Image 1
Image 2

Profesorii mai au de aşteptat plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, au avut loc dezbateri între federaţiile sindicale din învăţământ şi Guvern pe tema salarizării cadrelor didactice. Cu acel prilej, liderii sindicali au ridicat şi problema lipsei fondurilor pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Iată pasajul din care reiese această solicitare.


„Ne exprimăm speranţa că, atât Executivul cât şi Parlamentul României, vor găsi soluţii pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă salariaţii din educaţie – calculul incorect al sporurilor cuvenite personalului didactic începând cu 1 ianuarie 2017, lipsa fondurilor pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti, respectiv, tranşele aferente anului 2017 şi restanţele pentru anul 2016”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.).

Amânări din 2011

Precizăm că plata drepturilor salariale restante este una veche şi trenează de la sfârşitul anului 2011. Atunci, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
De-a lungul acestor ani, bugetarii au primit, cu ţârâita, oarece sume de bani. Cu toate acestea, termenul de plată a drepturilor câştigate în justiţie de bugetari (prevăzut în OUG 71/2009) la 31 decembrie 2016, a fost depăşit, iar guvernanţii nu dau semne că şi-ar îndeplini obligaţiile legale.
Eşalonarea plăţii drepturilor salariale

Iată eşalonarea sumelor prevăzută prin act normativ.
“Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel: în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu, în anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu, în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu, în anul 2015 plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu, în 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu”, potrivit raportului preliminar adoptat în unanimitate de Comisia de Buget-Finanţe.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with