Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Profesorii sătmăreni fac presiuni în privinţa majorării salariale de 20% din iulie

Scris de Vasile Nechita, 04 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Satu Mare, a remis redacţiei ziarului nostru un comunicat iniţiat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) referitor la proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului din învăţământ.

Interlocutorul a ţinut să precizeze că a participat la elaborarea deciziei Colegiului Liderilor FSLI de săptămâna trecută. În comunicat apare şi un citat din mai multe decizii ale Curţii Constituţionale în dosarele SLI Satu Mare şi ale încă a trei organizaţii sindicale afiliate la FSLI cu care liderul sătmărean era în parteneriat. Este vorba de: Sindicatul Educaţia Galaţi, Sindicatul Liber din Învăţământ Satu Mare, Liga Sindicatelor Botoşani şi Sindicatul Liber Olt.

Îngrijorările profesorilor

Potrivit lui Victor Oprea, “Curtea Constituţională a recunoscut cumva tacit într-un târziu că într-adevăr, odată cu adoptarea Legii de salarizare 63/2011, salariile din învăţământ au fost diminuate. Şi este un semnal legiuitorului că aceste salarii trebuie readuse, şi că Învăţământul ar trebui să fie domeniu prioritar şi în ceea ce priveşte salarizarea”.
Liderii sindicali au constatat în proiectul de lege “o serie de neajunsuri, lacune şi inadvertenţe”. Ei constată o neconcordanţă între Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României, care prevede o creştere a salariilor cu 20%, începând cu 1 iulie 2017 şi cu 30% din 1 ianuarie 2018, în timp ce în proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se propune ca prima tranşă de majorare de 50% să se acorde de la 1 ianuarie 2018. “Această propunere înseamnă o diminuare cu 6% a majorărilor salariale şi, ceea ce este mai important, provoacă în rândul salariaţilor din sistemul de învăţământ o stare de neîncredere şi suspiciune referitoare la transpunerea în practică a prevederilor viitoarei legi privind salarizarea unitară”, se menţionează în comunicat.
Din comunicat rezultă că liderii sindicali au incertitudini că voucherele de vacanţă pentru personalul din învăţământul preuniversitar şi majorările cu 20% a salariilor de la 1 iulie, promise de PSD, vor fi aplicate. De asemenea, în proiectul de lege a salarizării unitare, majorările nu sunt echitabile pentru angajaţii din învăţământ. Astfel, diferenţa salarială dintre profesorii necalificaţi, cu liceu, şi cei calificaţi, cu studii superioare, este de doar 100 de lei, ceea ce înseamnă că “acele măriri salariale sunt eronat ierarhizate în grilele respective”, precizează Victor Oprea.

Avertisment

La şedinţa Colegiului Naţional al Liderilor FSLI, s-a hotărât, în numele membrilor de sindicat ale căror interese le reprezintă, că, în situaţia în care Parlamentul României nu va remedia problemele semnalate, urmează să se declanşeze acţiuni legale de protest.
Comunicatul este semnat de Colegiul Naţional al Liderilor FSLI, preşedinte, Simion Hancescu.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.