Image 1
Image 2

Protecția Consumatorilor a dat amenzi de peste 400.000 de lei pentru operatorii economici care vindeau produse ecologice, în martie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisarii de la protecţia consumatorilor au amendat cu peste 400.000 de lei mai mulţi operatori economici care vindeau produse alimentare ecologice, în urma controalelor efectuate în luna martie la nivelul întregii ţări, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Astfel, au fost verificaţi 267 de operatori economici, iar la 97 dintre aceştia (36%) au fost constatate abateri de la prevederile legale. Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat o cantitate de peste 13 tone de produse alimentare ecologice aflate la comercializare, din care aproximativ 0,67 tone au fost neconforme.

În urma verificărilor, au fost aplicate 108 sancţiuni contravenţionale, respectiv 49 avertismente şi 59 amenzi, în valoare de 407.000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare constând în oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 171 de kilograme de produse alimentare ecologice, în valoare de peste 6.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

De asemenea, a fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate de 118 kilograme de produse alimentare ecologice, în valoare de aproximativ 1.500 lei, în condiţiile în care aceste produse erau improprii consumului uman.

Abaterile constatate de comisarii ANPC au vizat comercializarea produselor alimentare ecologice cu parametrii neconformi, cu ambalajele deteriorate sau în afara datei durabilităţii minimale stabilită de producători, în judeţele: Mureş, Cluj, Galaţi, Brăila, Giurgiu, Mehedinţi, Sibiu, Botoşani şi Municipiul Bucureşti. Au fost găsite nereguli privind etichetarea şi, implicit, informarea consumatorilor, în judeţele: Mureş, Galaţi, Bacău, Neamţ, Harghita, Satu Mare, Sibiu, Braşov, Giurgiu, Arad şi Vâlcea, precum şi nerespectarea condiţiilor de expunere la comercializare, în judeţele Mureş, Bihor şi Giurgiu.

Nu în ultimul rând, au fost constatate practici comerciale incorecte în judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu şi Mehedinţi şi abateri privind afişarea preţurilor, în judeţele Mureş, Giurgiu, Gorj, Vaslui, Cluj, Brăila, Mehedinţi, Bacău, Iaşi, Neamţ, Sibiu, Teleorman, Călăraşi, Botoşani şi Prahova.

Modul de etichetare trebuie urmărit cu atenție

Reprezentanţii ANPC sfătuiesc consumatorii ca în momentul achiziţionării de produse alimentare ecologice să acorde o atenţie deosebită aspectului şi să urmărească modul de etichetare. Acesta trebuie să conţină următoarele elemente: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor; orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea netă de produs alimentar; data durabilităţii minimale sau data limită de consum; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare.

De asemenea, eticheta trebuie să mai ofere informaţii despre numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar menţionat; ţara de origine sau locul de provenienţă a produsului; instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar; pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică; o declaraţie nutriţională.

Suplimentar, etichetarea trebuie să mai conţină, obligatoriu, numărul de cod al autorităţii sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului care a desfăşurat cea mai recentă operaţie de producţie sau procesare; sigla Comunităţii, în cazul produselor alimentare preambalate; în cazul în care se utilizează sigla Comunităţii, o indicaţie a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă din care se compune produsul trebuie să apară în acelaşi câmp vizual cu sigla.

ANPC avertizează că indicaţia “UE” sau “non-UE” poate fi înlocuită sau completată cu numele unui stat, în cazul în care întreaga materie primă agricolă din care se compune produsul a fost cultivată în statul respectiv. Utilizarea siglei comunitare menţionată, precum şi indicaţia locului unde s-a cultivat materia primă agricolă sunt opţionale pentru produsele importate din ţări terţe.

“Pentru produsele vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a componentelor cu efecte alergene. Refuzaţi produsele alimentare ecologice pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi cele pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită”, transmit reprezentanţii ANPC.

Consumatorii trebuie să solicite la cumpărarea produselor alimentare ecologice bonul de casă şi să îl şi păstreze pentru a putea proba în cazul în care vor dori să reclame calitatea unui produs.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns