Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Prosperitate sau inflaţie

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După aventura creşterii promisiunilor în progresie geometrică la inventarul ouălor a reieşit că nu li s-a dublat decât preţul, nu şi gălbenuşul. Oul a devenit unitate de măsură pentru inflaţie.

Împreună cu untul şi cu alte alimente de bază, Oul, chiar dacă cel din marile magazine nu este românesc, venind de la găinile subvenţionate din UE a reuşit să depăşească ţinta inflaţiei impusă de Bruxelles, de 3%. Oul a sărit calul, cum s-ar zice, iar guvernul trebuie să tragă ponoasele.

Am văzut, pe parcursul acestui an, cum promisiunile onorate contribuie la creşterea galopantă a preţurilor. Cu cât promiţi salarii şi pensii mai mari, şi chiar te ţii de cuvânt, cu atât cresc costurile vieţii. S-au majorat tarifele la utilităţi: curentul electric, gazele, apa s-au majorat cu procente care nu sunt acoperite de venituri. Crescând preţul la carburanţi, s-au scumpit în lanţ preţurile şi serviciile.

Niciodată nu s-a văzut mai clar cât de adevărată este zicala: guvernul dă cu o mână şi ia cu două. Toate guvernele din lume fac la fel, dar nu într-un timp atât de scurt cum s-a făcut în acest an în România. PSD s-a grăbit să-şi onoreze promisiunile electorale, iar rezultatul final sunt nemulţumirile, protestele, altele decât cele ale #rezist-ilor. Acolo este altă socoteală. Una politică.

Protestele sindicatelor, ale salariaţilor din diverse instituţii de stat sunt reale. Unor li s-a dat, alţii au fost lăsaţi pe dinafară. Dar preţurile crescute sunt la fel pentru toţi. Pâinea cea de toate zilele, laptele, bucata de carne are acelaşi preţ şi pentru cel cu un salariu sau cu o pensie de 10 000 de lei pe lună ca şi pentru cel cu o pensie de 1 000 de lei. Curentul, gazele, carburantul are acelaşi preţ pentru cel ce câştigă 1000 de lei pe lună ca şi pentru cel care câştigă de zece ori mai mult.

Nu ştim cum o va scoate la capăt PSD. Propaganda merge mai departe. În contrast cu tăcerea ministrului de Finanţe, Olguţa Vasilescu îşi continuă delirul majorării salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale cu seninătatea unui copil care i s-a dat voie să spună ce îi trece prin minte.

Restul miniştrilor cam tac atunci când vine vorba despre bani şi buget. Din ce în ce mai reţinut este şi Liviu Dragnea. Mereu în căutare de vinovaţi, de evazionişti mari, premierul se contrazice singur, de la o zi la alta.

Salvarea situaţiei, a guvenului, a PSD-ului până la urmă, vine de la majoritatea parlamentară. Niciodată o majoritate parlamentară nu şi-a arătat eficienţa şi importanţa cu atâta determinare.

Legile Justiţiei, Bugetul, proiecte votate la limita bunului simţ, trec fără probleme. Majoritatea PSD-ALDE, susţinută de UDMR rupe tot. Opoziţia nu vede altă soluţie decât să bată din picioare, să vocifereze, să ridice în mâini foi A-4 scrise la repezeală.

În parlament există un dezechilibru de forţe cum nu s-a văzut din anii ’90. În faţa acestei realităţi politice, strada reacţionează, dar efectul este din ce în ce mai palid. PSD a găsit antidotul. La proteste răspunde cu proteste.

Mai greu este să răspundă la protestele sindicatelor, a salariaţilor din instituţiile uitate cu salarii mici. Încet, dar sigur, PSD trebuie să dea piept şi cu mediul de afaceri. Pe care l-a făcut praf prin „revoluţia” cu care se laudă, dar care, ca orice revoluţie, distruge fără să pună altceva în loc.

PSD şi-a făcut mendrele. A demonstrat ce înseamnă să ai o majoritate parlamentară covârşitoare şi să te foloseşti de ea.
A fost primul an de guvernare a PSD plin de succese? Este un eşec total? Cred că nici Liviu Dragnea nu ştie.

În orice caz, pesediştii de rând, liderii din teritoriu, sunt la fel de dezorientaţi ca găinile din Spaţiul Schengen care nu au de unde să ştie cu cât li se vând ouăle într-o ţară care are cea mai mare creştere economică din UE, are cel mai vast teritoriu agricol, dar trăieşte cu alimente din import.

Abonează-te acum Online!