Image 1
Image 2

Programul “A doua şansă” la Liceul Tehnologic Ioniţă G. Andron Negreşti Oaş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Liceul Tehnologic Ioniţă G. Andron Negreşti Oaş vine cu o ofertă educaţională lansată de Ministerul Educaţiei Naţionale, programul ”A doua şansă”.


Programul “A doua şansă” se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar şi gimnazial.

34 de elevi în 4 ani de studii

Pentru a afla detalii în legătură cu desfăşurarea programului ”A doua şansă”, l-am contactat telefonic pe Ovidiu Mihai Hotcă, directorul Liceului Tehnologic Ioniţă G. Andron Negreşti Oaş. Interlocutorul ne-a spus că programul se desfăşoară pe parcursul a 4 ani de studii, nivel secundat inferior, la care participă în total 34 de elevi. Ei provin din medii defavorizate, cei mai mulţi sunt de etnie rromă, iar alţii lucrează sezonier în străinătate. De fapt, cu toţii au abandonat şcoala, iar acum urmează o programă specială de studiu, pe module. Deocamdată nu au absolvit, cei mai în vârstă fiind în anul IV, astfel că nu se poate face o evaluare a gradului de integrare profesională sau de continuare a studiilor. „Problema este că majoritatea absentează deseori de la cursuri, aşteaptă să meargă profesorii după ei. După absolvire, ar putea să meargă la liceu, cursuri serale sau cu frecvenţă redusă, sau la şcoală profesională”, ne spune directorul.

Ce reprezintă programul

Prin acest program se oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învăţământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate.
Programul este structurat pe două niveluri: A doua şansă – învăţământ primar şi A doua şansă – învăţământ secundar inferior – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Pentru nivelul învăţământ primar, unităşile cu acest program sunt: Şcoala Gimnazială 1 Negreşti-Oaş, Şcoala Gimnazială Livada şi Şcoala Gimnazială Turulung.
Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit cu cel puţin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei.
Pentru programul ”A doua şansă – învăţământ primar”, elevii condiţiile pentru elevi sunt: nu au participat deloc la educaţia formală – şcolară; au fost înscrişi, dar au abandonat învăţământul primar – indiferent de momentul şi motivele abandonului; nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învăţământul primar.
Pentru programul ”A doua şansă – învăţământ secundar inferior”: au absolvit învăţământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul ”A doua şansă”) dar nu şi-au continuat educaţia mai departe, sau au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învăţământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat şcoala pe parcursul acestui ciclu de învăţământ – indiferent de momentul şi motivele abandonului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with