Image 1
Image 2

Proiect de reconstituire a steagurilor românești de la 1918

Steag din 1918
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Steag din 1918
Steag din 1918

Biblioteca Judeţeană ‘Alexandru D. Xenopol’ Arad şi Asociaţia culturală ‘ASTRA arădeană – 1863’ au demarat un proiect care îşi propune să reconstituie a steagurile româneşti de la 1918, simboluri naţionale pe care arădenii le-au confecţionat şi le-au folosit în preajma Marii Uniri, informează Florin Coita, purtător de cuvânt al instituţiei de cultură.

“Steagurile tricolore au fost utilizate fie de către Gărzile Naţionale Române, organisme militare create în toamna anului 1918, pentru a asigura pacea şi ordinea în zonele locuite de români, fie de către delegaţiile care au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, pentru a vota şi a susţine Marea Unire. După ce erau confecţionate, steagurile tricolore erau sfinţite în biserici, cu întregul ceremonial aferent”, a declarat marţi presei, Florin Coita.

Potrivit acestuia, de reconstituirea acestor steaguri naţionale se ocupă nemijlocit prof. dr. Augustin Mureşan, reputat specialist arădean în heraldică, care utilizează în acest sens fotografii şi însemnări din toamna anului 1918.

În continuare, Coita a arătat că duminica trecută o delegaţie condusă de dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Judeţene ‘Alexandru D. Xenopol’ Arad, a predat locuitorilor din satul Cuvin, aparţinător comunei Ghioroc, drapelul Comandei Gărzii Naţionale din localitate, evenimentul având loc în incinta Bisericii Ortodoxe, cu ocazia slujbei religioase.

La rândul său, Augustin Mureşan, membru al delegaţiei, a precizat că acest drapel a fost sfinţit chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, momentul fiind salutat cu salve de foc de către cei 70 de gardişti români din Cuvin.

Emoţia predării drapelului a fost cu atât mai mare pentru prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar, membru al delegaţiei care a predat duminică drapelul cuvinenilor, acesta fiind nepot al primarului de atunci al localităţii, Stoi Sârbu, participant la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

“Este o acţiune foarte binevenită, care vine să pună în valoare şi să patrimonializeze simbolurile naţionale de acum 100 de ani, atunci când arădenii coordonau întreaga mişcare naţională pentru Unirea Transilvaniei cu România”, a declarat cu acest prilej Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc.

Drapelul Comandei Gărzii Naţionale din Cuvin a fost sfinţit de către părintele Petru Jula, preot paroh al bisericii, după care a fost aşezat în biserică la loc de cinste, lângă strana din stânga sfântului altar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with