Proteste de amploare în Capitală şi marile oraşe | Informaţia Zilei

Proteste de amploare în Capitală şi marile oraşe

Scris de Mioara Maxim, 20 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mii de oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi sâmbătă seară, în Bucureşti, la un protest de amploare faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale, urmând să se adune în Piaţa Universităţii şi să plece în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a României (CCR) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

UPDATE 22.30 Protestul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat

UPDATE: 21.15 Protestatarii au început să părăsească Piaţa Constituţiei.

UPDATE 21.00 Protestatarii au luminat cu telefoanele Piaţa Constituţiei.

UPDATE ora 20.45: Protestatarii au ajuns în Piaţa Constituţiei, în faţa Parlamentului. Digi 24 susţine că sunt 60.000 de protestatari în Capitală şi alte 15.000 în ţară.

 

UPDATE 20.20 Mii de oameni au ieşit în stradă sâmbătă seara în marile oraşe din ţară şi din străinătate, pentru a protesta modificării legilor justiţiei în Parlament, precum şi împotriva PSD.

Potrivit Agerpres, peste 2.000 de persoane protestau, la Cluj-Napoca, sâmbătă seară, în jurul orei 19,00, împotriva modificărilor la legile justiţiei şi împotriva PSD.

La Timişoara, circa 3.000 de persoane protestau, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei/Operei din Timişoara împotriva ”caracatiţei Dragnea”.

 

La Braşov, circa 200 de persoane s-au adunat în fata Prefecturii. La Bistriţa, protestul a început la ora 18.00, fiind circa 150 de persoane.

Sunt 100 de persoane în stradă şi la Satu Mare, iar la Baia Mare circa 200. La Zalău sunt 70 de persoane pe platoul din centrul oraşului.

La Târgu Mureş sunt 100 de oameni în stradă, iar la Arad protestează 200 de persoane.

La Botoşani, aproximativ 40 de persoane participau, sâmbătă, la un protest împotriva modificărilor la legile justiţiei. Protestul are loc în Piaţa Revoluţiei, manifestanţii fluturând steaguri şi afişând bannere cu mesaje împotriva partidului aflat la guvernare.

 

La Iaşi, peste 400 de persoane au mers duminică seara în Piaţa Unirii pentru a protesta faţă de actuala guvernare, nemulţumiţi fiind de modificările legilor justiţiei.

 

La Galaţi, aproximativ 500 de persoane s-au adunat sâmbătă seara, în ciuda frigului şi a ninsorii, în faţa sediului Prefecturii, după care au plecat în marş spre Palatul Justiţie.

UPDATE ora 19.50: În coloana care merge spre Parlament sunt 50.000 de persoane, informează Digi 24. Potrivit news.ro, numărul protestatarilor este de peste 30.000. Protestatarii vor să facă opriri la Avocatului Poporului, Curtea Constituţională şi Consiliul Naţional al Audiovizualului.

UPDATE 19:30 Participare peste aşteptări la proteste. Sunt peste 30.000 de oameni în Piaţa Universităţii, iar 4.500 de oameni s-au strâns în Timişoara. Şi în alte oraşe ale ţării sunt manifestaţii de protest, la Iaşi, Cluj, Braşov, Oradea, Sibiu. Cu totul, se estimează că la această oră cel puţin 45.000 de oameni cer puterii să renunţe la modificarea legislaţiei anticorupţie, potrivit Digi 24..

UPDATE ora 19.20: Jandarmeria precizează că au fost reţinute mai multe persoane care aveau asupra lor arme albe. Digi 24 informează că sunt 20.000 de persoane în Piaţa Universităţii. La HotNews.ro, numărul protestatarilor s-a dublat în 12 minute, de la 20.000 la 40.000.

UPDATE ora 19.00: Sunt aproximativ 15.000 de persoane în Piaţa Universităţii. Au apărut şi scutierii, dar şi jandarmii călare. Sunt proteste şi în alte oraşe din ţară: Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, Sibiu.

