Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Profesorii sătmăreni fac presiuni în privinţa majorării salariale de 20% din iulie

Scris de Vasile Nechita, 04 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Satu Mare, a remis redacţiei ziarului nostru un comunicat iniţiat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) referitor la proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului din învăţământ.

Interlocutorul a ţinut să precizeze că a participat la elaborarea deciziei Colegiului Liderilor FSLI de săptămâna trecută. În comunicat apare şi un citat din mai multe decizii ale Curţii Constituţionale în dosarele SLI Satu Mare şi ale încă a trei organizaţii sindicale afiliate la FSLI cu care liderul sătmărean era în parteneriat. Este vorba de: Sindicatul Educaţia Galaţi, Sindicatul Liber din Învăţământ Satu Mare, Liga Sindicatelor Botoşani şi Sindicatul Liber Olt.

Îngrijorările profesorilor

Potrivit lui Victor Oprea, “Curtea Constituţională a recunoscut cumva tacit într-un târziu că într-adevăr, odată cu adoptarea Legii de salarizare 63/2011, salariile din învăţământ au fost diminuate. Şi este un semnal legiuitorului că aceste salarii trebuie readuse, şi că Învăţământul ar trebui să fie domeniu prioritar şi în ceea ce priveşte salarizarea”.
Liderii sindicali au constatat în proiectul de lege “o serie de neajunsuri, lacune şi inadvertenţe”. Ei constată o neconcordanţă între Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României, care prevede o creştere a salariilor cu 20%, începând cu 1 iulie 2017 şi cu 30% din 1 ianuarie 2018, în timp ce în proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se propune ca prima tranşă de majorare de 50% să se acorde de la 1 ianuarie 2018. “Această propunere înseamnă o diminuare cu 6% a majorărilor salariale şi, ceea ce este mai important, provoacă în rândul salariaţilor din sistemul de învăţământ o stare de neîncredere şi suspiciune referitoare la transpunerea în practică a prevederilor viitoarei legi privind salarizarea unitară”, se menţionează în comunicat.
Din comunicat rezultă că liderii sindicali au incertitudini că voucherele de vacanţă pentru personalul din învăţământul preuniversitar şi majorările cu 20% a salariilor de la 1 iulie, promise de PSD, vor fi aplicate. De asemenea, în proiectul de lege a salarizării unitare, majorările nu sunt echitabile pentru angajaţii din învăţământ. Astfel, diferenţa salarială dintre profesorii necalificaţi, cu liceu, şi cei calificaţi, cu studii superioare, este de doar 100 de lei, ceea ce înseamnă că “acele măriri salariale sunt eronat ierarhizate în grilele respective”, precizează Victor Oprea.

Avertisment

La şedinţa Colegiului Naţional al Liderilor FSLI, s-a hotărât, în numele membrilor de sindicat ale căror interese le reprezintă, că, în situaţia în care Parlamentul României nu va remedia problemele semnalate, urmează să se declanşeze acţiuni legale de protest.
Comunicatul este semnat de Colegiul Naţional al Liderilor FSLI, preşedinte, Simion Hancescu.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.