Image 1
Image 2

Programul ElectricUp dezavantajează sectorul HoReCa şi IMM-urile cu consum mic de energie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) atrage atenţia asupra unor disfuncţionalităţi în programul ElectricUp, care vor dezavantaja operatorii din sectorul HoReCa şi IMM-urile cu consum mic spre mediu, potrivit unui comunicat remis de aceasta.

Interesul pentru două dintre programele naţionale Casa Verde Fotovoltaice şi ElectricUp este unul foarte mare din partea românilor care îşi doresc să devină prosumatori (să devină producători de energie iar surplusul să-l livreze în rețeaua națională), respectiv a IMM-urilor şi operatorilor din domeniul HoReCa pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

“Dacă primul program este nefuncţional din cauza gestionării deficitare a Administrației Fondului de Mediu, cel de-al doilea program, în loc să sprijine, dezavantajează tocmai sectorul HoReCa şi IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu”, spun reprezentanţii organizaţiei, cita\i de Agerpres. În ce priveşte proiectul ElectricUp, PATRES îşi exprimă speranţa că, urmare a observaţiilor şi recomandărilor transmise în cadrul procesului de consultare publică, Ghidul de finanţare să fie modificat.

“Nu putem să nu remarcăm că se fac aceleaşi greşeli întâlnite în programul gestionat de AFM. Am trimis un document cu peste 25 de pagini de observaţii şi recomandări la proiectul ghidului de finanţare ElectricUp pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa, cu scopul de a clarifica anumite aspecte practice, dar şi tehnice, care nu au fost luate în considerare”, spune preşedintele PATRES, Viorel Lefter.

Reprezentanţii organizaţiei prezintă o situaţie care dezavantajează în mod special sectorul HoReCa, tocmai sectorul cel mai afectat de criza COVID-19, dar şi IMM-urile cu consum mic spre mediu. Astfel, ghidul de finanţare prevede obţinerea punctajului maxim, respectiv 45 de puncte în cazul în care consumul beneficiarului pentru 12 luni este de 6 ori mai mare faţă de producţia anuală a centralei fotovoltaice. Păstrarea acestui parametru în forma propusă va duce la subdimensionarea masivă a instalaţiilor şi la instalarea lor doar în unităţi mari consumatoare de energie. În plus, nu este corectă o raportare la consumul total, respectiv consumul de noapte în cazul unor centrale fotovoltaice care prin definiţie produc doar ziua.

Mai mult decât atât, ghidul bonifică cu 5 puncte instalarea de baterii, care în cazul unui raport de 6 la 1 consum versus producţie devin total inutile. Beneficiarii programului ElectricUp vor prefera să achiziţioneze unităţile de stocare pentru a obţine punctaj mai mare, dar ele nu vor ajunge să fie folosite, ceea ce va reprezenta o risipă a resursei publice.

Doar 7 sisteme de panouri fotovoltaice finanţate de AFM la doi ani de la demararea programului

În ceea ce priveşte programul Casa Verde Fotovoltaice, care este foarte mult întârziat, PATRES aminteşte că Administraţia Fondului pentru Mediu a răspuns unei solicitări, comunicând faptul că la data de 10 decembrie 2020 au fost solicitate la decontare 370 de sisteme de panouri fotovoltaice şi au fost finanţate 7 sisteme. A fost efectuat viramentul pentru acestea în data de 23 noiembrie 2020, iar pentru celelalte sisteme au fost solicitate clarificări.

“Doar 7 sisteme de panouri fotovoltaice finanţate de AFM la doi ani de la demararea programului. Mai mult de jumătate dintre dosarele depuse au fost respinse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile şi imputabile cetăţenilor. Întârzierile inadmisibil de mari sunt puse de AFM pe seama corectitudinii documentelor şi volumului de lucru al salariaţilor instituţiei. Aşa cum am mai sesizat, este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi instalatorilor. Se descurajează sistematic ideea de prosumator în România şi nu înţelegem de ce autorităţile permit aceasta – a mai afirmat Lefter.

Între timp însă, AFM va fi bun de plată. Până se organizează activitatea în instituţie şi se aprobă un nou Ghid de finanţare, revizuit, românii care au aplicat pentru finanţare şi au fost respinşi, câştigă procese în Instanţă împotriva AFM. Un prim proces câştigat este la Suceava, decizie a Curţii de Apel Suceava”.

Pe de altă parte, Organizaţia PATRES salută propunerea de prelungire a perioadei de implementare a proiectelor cu 4 luni în contextul pandemiei, al vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar şi al posibilelor întârzieri în procedurile specifice obţinerii Avizelor tehnice de racordare şi altor documente necesare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns