19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Profesorii au avut de câştigat în 2017 în urma iniţiativelor întreprinse de liderii sindicali

Scris de Vasile Nechita, 03 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În anul 2017, sindicatele din ramura învăţământ au fost deosebit de active în a promova intereseloe salariaţilor din branşă, evenimente care au fost reflectate în ziarul Informaţia zilei.

În cele ce urmează ne-am propus să vă prezentăm câteva dintre principalele activităţi şi întâmplări care au marcat mediul şcolar din ţară şi din judeţul Satu Mare în perioada anului care s-a încheiat de curând.
Astfel, încă de la începutul anului trecut, liderii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „SPIRU HARET“ a condamnat declaraţiile preşedintelui Senatului referitoare la activitatea cadrelor didactice, iar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) l-a admonestat pe Tăriceanu.
Apoi, FSLI a solicitat preşedintelui României modificarea legii pensiilor, după care sindicaliştii din educaţie au adus o listă de opt probleme pe masa guvernului. Ei au ameninţat cu “conflicte de amploare”, în caz de nesoluţionare.

Intervenţii în probleme de salarizare

În ceea ce priveşte activitatea din judeţ, scrisoarea sindicaliştilor din educaţie către prefectul Darius Filip, semnată de Victor Oprea, a exprimat nemulţumirile membrilor organizaţiei sindicale şi a FSLI din care ei fac parte. Totodată, sindicatele au semnalat Ministerului Educaţiei deficienţe din legislaţie şi numeroase sesizări din teritoriu în legătură cu neajunsurile Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi neajunsurile din programul de salarii Edusal.
Dar principala preocupare a liderilor sindicali a constituit-o
semnalarea de anomalii în legile privind salarizarea şi promovarea profesorilor, solicitând din nou corectarea erorilor din legea salarizării, De asemenea, ei au solicitat plata salariilor restante obţinute prin senţinte judecătoreşti.
Totodată, FSLI a criticat instituţiile statului care nu acordă Educaţiei 6% din PIB, conform legii, manifestându-şi îngrijorarea pentru faptul că în anul 2018 procentul din PIB alocat educaţiei nu va depăşi 3,5%.

Alte probleme vizate de sindicalişti

Sindicatele au făcut public faptul că nu agreează stabilirea concursului de titularizare înainte de pretransferări, în care, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, repartiţia pe posturile vacante se va face după noi reguli.
Altă intervenţie a sindicaliştilor din FSLI a constat în pledoaria pentru creşterea numărul consilierilor şcolari pentru a contracara fenomenul bullying-ului în şcoli.
O acţiune de amploare o constatăm la nivelul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar, care a continuat oferta de asigurări de sănătate prin asigurări de grup (de sănătate) pe anul 2018 (al zecelea an consecutiv). Potrivit relatării interlocutorului, în 2017 au fost asigurate 2.477 persoane, din care 1.782 membri de sindicat şi 695 aparţinători (membri de familie).
În final, sindicatele din educaţie au reuşit să obţină pentru profesori salarii mai bune în 2017, precum şi plata integrală a restanţelor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.