Image 1
Image 2

Propuneri de îmbunătățire a Codului Fiscal

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aplicarea unor facilităţi fiscale microîntreprinderilor care oferă angajaţilor maşini de serviciu, clarificarea modului în care se impozitează veniturile din criptomonede, recuperarea mai rapidă a TVA-ului în cazul firmelor care au avut clienţi sau furnizori în faliment sau clarificarea impozitării salariilor programatorilor în 2019 sunt doar o parte dintre temele aflate în prezent pe masa autorităţilor pentru modificarea Codului fiscal, explică consultanţii de la Deloitte, una dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă fiscală.

Guvernanţii trebuie să înceteze cu „inovaţiile” din domeniul fiscalităţii, pen­­tru că România de­vine din ce în ce mai puţin atractivă pentru investitorii străini. În plus, transpunerea unor direc­tive eu­ro­pene prea rapid în legis­laţia locală şi paragrafele contra­dictorii din unele pro­puneri de măsuri fiscale tul­bură, din nou, mediul de business, care a bene­fi­ciat de câteva luni de stabilitate le­gis­lativă, spun consultanţii de la Deloitte.

Printre modificările propuse de oamenii de afaceri şi de consultanţii fiscali autorităţilor se află impozitarea veniturilor realizate din criptomonede (pentru că la ora actuală mulţi dintre românii care au venituri din aceste tipuri de monede nu ştiu că trebuie să plătească impozit pentru ele). 

“O altă clarificare este necesară pentru legea bonurilor de valoare, proaspăt adoptată, care comasează într-un singur act normativ toate tipurile de tichete (masă, vacanţă, creşă, culturale). Însă legea are două articole contradictorii< unul prevede că tichetele se acordă în condiţiile şi cu excepţiile prevăzute în Codul fiscal, iar celălalt că sunt integral deductibile la calculul impozitului pe profit şi total neimpozabile, fără plafoane, pentru salariaţi”, a explicat Raluca Bontaş, partener global employer services în cadrul Deloitte. 

În domeniul TVA, una dintre modificările discutate cu reprezentanţii autorităţilor este posibilitatea recuperării mai rapide de TVA de la buget pentru creanţe neîncasate de companiile care au intrat în faliment.

În ceea ce priveşte propunerile de modificare a Codului de procedură fiscală, consultanţii propun o reaşezare a procedurii privind analiza de risc efectuată de fisc în scopul îndeplinirii activităţii de administrare fiscală (procedură ce stă de altfel şi la baza selectării contribuabililor pentru inspecţie fiscală).

Dacă va exista o nouă criză, România nu va avea prea multe posibilităţi de a se redresa, spun experții.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with