Image 1
Image 2

Proiecte de OUG privind programul flexibil de muncă şi zilierii şi sezonierii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul are pregătite două proiecte de ordonanţă de urgenţă, unul privind programul flexibil de muncă şi celălalt de sprijin pentru muncitorii zilieri şi sezonieri, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

O primă prezentare se referă la programul flexibil Kurzarbeit. “Propunerea noastră (…) este să introducem un capitol pentru aceste situaţii excepţionale, adică în situaţii de urgenţă, în situaţii de alertă, repet, în situaţii excepţionale, nu pentru totdeauna (…), venim cu următoarele propuneri pe care le trec în revistă pe scurt. Practic, plata salariului brut pentru fiecare angajat care va fi beneficiar al acestei măsuri de muncă flexibilă se va împărţi între angajator, care va acoperi cel puţin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă şi stat, care va acoperi 75% din diferenţa între salariul de bază brut din contract înainte de perioada de criză şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii programului. Aceasta este esenţa prevederii noastre”, a spus Violeta Alexandru. Perioada de implementare a măsurii ar fi de “până la sfârşitul anului sau 3 luni”, iar “decizia de modificare a timpului de lucru să se comunice salariatului cu cel puţin 3 zile lucrătoare anterioare producerii modificării”.

Ministrul a adăugat că intenţia Guvernului este ca măsura să se aplice doar în câteva domenii: agricultură, turism, organizări evenimente şi HORECA”.

A doua măsură avută în vedere de Guvern se referă la acoperirea într-un procent de 35% din remuneraţia cuvenită celor care lucrează în activităţi de tip zilier.  “Şi, repet – a spus ministrul – domeniile pe care le adresăm aici sunt agricultura, turismul, organizări de evenimente şi HORECA”.

Se urmărește și o măsură care îi priveşte pe cei care desfăşoară activităţi sezoniere. “Şi aici avem în vedere acordarea unui sprijin în cuantum de 41,5% din costul salarial aferent zilelor lucrate, nu mai puţin din 41,5% din câştigul salarial mediu brut. E vorba despre cei care desfăşoară activităţi sezoniere în baza contractelor individuale de muncă, deci nu în alte forme contractuale şi mecanismul rămâne acelaşi, angajatorul plăteşte integral contravaloarea muncii prestate urmând să deconteze prin AJOFM “, a explicat ministrul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with