Image 1
Image 2

Provocările noului guvern

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Să presupunem că guvernul alcătuit din tehnocrați va înregistra cele mai mari succese depășind performanțele tuturor guvernelor anterioare. Să ne imaginăm că într-un an de zile Dacian Cioloș în fruntea echipei sale va face ordine în țară. Totul va fi transparent, totul va fi la vedere. S-ar putea enumera la nesfârșit seria performanțelor pe care le-ar putea realiza acest guvern de tehnocrați. Dacă se va constata o schimbare în bine nu ar fi util să se păstreze un astfel de guvern mandat după mandat?

Lucrurile nu sunt atât de simple. Președintele Iohannis la instalarea guvernului Cioloș a avut unul dintre cele mai bune discursuri de până acum. Probabil și cel mai lung. Nu se pune problema că nu mai este nevoie de partide. Președintele a explicat că s-a recurs la un guvern de independenți pentru a le da partidelor un răgaz să se reformeze. Nu se pune problema că nu ar fi nevoie de partide. Toate formațiunile politice trebuie săși schimbe atitudinea față de alegător.

Ar trebui să renunțe la o serie de privilegii, însă este nevoie și de o altfel de deschidere către populația neînregimentată politic. Prima  grijă a partidelor care câștigau alegerile era săși instaleze oameni în funcții. Nu se știe câți cetățeni fără carnet de partid sau fără o pilă la un politician, au reușit să se îngajeze în instituțiile statului. Tinerii au înțeles că dacă vor săși facă o carieră trebuie să se înscrie într-un partid. Această tristă realitate nu poate fi schimbată de un guvern cu o durată de viață de un an.

Pe de altă parte dacă un partid nu are șansa să ofere funcții cine îl va mai susține în campaniile electorale? Toate partidele au jonglat cu cele peste un milion de locuri de muncă din sistemul de stat. Fiind mai mult timp la guvernare, recunoscut și ca un partid administrativ, PSD are cei mai mulți susținători în sistemul de stat. Este urmat de PNL, care cumulează oamenii introduși în sistem de fostul PDL și PNL.  În mod  natural aceste două partide își vor conserva pozițiile. PNL a cerut depolitizarea instituțiilor, înțelegând prin asta darea afară a pesediștilor. Cu cine vor fi înlocuiți? Evident de membri sau simpatizanți PNL. Cercul vicios nu poate fi desființat.

Președintele Iohannis, prin guvernul de independenți, vrea să schimbe această stare de lucruri. Președintele vorbește despre o schimbare de paradigmă. Își imaginează Klaus Iohannis că partidele vor asista visătoare la “schimbarea de paradigmă“? Guvernul Cioloș va fi supus unor presiuni puternice din partea partidelor care l-au votat în Parlament. Fiecare partid are propriii oameni în guvernul zis de independenți sau tehnocrați. Sau dacă nu îi are, pe parcurs noii miniștri vor fi curtați și racolați.

Însuși premierul se spune că își va face un partid ce se va pune la dispoziția președintelui. Despre Vasile Dâncu, vicepremier și ministrul Dezvoltării Regionale se zice că va deveni președintele PSD în eventualitatea că Liviu Dragnea va fi condamnat definitiv în dosarul referendumului. Într-un an electoral se întâmplă multe. Oamenii se duc spre partide, la rândul lor partidele vânează oameni de care se pot folosi. În consecință “schimbarea de paradigmă“ visată de președinte va trebui să mai aștepte.

Guvernul Cioloș și-a luat angajamentul că va respecta promisiunile făcute străzii. Dar mai există și alți actori sociali nu doar cei care au protestat în stradă. Sindicatele au fost cu totul uitate. Uniunile profesionale, de asemenea. România este mai complexă decât s-a văzut în urma incendiului de la Colectiv. Guvernul Cioloș va da piept cu România reală încă de la prima ninsoare. Și nu-i va fi ușor.

Este pregătit PNL pentru alegerile anticipate?

Vânturate de presă, întoarse pe toate părţile, setul de reforme propus de Marcel Ciolacu promite să fie plin de surprize. Se zice că nici conducerea PSD nu-l cunoaşte, fiind opera unui grup restrâns din jurul premierului.