Image 1
Image 2

Promisiuni electorale cu miros de dare de mită

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Greu s-ar găsi răspunsuri mulţumitoare la întrebarea: ce merge bine în această ţară? În schimb promisiunile funcţionează. Cum intrăm în campania pentru parlamentare,  partidele se văd obligate să vină în faţa cetăţenilor cu ceva. Nu contează cu ce. Important pentru un politician este să vorbească, să vorbească, să vorbească. Altceva, altă armă electorală decât cuvântul,­ nu au la îndemână.

Recunoscut pentru demagogia şi populismul său, PSD se vede depăşit de PNL. Alina Gorghiu a preluat ştafeta. Astfel medicii au aflat că li se vor mări salariile imediat ce PNL vine la guvernare. De la Liga aleşilor locali, primarii PNL s-au întors acasă cu promisiunea că li se vor majora salariile tuturor bugetarilor. De unde se vor lua banii? Există o singură variantă, mărirea dărilor către stat.

Agenţii economici, atâţia câţi mai rezistă, vor fi storşi în continuare de vlagă. Întreaga povară rămâne pe umerii populaţiei active care a mai rămas în ţară. În acest moment probabil este înjumătăţită. Poate în străinătate se află mai mulţi români buni de muncă decât sunt în ţară. Este adevărat că ei trimit bani în ţară, dar nu plătesc impozite. Deci, întrebarea ar fi: în numele cui fac partidele promisiuni electorale?

Cine îi dă dreptul unui lider de partid să promită că va creşte salariile cu 20% dacă va fi votat şi va ajunge la guvernare? Nu cumva încalcă vreo lege? Cu alte cuvinte, dacă un pacient îi promite medicului că îi dă 500 de euro dacă îi reuşeşte operaţia este dare de mită, iar dacă un lider politic le promite tuturor medicilor din ţară că le majorează salariile nu înseamnă nimic?

PSD, sub guvernul Ponta, nu a încetat să spună că a reîntregit salariile tăiate de fostul guvern Boc. Pe baza acestei majorări a obţinut rezultate bune în alegerile locale. În continuare PSD se hrăneşte electoral din promisiunile din trecut. :i-a creat o platformă valabilă la toate alegerile, în toate campaniile electorale.

PNL încearcă să-i calce pe urme. Dar nu cumva un partid de dreapta ar trebui să aibă un altfel de discurs? Nu cumva un partid liberal ar trebui să-şi creeze un bazin electoral din clasa de mijloc, în primul rând susţinând iniţiativa particulară? Aşa ar fi normal, asta ar trebui să fie doctrina liberală.

Problema este că se îngustează din ce în ce mai mult această bază. Clasa de mijloc nu mai este reprezentată de indivizii cu iniţiativă, de cei cu meserii liberale, de firmele mici şi mijlocii, ci de bugetari bine plătiţi din banii publici.

În loc să promită că va repune la locul ei firesc piramida socială, inversată de guverne inconştiente, PNL defilează în mână cu aceleaşi steaguri populiste şi demagogice preluate de la PSD. Mai sunt câteva luni până la alegerile parlamentare şi PNL, partidul de la care se aşteaptă să fie o alternativă la guvernările stângiste, nu vine cu niciun program cu o puternică încărcătură economică.

Mai mult, intră peste PSD, îi preia mesajele populiste şi le transmite cu lejeritate spre populaţie. Nimic nu-l costă pe Liviu Dragnea să facă aceleaşi promisiuni. PSD de ce nu ar promite creşterea salariilor bugetarilor dacă vine la guvernare?

Şi va fi şi mai credibil, pentru că asta face un partid de stânga, măreşte salariile din sistemul de stat. Cam aşa stau partidele noastre înainte cu câteva luni de alegeri? Nu fac altceva decât încearcă să mituiască populaţia cu promisiuni de ordin financiar ca să primească în schimb voturi.

Editorial Informatia Zilei

Satu Mare și București

Se pare că doar în București și Satu Mare alianța PSD-PNL au probleme cu desemnarea unui candidat comun.