26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Profesori din 1.000 de şcoli din ţară vor boicota simularea examenului de evaluare naţională

Scris de Vasile Nechita, 04 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), organizaţia ”a consultat în această perioadă membrii de sindicat în vederea declanşării protestelor.


Astfel, cadrele didactice, membre de sindicat din aproximativ 1.000 de unităţi de învăţământ, au optat să boicoteze simularea examenului de evaluare naţională, care are loc în perioada 5-7 martie 2018. Angajaţii din educaţie au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea Guvernului, dar şi a liderilor celor două camere din Parlamentul României, la solicitările federaţiei noastre.
Membrii de sindicat din aproximativ 1000 de unităţi de învăţământ, din 28 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti, au decis să nu participe la simularea examenului de evaluare naţională care se desfăşoară în perioada 5-7 martie 2018. Trebuie precizat că foarte multe unităţi de învăţământ din partea de Sud a României şi toate cele din Bucureşti au fost închise în această săptămână, membrii de sindicat neavând posibilitatea să opteze, prin semnătură, pentru această formă de protest.
Conducerea executivă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, membrii Biroului Operativ, precum şi cei ai Colegiului Naţional al Liderilor susţin demersul colegilor noştri şi îi asigurăm de tot sprijinul pentru perioada următoare. De asemenea, FSLI face un apel către elevi şi părinţi să fie alături de cadrele didactice care au decis să protesteze ca formă de nemulţumire faţă de modul în care este tratat sistemul de învăţământ din România.
Solicitările membrilor noştri de sindicat, care au fost transmise Guvernului României şi conducerii celor două camere ale Parlamentului României sunt:
1. Soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
2. Majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale;
3. Rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional;
4. Rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio – profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară;
5. Modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „ÎNVĂŢĂMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică;

6. Acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
În urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018.
Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat, indiferent de apartenenţa sindicală, pentru a reuşi în demersurile noastre, precizează comunicatul.
Şi în cinci şcoli sătmărene majoritatea profesorilor au votat pentru boicotarea evaluării naţionale, potrivit lui Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, afiliat FSLI.

Abonează-te acum Online!
 1. Popa a spus: 06 martie 2018, ora 11:37

  Dobitoc de dac bulibaşă,eu as tăia părintelui 25% din salariu pt fiecare corijenta a puradelului.Plus ajutorul social.Pai mai cretinule,ce vina are profesorul că progenitura ta nu învaţă?ce de fapt nu mă mir,daca te moşteneşte pe tine….ajunge oricum psd-ist…sifiliticule

 2. Cetăţeanul turmentat a spus: 05 martie 2018, ora 20:40

  Dac Bulibaş,
  Dreptul la protest există în orice stat democratic.
  Eu zic că ar fi bani pentru învăţământ dacă nu s-ar mai plăti de la stat nicio parte din salariile preoţilor.

 3. ioan a spus: 05 martie 2018, ora 18:19

  Ma Bulibasa…. oare nu puradei tai sunt de vina ca te-au mostenit pe tine?

 4. De -REX a spus: 05 martie 2018, ora 09:37

  Anul asta nu prea au fost la scoala. Tot vacanta au.Norma este de 16 ore pe saptamana.Vacante peste vacante. Vor si reducerea varstei de pensionare ,vor si salarii speciale. Este o NESIMTIRE.

 5. Dac Bulibas a spus: 05 martie 2018, ora 08:02

  Astia s-au pus pe santaj. Bine ca nu cereti salariile din grila din 2022 respectiv vechimea din 2022 in actual ca sa mergeti unii in pensie inca de maine daca reusiti. Doar salarii marite vreti de calitatea invatamantului pe care o practicati si de competentele voastre nu vorbiti !…. Eu v-as retribui dupa calitatile voastre si nu dupa gradele pe care le adunati, ci dupa nivelul de promovabilitate si reusita la Bacalaureat a elevilor pe care-i pregatiti !. Pt. un corigent i-as diminua profesorului respectiv salariul cu 25 % , pt. 2 corigenti cu 50 % si asa mai departe ca sa nu mergeti la scoala de dragul distractiei sau al salariului ci sa va ocupati efectiv de elevii pe care trebuie sa-i pregatiti in mod constiincios si eficient !. Daca un elev nu stie este si din vina cadrului didactic care nu a reusit sa-i explice in asa fel ca acesta sa inteleaga !. Multe cadre didactice isi bat joc de invatamant iar asta se oglindeste in gradul de promovabilitate !!!.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.