Image 1
Image 2

RUGĂCIUNE

PS Vasile Bizău: Darul păcii este important şi trebuie mereu cultivat

PS Vasile Bizău: Darul păcii este important şi trebuie mereu cultivat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

De sărbătoarea Înălţării Domnului, joi, 25 mai 2023, Preasfinţitul Vasile Bizău, episcop al Episcopiei Greco-Catolice Maramureş a oficiat un moment de rugăciune la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, în memoria tuturor victimelor regimului comunist, se arată într-un comunicat al Biroului de presă eparhial. Această zi de praznic este dedicată totodată cinstirii eroilor, în biserici fiind oficiate slujbe de pomenire a tuturor celor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

„Se împlinesc 30 de ani de la înfiinţarea Muzeului Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi în tot acest arc de timp stă mărturie, în mod concret, o instituţie care ţine flacăra aprinsă, o flacără care arde şi nu se stinge. De obicei, flăcările nu sunt foarte mari, aşa cum vedem la lumânare şi avem în tradiţia creştină, dar ele ard în continuu pentru că astfel ţin memoria trează, iar în aceste zile, este foarte important pentru noi toţi să putem să transmitem valorile care stau în spatele oamenilor deosebiţi care ne-au lăsat moştenire valorile umane şi creştine”, a afirmat Preasfinţia Sa Vasile Bizău.

Momentul de rugăciune a fost inclus în cadrul Zilei Memoriei – Ziua porţilor deschise, organizată de către Fundaţia Academia Civică – preşedintă doamna Ana Blandiana, scriitoare şi susţinătoare a libertăţii civice la nivel naţional. Dimineaţa Zilei Eroilor a cuprins dezbateri, momente artistice, proiecţie de filme şi expoziţii, la Memorialul din Sighet. Au fost prezenţi foşti deţinuţi politici, deportaţi cu familiile şi prietenii lor, precum şi cei care păstrează încă memoria suferinţei eroilor. „Ne-am strâns aici la rugăciune Biserica greco-catolică, Biserica ortodoxă şi poate şi aparţinători ai altor confesiuni religioase şi putem să spunem că rugăciunea şi credinţa în Hristos trebuie să ne unească, aşa cum s-a simţit o unire între toţi cei ce au suferit în regimul comunist şi în special între cei din închisori”, a afirmat PS Vasile Bizău.

Ierarhul a explicat cum, din literatura de specialitate memorialistică putem afla cum raporturile între oamenii aflaţi în suferinţă deveneau frăţeşti şi cum „suferinţa îi adună împreună pe oameni şi-şi aduc aminte că sunt toţi oameni chemaţi să întrupeze slava lui Dumnezeu, că sunt chip şi asemănare a lui Dumnezeu, în modul în care ştim să ne facem fraţi şi surori şi să dăm mărturie despre această chemare.
Dacă Moise a fost trimis la fraţii lui ca să-i elibereze, şi noi suntem trimişi la fraţii noştri. Suntem aici la marginea ţării noastre. Dincolo de Tisa este război, la noi e pace; dar darul păcii, atât de important, trebuie mereu cultivat şi aceste iniţiative pe care fundaţia Academia Civică le face cunoscute prin proiectele pe care le are: Muzeul Memorial, Institutul de Studii asupra comunismului şi prin toate proiectele pe care le desfăşoară atât de înălţător, având această iniţiativă încă din primii ani după căderea comunismului.

Am spus că suntem vecini şi Sanctuarul care se înalţă în Cimitirul Săracilor vine să eternizeze ceea ce este, pentru noi creştinii, mereu vie: conştiinţa faptului că ne înălţăm spre Dumnezeu. Cei trecuţi la cele veşnice rămân vii în conştiinţa şi în sufletele noastre şi ceea ce se construieşte permanentizează această memorie a valorilor, valori de care avem atât de mare nevoie şi astăzi” a mai subliniat episcopul Vasile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with