Programul săptămânii – Festivalul Internaţional ”Zilele Muzicale Sătmărene” ediţia 44

Scris de I. Z., 04 octombrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prezentăm programul săptămânii în cadrul Festivalului Internaţional „Zilele Muzicale Sătmărene” ediţia 44.

1. Joi, 7 octombrie 2021, ora 18:30, sala Filarmonicii, ab. 7

CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY

Dirijor / Karmester: CRISTIAN LUPEŞ

Solişti / Szólisták:

DORU ROMAN – marimba, xilofon, percuţie / marimba, xilofon, ütőhangszerek

SORIN PETRESCU – pian / zongora

În program / Műsoron:

Franz Liszt

Rapsodia română pentru pian şi orchestră (orchestraţie: Sorin Petrescu)

Román rapszódia zongorára és zenekarra (hangszerelés: Sorin Petrescu)

Gabriel Mălăncioiu

Percutrance pentru percuţie şi orchestră

Percutrance ütőhangszerekre és zenekarra

Andrei Tănăsescu

Ciuleandra-Fantezie pentru pian, percuţie şi orchestră

Ciuleandra-Fantázia zongorára, ütőhangszerekre és zenekarra

Petre Elinescu

Scenă pastorală română pentru xilofon, pian şi orchestră

Román pásztorjelenet xilofonra, zongorára és zenekarra

2. Sâmbătă, 9 octombrie 2021, ora 18:30, sala Filarmonicii, ab. 8

CONCERT CAMERAL / KAMARAZENE KONCERT

TRANSYLVANIAN PIANO TRIO

VLAD RĂCEU – vioară / hegedű

OCTAVIAN LUP – violoncel / gordonka

AURELIA VIŞOVAN – pian / zongora

În program / Műsoron:

Maurice Ravel

Trio cu pian în la minor

a-moll zongoratrió

Astor Piazzolla

Anotimpurile din Buenos Aires

Évszakok Buenos Airesben

*Datorită regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 50% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat.

La concerte pot participa persoanele care:

-sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare

-prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore

-prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

-se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

 

Transilvanya Piano Trio

Transilvanya Piano Trio

Dirijorul CRISTIAN LUPEŞ, personalitate culturală activă şi multidisciplinară, este cunoscut pentru activitatea sa artistică revoluţionară şi pentru proiectele culturale create şi manageriate de-a lungul timpului. Este considerat cel mai nonconformist dirijor român al momentului, cu o ascensiune surprinzătoare şi atipică, fascinând prin ineditul interpretărilor personale şi prin concepte de spectacol neconvenţionale. În activitatea sa, el alege mereu să promoveze valorile româneşti moderne şi contemporane, crezând, asemenea lui Enescu, în importanţa muzicii pentru o viaţă culturală sănătoasă. Cu curaj şi abilitate, aduce în faţa publicului lucrări care sunt foarte rar abordate pe scenele româneşti, iar impactul este entuziast de fiecare dată.

SORIN PETRESCU şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din oraşul natal, Timişoara, continuându-le apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” (azi Universitatea de Muzică) din Bucureşti, la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.

Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii „Banatul”, desfăşurând o bogată activitate concertistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane. A fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra” din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este, de asemenea, laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (premiul II).

A participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale precum: Festivalul „George Enescu” (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), „East-West Festival” – Amsterdam (Olanda), „The New Music Festival” – Huddersfield (Marea Britanie), „Musicorama” (Hong Kong). Sorin Petrescu deţine titlul de doctor în muzicologie.

DORU ROMAN a absolvit Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara la clasa de percuţie a doamnei prof. Viorica Siminescu. A urmat apoi cursurile Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la clasa Maestrului Grigore Pop. Până în anul 1990 a fost angajatul Operei Române din Timişoara şi membru al Filarmonicii „Banatul”. Începând din toamna anului 2007 a devenit solist-concertist al Orchestrei Filarmonicii „Banatul”. În paralel este profesor de percuţie la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi este doctor în muzică.

Din activităţile sale multiple, amintim implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony – Viena, Orchestrei Metropolitan – Bucureşti, Ansamblului de Percuţie  Cluj-Napoca, Trio-ului Gentis şi Old Dixieland Jazz Band Timişoara. Este coordonator  al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinul cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul Criticilor din România (1985), Premiul  Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul  UCMR (2008). A fost membru în juriul Concursului Internaţional de Percuţie „Giornate della Percussione” – Fermo, Italia – 2012.

TRANSYLVANIAN PIANO TRIO

Format în 2018, Transylvanian Piano Trio a devenit în scurt timp unul dintre cele mai apreciate trio-uri cu pian din România, fiind invitat să concerteze în cele mai importante festivaluri din ţară. Membrii Transylvanian Piano Trio, Vlad Răceu (vioară), Octavian  Lup (violoncel) şi Aurelia Vişovan (pian) îşi propun să aducă publicului o mare diversitate repertorială, cu scopul de a promova muzica de cameră atât în România cât şi peste hotare. Echilibrul temperamental, rafinamentul artistic şi entuziasmul interpreţilor garantează întrunirea elementelor care formează un ansamblu de referinţă în peisajul formaţiilor muzicale româneşti.

Abonează-te acum Online!
  1. Programul săptămânii – Festivalul Internaţional ”Zilele Muzicale Sătmărene” ediţia 44 – Info Ciorogarla a spus: 05 octombrie 2021, ora 06:02

    […] Source link […]

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517