Image 1
Image 2

Profesorul Gheorghe Munteanu şi-a lansat cartea “Bucuria drumeţiilor. Portrete şi întâlniri”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Numeroase cadre didactice au asistat la lansarea cărţii lui Gheorghe Munteanu
Numeroase cadre didactice au asistat la lansarea cărţii lui Gheorghe Munteanu

Joi, 30 octombrie, Restaurantul Mioriţa din Satu Mare, a găzduit o nouă întâlnire cu literatura, ştiinţa şi geografia. Profesorul Gheorghe Munteanu şi-a lansat cartea “Bucuria drumeţiilor. Portrete şi întâlniri”.

Cartea adusă în atenţie publică a fost prezentată de Teodor Curpaş, căruia i-a revenit şi sarcina de moderator, Gheorghe Gheorghiade, Ion Bala, Lucian Cucuiet, George Terziu şi George Vulturescu.

În alocuţiunile lor vorbitorii au subliniat bucuria unui autor când îşi vede pe masă rodul unei munci de mai mulţi, care nu de puţine ori presupune o profundă documentare mai ales când este vorba despre o lucrare precum cea prezentată şi lansată în faţa unui număr mare de sătmăreni de profesiuni diferite.

S-a menţionat faptul că efortul făcut de profesorul Gheorghe Munteanu merită urmat şi de alţi colegi de breaslă. Prin munca lor pot lăsa în urmă o serie de scrieri valoroase, nu puţine ar avea caracter documentar, precum cea lansată. Demersul este unul inedit.

Cartea include 20 de povestiri şi portrete, care aduc în prim plan viaţa, oameni pe care autorul i-a cunosctu pe parcursul drumeţiilor organizate cu şi pentru elevi, dar şi în ieşirile sale de documentare. Nu este vorba numai despre o carte utilă celor care îndrăgesc drumeţiile, ci şi o lucrare pe alocuri ştiinţifică.

S-a mai spus că ar putea fi vorba despre o literatură de călătorie, completată cu sute de imagini ale locurilor descrise. Se pare că doar pretext a fost călătoria, autorul găsind contextul în care să-şi poată da frâu liber imaginaţiei.

Nu lipsesc nici descrierile ironice. Relatările sunt exacte, cu informaţii deosebit de multe, bine dozate pentru a nu plictisi cititorul. Este vorba despre o reuşită editorială a autorului după 25 de ani de muncă la catedră. S-a mai spus că o analiză aprofundată dovedeşte că tomul este o însumare de cărţi precum ale imaginii, ale cartografiei, descrierii ş.a.

Viaţa este meticulos prezentată în bună simbioză cu ficţiunea. Autorul atrage atenţia asupra unor locuri valoroase din judeţul Satu Mare mai ales. S-a mai menţionat talentul literar al profesorului Gheorghe Muntea. Chiar se poate vorbi despre un semnal de alarmă tras la adresa factorilor de decizie cu privire la pericolul de a se pierde o serie de valori deosebite din patrimoniul natural, ca urmare a ignoranţei.

În final autorul a mulţumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa sa şi a cărţii prezentate. A lăsat să se înţeleagă că mai are în lucru şi alte cărţi ce urmează să vadă lumina tiparului.

Printre participanţii la lansarea acestei lucrări i-am remarca pe: Kerekes Rodica, Şimon Daniela, Laura Marina, Ioan Bumbuluţ, Adrian Mureşan, Muszka Erika, Romul Boitor, Gyorgy Carol, Kerekes Antal, Hrenyu Peter, Kis Alexandru, Maria Teacă, Mărioara Harca, Mircea Pârlea, Viorel Câmpean, Mihai Sas, Marian Chiorean, Gheorghe Cormoş, Carol Koka, Rodica Cuc, Brăduţ Popdan, Crina Leş Câcău, Gheorghe Sarkozi, George Dan, Adrian Avăşan, Gheorghe Lia Trifu, Dan Cosma, Vlad Ivan, Toth Zoltan, Kis Imola, alături de un grup de elevi, probabil care sunt pasionaţi de drumeţii şi excursii ş.a.

 

 

2 comentarii

  1. Felicitari domnule profesor Gheorghe Munteanu pentru elogiul adus satului care nu mai exista, pentru lucrarea scrisa din raspundere civica, o carte vie, fundamentata pe legea locului, pe documente, cutume si daruire personala. Felicitari !

Lasă un răspuns

Connect with