Image 1
Image 2

Promisiuni cu iz electoral

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cutremurul din Turcia pune în plan secund războiul din Ucraina. Mii de morţi, de câteva ori mai mulţi decât au murit într-un an în Ucraina. Natura este necruţătoare. Clădirile şubrede din Siria şi Turcia ne-au reamintit că şi în România sunt mii de clădiri cu risc de prăbuşire în caz de cutremur. Mai ales din Bucureşti.
Amintirea cutremurului din 1977 încă este vie pentru cei care au trăit atunci clipe de groază. Pagubele sunt estimate, la preţurile de azi, la circa 9 miliarde de dolari.
Ne putem imagina la cât se ridică pagubele în Turcia. Interesant este că şi Ucraina trimite ajutoare umanitare în Turcia.
Sunt de apreciat ajutoarele din partea ţărilor din lumea întreagă. România se numără printre primele ţări care a trimis echipe de salvatori. De altfel, Antalia este una dintre locaţiile de vacanţă preferate de români.
Dar ca orice tragedie petrecută departe, în câteva zile fiecare ţară va reveni la problemele ei interne. Sunt greve în Franţa, în Marea Britanie, preţurile continuă să crească, nesiguranţa zilei de mâine este tot mai presantă.
Cu toate acestea, partidele noastre se pregătesc de alegeri. Cele două partide, care deja se autointitulează “mari”, se întrec în promisiuni. PNL propune ca ziua de naştere a fiecărui angajat să fie liberă. :i plătită. Este uşor să ridici mâna, pentru că nu ei plătesc o zi de muncă. În România sunt 5,6 milioane de salariaţi. Asta înseamnă 5,6 milioane de zile libere. Asta înseamnă 700 000 de zile de muncă. Dacă o zi de muncă este plătită la salariul minim pe economie ar rezulta o sumă frumuşică. Desigur suma este mult mai mare dacă ţinem seama de salariile enorme de la unele instituţii de stat.
Ar mai fi o problemă. De obicei zilele de naştere se sărbătoresc la serviciu, cu colegii. Domnii liberali vor strica o tradiţie dacă acest proiect de lege se va vota.
În schimb PSD vine cu propuneri mai serioase. Gabriela Firea propune ca persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani să beneficieze de ajutoare financiare de la stat. Asta da propunere. Punct ochit, punct lovit. PSD nu se joacă atunci când este vorba despre promisiuni cu iz electoral.
După cum vedem, se intră în campanie electorală. În aceste condiţii adio reforme. Adio economisire. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vine cu o propunere cu adevărat serioasă: se vor putea face înscrieri la programul Casa Verde Fotovoltaice doar cu buletinul şi extrasul de carte funciară.
Cu promisiuni mai mari sau mai mici, mai serioase şi mai puţin serioase, economia nu se poate urni. În timp ce ţările din UE se confruntă cu tot felul de probleme, Statele Unite nu simt criza.
Acest lucru îi nemulţumeşte pe liderii politici europeni. Războiul din Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, afectează mai puţin America şi infinit mai mult Europa.
Există mari diferenţe şi între ţările Uniunii Europene. Unele fac faţă mai greu crizei. De exemplu fermierii români se plâng că nu-şi pot valorifica producţia din cauza produselor agricole ale Ucrainei mai ieftine şi mai proaste.
Aceasta chiar că este o problemă ce nu poate fi rezolvată decât de guvern. Aici s-ar vedea cât de pragmatic şi săritor este primul ministru Nicolae Ciucă.
Fermierii au protestat, dar au rămas cu protestele.
Problemele punctuale apărute în economia reală nu prea sunt văzute de la Palatul Victoria. De aceea lumea aşteaptă rotativa la funcţia de prim ministru ca după nişte alegeri.
Marcel Ciolacu deja a dat câteva semnale din care reiese că va fi mai sprinten decât Nicolae Ciucă. Fiind la butoane înaintea alegerilor, PSD are şansa de a mări distanţa, şi aşa foarte mare, faţă de PNL.
Mai trebuie să ţinem seama şi de faptul că la nivel local partidele, primarii, încă nu au început campania electorală decât foarte timid. Cum iarna, până acum, nu a fost foarte grea, nu s-au acumulat atât de multe nemulţumiri.
Oricum, ultimul an din mandat este decisiv pentru aleşii locali. O campanie propriu-zisă vom vedea abia când vor începe zilele localităţilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Politica luată la mişto

Mai degrabă polemist decât miştocar, Viktor Orban este excepţia care întăreşte regula că democraţia până la urmă poate fi doar un joc al hazardului. Nu aş porni de la veşnicul scandal de la Băile Tuşnad din fiecare vară, ci de la observaţia lui că de când el este prim ministru al Ungariei, în România s-au schimbat 20 de prim-miniştri.

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.