Image 1
Image 2

Profesorii și personalul auxiliar primesc spor de COVID

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus, informează Agerpres.

Au fost înregistrate 158 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 77 abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

 

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:
a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;
b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic”, conform proiectului de lege iniţiat de PSD şi adoptat de către deputaţi marţi.

Iniţiativa legislativă mai prevede că „stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor / preşcolarilor / elevilor / studenţilor”.

Lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc acordat potrivit prezentei legi, se stabileşte, lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ.

„Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar”, potrivit sursei citate.

Stimulentul de risc acordat „nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul V «Contribuţii sociale obligatorii» din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată un amendament al deputatului PSD Adrian Solomon.

Personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar particular acreditat/autorizat poate beneficia de stimulentul de risc în condiţiile prezentei legi, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la art.1 alin.(2).

„Stimulentul de risc se poate suporta şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar”, mai indică un amendament al lui Adrian Solomon.

A fost eliminată prevederea prin care în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va emite normele de aplicare a actului normativ.

1 comentariu

  1. Campanie de imagine populista al PSD-lui !. De ce doar profesorii sa primeasca si nu toti cei care muncesc inclusiv cei de la privati ?. Ceilalti nu sunt expusi la COVID ?. In tara asta tiganeasca nu suntem cu totii expusi la COVID ?. Doar la tigani poate unii sunt mai speciali decat altii !!!. Vad ca cei cu salarii minime de 1350 lei /luna in mana raman in continuare categorie defavorizata si marginalizata !!!. De acestia nu se ocupa nimeni !.

Lasă un răspuns

Connect with