Situaţia este cu totul nouă. De la guvernul CDR nu a existat decât un singur prim ministru care să nu deţină puterea politică în partidul de guvernare.

Este vorba despre Mihai Răzvan Ungureanu. Altfel se prezintă lucrurile acum. Dacă PSD se debarasează de Ponta, există riscul să piardă guvernarea. Cât se va putea, el va fi ţinut în fruntea guvernului. De aici înainte doar justiţia mai poate tulbura buna dispoziţie în PSD.

Plutonul doi din PSD a suferit schimbări majore. Au rămas pe baricade oamenii loiali lui Liviu Dragnea. Au fost stopaţi aşa-zişii baroni locali, nefiindu-le permis să candideze la funcţiile de vicepreşedinţi. Ei se vor limita să conducă organizaţiile judeţene. De fapt, în aceste organizaţii constă forţa PSD-ului. Eu sunt şi ţintele luptei împotriva corupţiei. De altfel, la congres unul dintre preşedinţii de consiliu judeţean a cerut modificarea legii incompatibilităţii.

Cu echipa completă, PSD porneşte la drum. Liviu Dragnea îşi propune modernizarea partidului. Ce altceva şi-ar putea propune un preşedinte proaspăt ales? În primul rând noul cumplu Dragnea-Zgonea are altă atitudine faţă de preşedintele Iohannis. Va fi interesant de văzut dacă şi Victor Ponta va merge în aceeaşi direcţie. Nici faţă de opoziţie noua conducere nu se situaiază pe o poziţie radicală. Cu un adversar care refuză lupta directă nu se va simţi confortabil nici PNL.

Pe cât este previzibil, va urma o perioadă de relativă linişte. PSD va continua să guverneze ca şi până acum şi să împartă cadouri electorale pentru a-şi conserva poziţia în topul partidelor. Pe termen scurt, totul pare să fie în regulă. Pe termen lung, PSD va trebui să se pregătească de o confruntare adevărată, pe viaţă şi pe moarte, cu PNL, dar şi cu preşedintele Iohannis.­

Abonează-te acum Online!
Baby Trend