Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 02.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – raport la 3650 de zile . 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 La psiholog, Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiuni: Copiii şi fricile lor. 10.10 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Vasile Feher. Titlul emisiunii:Vindecarea sufletului prin spovedanie. 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 15.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 16.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Andrada Bârsăuan.18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură,cu Ioan Aniţaş,invitat: Nicolae Pop.Titlul emisiunii: Munca-o modalitate de a rămâne tânăr. 22.30 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii: Mosolyhaz – az orom oazisa (Casa Zânelor – oază de bucurii). 23.30 Ştiri

Profesori corigenţi candidează la concursul de ocupare a posturilor vacante

Scris de Vasile Nechita, 13 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Durla Calin

Durla Calin

Recent, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a afişat rezultatele finale obţinute la concursul judeţean de ocupare a posturilor vacante din învăţământul preuniversitar.

Concursul a avut loc pe 6 septembrie 2017, centrul de examen fiind Colegiul Economic Gheorghe Dragoş Satu Mare. De fapt, au fost două concursuri şi două categorii de rezultate finale: pentru candidaţi calificaţi şi pentru candidaţi necalificaţi.

81 de candidaţi pentru dascăli calificaţi

Pentru a afla ponderea posturilor vacante din învăţământul preuniversitar sătmărean, precum şi cauzele pentru care acest deficit de cadre trenează an de an, am stat de vorbă cu Călin Durla, şeful inspectoratului şcolar. Întrucât nu a avut loc repartizarea pe posturi a celor reuşiţi la concurs, interlocutorul nu a fost în măsură să ne ofere date concrete despre numărul de posturi vacante, pe specialităţi, număr de suplinitori calificaţi, necalificaţi şi pensionari.
Ceea ce am reţinut însă din conversaţie, este lipsa de atractivitate pentru tineri a profesiei de dascăl. Este nevoie de profesori pentru că studenţii sau tinerii care absolvă preferă să meargă spre alte locuri unde se câştigă probabil mai bine. Ordinea în care studenţii de top optează la angajare este următoarea: în străinătate, la marile companii din ţară, în administraţia publică şi abia apoi în sistemul de învăţământ. (În ţările cu cele mai bune politici educaţionale situaţia este exact invers). Din păcate, „tendinţa este de scădere a atractivităţii pentru sistemul de învăţământ, ne spune Călin Durla. Noroc cu scăderea populaţiei şcolare, altfel s-ar înregistra un deficit şi mai mare de personal”.
L-am rugat pe interlocutor să comenteze rezultatele la concurs. “Rezultatele sunt cele pe care le vedeţi”, a fost răspunsul său. Ceea ce am văzut, este un tabel cu rezultatele finale ale profesorilor calificaţi, obţinute la concursul judeţean de ocupare a posturilor vacante din învăţământul preuniversitar.
În total, au participat 81 de candidaţi. În partea superioară a clasamentului, la proba scrisă, sunt şase note între 8 şi 8,50 şi alte şase note între 7 şi 7,60. În schimb, în partea inferioară constatăm 19 note sub 4,60, dintre care, şase sub 2,80. (Cea mai mică notă este 1,20, în condiţiile în care un punct se acordă din oficiu).

28 de candidaţi pentru dascăli necalificaţi

Întrucât anul şcolar nu poate începe fără cadre didactice, şi în 2017 şcoala va avea şi dascăli necalificaţi (chiar dacă în număr relativ mic). Totul în condiţiile în care există catedre neocupate şi puţini doritori să înceapă o carieră în învăţământ. În lipsa oamenilor specializaţi, autorităţile sunt nevoite să recurgă la compromisuri şi să-i primească în sistem pe cei care n-au nicio legătură cu pedagogia. Din păcate, această situaţie îi va afecta pe elevi.
În ceea ce priveşte concursul pentru candidaţi necalificaţi, la care s-au înscris 28 de prsoane, constatăm diferenţe mari între notele la interviu şi cele de la proba scrisă. Astfel, dacă la interviu sunt consemnate chiar cinci note de 10 şi alte şapte peste 9, la proba scrisă stăm mult mai slab. Avem şapte dintre cele mai bune note cuprinse între 8 şi 8,90. Dar la partea inferioară a clasamentului se înregistrează nouă note sub 4,70, cea mai mică fiind de 1,10.

Soluţii provizorii

Până la organizarea unui nou concurs, se va recurge la ofertă de ore suplimentare. Chiar şi un învăţător poate preda, cu acceptul părinţilor, la două clase (una după-amiaza), fiind plătit pentru prestaţie de ore suplimentare. Şi unii profesori acceptă să ia ore peste norma didactică.

Abonează-te acum Online!
  1. privat a spus: 15 septembrie 2017, ora 10:31

    rusineeeeee!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.