Programul Rabla pentru becuri va fi disponibil din vară doar pentru românii cu venituri mici

Scris de Cristina Bursuc, 15 martie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Programul Rabla pentru Becuri nu mai este pentru toată lumea, vouchere urm]nd s[ primeasc[ în schimbul becurilor vechi doar românii din categoriile vulnerabile pentru ca bugetul să nu fie depăşit. Specialiştii de la ministerele Mediului şi Muncii lucrează acum la noile criterii şi la pragul de venit. Voucherele vor fi disponibile abia la vară, după rectificarea bugetară.
Încă din noiembrie, guvernul a aprobat bugetele din programul „Rabla pentru becuri”. 400 de milioane de lei vor subvenţiona înlocuirea becurilor vechi cu unele performante de către persoanele fizice, iar 500 de milioane de lei sunt destinate înlocuirii becurilor vechi la iluminatul public al localităţilor.
Regulamentul nu a fost făcut însă public, iar oamenii nu ştiu care sunt condiţiile. În program s-ar putea înscrie doar românii cu venituri mici.
Potrivit lui Tánczos Barna, ministrul Mediului, „este un proiect complex, complicat datorită numărului mare de persoane care ar putea să beneficieze şi numărul foarte mare de cetăţeni care ar putea solicita aceste bilete valorice şi acest sprijin valoric, motiv pentru care dacă vorbim de sute de mii de persoane, implementarea este complicată. S-a analizat varianta colaborării cu autorităţile locale, cu ministerul Muncii pentru a avea o destinaţie foarte clară şi precisă a acestor sume şi a ajuta exact acele persoane care au nevoie. Nu cred că este nevoie de ajutor financiar pentru persoanele care îşi permit să achiziţioneze becuri moderne cu consum redus.”
Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu spun că oamenii vor putea primi voucherele abia din vară.
Programul Rabla pentru becuri a fost gândit pentru a-i sprijini pe români în această perioadă de criză energetică, când facturile la curent au explodat.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517