Image 1
Image 2

Profesorul sătmărean dr. Vlaicu Popescu, coautor al unei cărţi de specialitate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Profesorul de fizică dr. Vlaicu Popescu, director al Liceului Tehnologic Unio-Traian Vuia, este coautor al volumului intitulat Inversiunea geometrică. Transformată Kelvin. Sinteză de câmp în regim electric staţionar. A apărut recent la Editura: Didactică şi Pedagogică. Alţi doi coautori sunt: Tudor Micu şi Dan Micu.
Cartea fiind de strictă specialitate, vom reproduce o scurtă descriere realizată de specialişti.

În prima parte, este studiat dispozitivul format din două sfere echipotenţiale. Rezultatele obţinute, referitoare la sarcinile imagine, capacitate, calculul câmpului şi al potenţialului sunt folosite pentru modelul dual electrocinetic. Pe această cale, se determina formulă de calcul exactă pentru priză de pământ sferică şi se verifică precizia unor formule de calcul aproximativ pentru astfel de prize.

În a doua parte, se aplică sinteză de câmp electric staţionar pentru a obţine sarcinile imagine pentru structuri electrostatice cunoscute, stabilite în primele capitole. Metodă astfel validată este folosită pentru modele cu simetrie cilindrică. Imaginile pentru un singur cilindru sunt aplicate pentru verificarea preciziei formulei de calcul aproximativ a capacităţii unei antene, iar imaginile pentru doi cilindri sunt folosite la verificarea preciziei unei formule pentru calculul rezistenţei unei prize de pământ cilindrice. În ultima parte, se folosesc rezultatele sintezei la determinarea performanţelor unui nou tip de separator electric.

Metodele de sinteză sunt prezentate în amănunt, inclusiv calculele MathCad, care apar în integralitate în Anexe, facilitând astfel înţelegerea metodelor moderne în sinteză.

Fişă biografică. Vlaicu Popescu, director al Liceului Tehnologic Unio-Traian Vuia, este profesor de fizică. Deţine un master în management educaţional şi un altul în management – drept administrativ şi Statutul funcţionarului public. Totodată, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca i-a conferit titlul ştiinţific de doctor.

Vlaicu Popescu a îndeplinit funcţiile de consilier în Ministerul Educaţiei Naţionale, inspector şcolar general adjunct, inspector de fizică, inspector management educaţional şi este lector universitar la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” Arad, filiala Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with