Image 1
Image 2

Proiect de reamenajare a Lacului Cubic

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 12 octombrie, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului local Satu Mare în care a fost aprobat un proiect de reamenajare a Lacului Cubic. Consilierii au subliniat faptul că prin reamenajarea zonei Cubic, se realizează în fapt un demers de igienizare a reşedinţei de judeţ.

 

Demersul face parte dintr-un program mai vast de reamenajare a unor zone din Satu Mare.

Amplasamentul este în apropierea cartierului Solidarităţii. Terenul are o suprafaţă de 51.218 m² ;i este în proprietatea municipiului Satu Mare. Terenul este abandonat, în timp a devenit o groapă de gunoi, un focar de infecţie. O parte a amplasamentului în cauză este o groapă, de adâncime medie de cca. 3 m, rezultată prin excavarea argilei folosită la fabricarea cărămizilor la fosta Fabrică de cărămizi a oraşului. O altă parte a terenului a fost umplută cu pământuri argiloase, resturi din demolari şi uneori resturi menajere.

Programul de dezvoltarea durabilă a munnicipiului Satu Mare e centrat pe regenerarea centrelor urbane, care are patru priorităţi: Îmbunătăţirea imaginii oraşelor (prin refacerea centrelor istorice şi includerea lor în circuite turistice şi economice, refacerea cartierelor vechi prin lucrări de reabilitare şi modernizare în scopul îmbunătăţirii calităţi vieţii şi a arhitecturii zonei); Decongestionarea traficului din marile centre urbane (duce la îmbunătăţirea calităţii aerului şi protecţia mediului); Refacerea zonelor abandonate şi transformarea lor în “oaze” de verdeala. În această prioritate se înscrie Refuncţionalizarea zonelor Cubic ca zone de agrement. Forma terenului este aproximativ pătrată, cu dimensiunile în plan: cca. 280 m pe direcţia N-S, cca. 270 m pe direcţia E-V.

Proiectul propune realizarea unei legaturi între aleea Humuleşti şi aleea Ilişeşti la marginea zonei verzi şi realizarea legăturii între aleea Ilişeşti şi noua stradă propusa prin P.U.Z.. care face legătura cu str.Sălciilor. Din total teren 5.249 metri pătraţi: Circulaţie carosabila 1 796,60 mp; Pistă de biciclete 550,50 mp; Circulaţie pietonala 284 mp; Parcări 1.701,40 mp; Zonă verde 866,50 mp; Zonă de gospodărie comunală  50 mp. Lotul numărul doi va avea funcţiunea de parc şi va fi structurat pe zone mari, fiecare adresându-se altui tip de vizitator. Creerea în cartier a unui loc adecvat care să asigure tinerilor şi copiilor condiţii pentru mişcare in aer liber,in conditii de siguranta cat si amenajarea unor zone care sa fie adevărate oaze de linişte, verdeaţă, care să ofere o privelişte relaxantă tuturor categoriilor de vârstă, o să contribuie la păstrarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a locuitorilor. Lucrările propuse pentru această zonă degradată sunt: Defrişarea vegetaţiei existente papură, tufişuri, îndepartarea stratului vegetal şi

a stratului de umpluturi pe toată sprafaţa pe o adâncime de 0,50 m de la cota finită.

Amenajare a două locuri de joacă pentru copii, unul pentru copii mici sub 5 ani şi unul pentru copii mai mari; Amenajarea unui teren de sport multifuncţional; Amenajarea unei zone pentru fitness, Amenajarea unei zone pentru patine cu rotile, Realizarea unei zone pentru biciclişti, Realizarea unor alei care vor face legătura între diferitele zone ale parcului, Realizarea în parc a unei zone destinate plimbării patrupedelor , zona care va fi îngrădită; Montare de bănci, Montare cişmele apă potabilă, din oţel, Montare toaletă ecologică, Montare coşuri pentru gunoi menajer, Montarea a două pavilioane cu masă şi bănci, un spaţiu de informare, Amenajare spaţii verzi; Realizarea unui sistem de irigare automatizat, Amenajarea unor aleei de flori, Realizarea unui sistem de supravegere, Realizarea unui terasament în zona de est a parcului care să permită realizarea unor spectacole în are liber, zona în care nu se vor planta copaci. Această zonă va putea fi folosită şi la diverse activităţi. (lansări de baloane cu aer, lansări de aeromodele ş.a.)

Vegetaţia va fi formată din pâlcuri de arbori foioşi, arbuşti, răşinoase de talie mare şi mică dispuse în pâlcuri care se dezvoltă în terase decorative tot timpul anului.

Zona verde, gazon, flori 41.790 mp; Zona construita 4.179 mp, din care: Sport, fitness .175,40 mp; Locuri de joacă 819,60mp; Pista de biciclete 679 mp; Aleei pietonale 1.140.00mp; Platformă patine cu rotile 320 mp; Pergolă 45 mp; POT max. 10% CUT max. 0.20 Hmax.: 3.00m

Prin noua propunere de organizare urbanístică s-au creeat două zone distincte, o zonă verde bine definitivată şi o alta pentru circulaţia carosabilă şi parcări.

3 comentarii

  1. Avem bani de risipit pt. proiecte care urmeaza sa fie uitate si abandonate pierzandu-si dupa o perioada de timp relativ scurta valabilitatea. Realizari nimica !!!.Consiliul local face ca munceste numai ca in realitate nu prea se vede. Proiectul platit si prezentat pt. podul peste Somes mai este valabil sau trebe refacuta pe alti bani ?. Podul casei mi-e plin de proiectele Consiliului local nerealizate. Eu as imputa cheltuielile proiectelor celor care le-au comandat si nu le-au realizat si faptic in timp util.

  2. Avem bani de risipit pt. proiecte care urmeaza sa fie uitate si abandonate pierzandu-si dupa o perioada de timp relativ scurta valabilitatea. Realizari nimica !!!.Consiliul local face ca munceste numai ca in realitate nu prea se vede. Proiectul platit si prezentat pt. podul peste Somes mai este valabil sau trebe refacuta pe alti bani ?. Podul casei mi-e plin de proiectele Consiliului local nerealizate. Eu as imputa cheltuielile proiectelor celor care le-au comandat si nu le-au realizat si faptic in timp util.

Lasă un răspuns

Connect with