UPDATE 18.50. Protestatarii au blocat Piaţa Universităţii.

UPDATE ora 18.45: Aproximativ 12.000 de persoane protestează în Piaţa Universităţii. Câteva sute de persoane protestează şi la Iaşi. La Satu Mare aproximativ 200 de oameni au ieşit să protesteze.

UPDATE 18.35 Jandarmeria organizează filtre lângă Piaţa Universităţii, la gurile de metrou, şi percheziţionează aproape toate persoanele care sosesc.

Acţiunea Jandarmeriei ar avea un scop preventiv, având în vedere că la protest ar participa şi membrii unor galerii de fotbal. În pasajul de la metrou, în Piaţa Universităţii, protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii, pe care îi acuză că îi împiedică să iasă.

După o serie de îmbrânceli cu jandarmii, protestatarii au doborât gardurile şi au ocupat şoseaua.

UPDATE 18.25 Au început violenţele în Piaţa Universităţii. Protestatarii se îmbrâncesc cu jandarmii.

UPDATE 18.20 În urma verificărilor făcute de jandarmi, asupra unei persoane care se îndrepta dinspre Gara de Nord spre centrul Capitalei, au fost găsite o şurubelniţă şi un pistol, despre care nu se ştie deocamdată dacă era real sau nu.

UPDATE 18.00 Protestatarii au început să huiduie şi au încercat să forţeze gardurile de protecţie pentru a pătrunde pe carosabil.

UPDATE: La protestul din Capitală sunt aşteptaţi cel puţin 20 mii de oameni din toată ţara. 3.000 de jandarmi sunt pregătiţi să intervină. La ora 17.00 jandarmii au montat panourile de protecţie. La ora 17.30 în Piaţa Universităţii şi-au făcut apariţia jandarmii călare, iar aproximativ 1.000 de oameni s-au adunat în piaţă.

UPDATE: Se anunţă proteste şi la Satu Mare

Protestatari vor ajunge sâmbătă în Bucureşti din oraşe precum Cluj-Napoca, Bacău, Piteşti, Deva, Bistriţa, Galaţi şi Timişoara, cu trenul sau cu microbuze, iar cei cu maşini persoanale se vor întâlni pe traseu şi vor merge în coloană spre Capitală.

De asemenea, manifestaţii solidare sunt anunţate, în acelaşi timp cu protestul din Bucureşti, şi în alte oraşe din ţară, precum şi în în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh.

”În seara aceasta protestăm împotriva modificărilor legilor justiţiei care au fost aprobate de Parlament şi împotriva modificărilor codurilor penale care au fost anunţate. Nu uităm de codul fiscal sau de formularul 600, nici de criza economică în care coaliţia de la guvernare a dus ţara (puterea de cumpărare a scăzut dramatic din cauza inflaţiei, cursul EURRON se află la maxim istoric, peste 4.66, iar datoria externă a României a crescut cu 1.3 miliarde EUR în primele 10 luni ale lui 2017). Şi nu uităm de dispreţul pentru democraţie şi transparenţă al PSD-ALDE-UDMR.

Schimbarea începe cu noi şi nu se termină niciodată. E un drum lung, iar perseverenţa noastră în faţa corupţiei le va da şi celorlalţi încrederea şi speranţa că puterea este de fapt în mâinile noastre.”, se arată într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Jandarmeria Română îndeamnă, pe Facebook, la calm, iar cei care se află în preajma unor persoane violente, să se îndepărteze de ele.

În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 21 ianuarie 2018, ora 09:46

    Chiar daca protestau 4 milioane acestia reprezentau doar electoratul opozitiei ! ( care nu stie sa piarda ). Pt. schimbare ar trebui sa iasa vreo 10 milioane de protestatari !. Ca urmare, fix pix….. Cei maxim 100.000 de protestatari (rataciti si/sau zapaciti ) galagiosi care au protestat in toata tara nu reprezinta mare lucru, nu merita nici macar bagati in seama. Poate le era prea cald acasa si au iesit putin la frig.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345