Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 02.24 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 03.07 Folkshop la Satu Mare Shopping Plaza 04.31 Info magazin, cu Adriana Tivadar 04.50 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.35 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 11.07 Inaugurarea noului showroom Lebăda 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 13.00 Ştiri 13.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Loredana Aracs, titlul emisiunii: Diagnostic şi tratament în bolile oncologice 14.12 Teleshopping 14.28 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Cum să vedem binele în orice situaţie 15.25 Concert Inedit 15.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Vasile Moiş – raport la 2.190 de zile 16.51 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Carmen Bratosin, Ovidiu Pop, titlul emisiunii: File din istoria Colegiului Mihai Eminescu 17.50 Sport, meci de fotbal, Unirea Tăşnad-U Cluj 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Carnea de struţ, delicatesă în bucătărie 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Profesori corigenţi candidează la concursul de ocupare a posturilor vacante

Scris de Vasile Nechita, 13 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Durla Calin

Durla Calin

Recent, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a afişat rezultatele finale obţinute la concursul judeţean de ocupare a posturilor vacante din învăţământul preuniversitar.

Concursul a avut loc pe 6 septembrie 2017, centrul de examen fiind Colegiul Economic Gheorghe Dragoş Satu Mare. De fapt, au fost două concursuri şi două categorii de rezultate finale: pentru candidaţi calificaţi şi pentru candidaţi necalificaţi.

81 de candidaţi pentru dascăli calificaţi

Pentru a afla ponderea posturilor vacante din învăţământul preuniversitar sătmărean, precum şi cauzele pentru care acest deficit de cadre trenează an de an, am stat de vorbă cu Călin Durla, şeful inspectoratului şcolar. Întrucât nu a avut loc repartizarea pe posturi a celor reuşiţi la concurs, interlocutorul nu a fost în măsură să ne ofere date concrete despre numărul de posturi vacante, pe specialităţi, număr de suplinitori calificaţi, necalificaţi şi pensionari.
Ceea ce am reţinut însă din conversaţie, este lipsa de atractivitate pentru tineri a profesiei de dascăl. Este nevoie de profesori pentru că studenţii sau tinerii care absolvă preferă să meargă spre alte locuri unde se câştigă probabil mai bine. Ordinea în care studenţii de top optează la angajare este următoarea: în străinătate, la marile companii din ţară, în administraţia publică şi abia apoi în sistemul de învăţământ. (În ţările cu cele mai bune politici educaţionale situaţia este exact invers). Din păcate, „tendinţa este de scădere a atractivităţii pentru sistemul de învăţământ, ne spune Călin Durla. Noroc cu scăderea populaţiei şcolare, altfel s-ar înregistra un deficit şi mai mare de personal”.
L-am rugat pe interlocutor să comenteze rezultatele la concurs. “Rezultatele sunt cele pe care le vedeţi”, a fost răspunsul său. Ceea ce am văzut, este un tabel cu rezultatele finale ale profesorilor calificaţi, obţinute la concursul judeţean de ocupare a posturilor vacante din învăţământul preuniversitar.
În total, au participat 81 de candidaţi. În partea superioară a clasamentului, la proba scrisă, sunt şase note între 8 şi 8,50 şi alte şase note între 7 şi 7,60. În schimb, în partea inferioară constatăm 19 note sub 4,60, dintre care, şase sub 2,80. (Cea mai mică notă este 1,20, în condiţiile în care un punct se acordă din oficiu).

28 de candidaţi pentru dascăli necalificaţi

Întrucât anul şcolar nu poate începe fără cadre didactice, şi în 2017 şcoala va avea şi dascăli necalificaţi (chiar dacă în număr relativ mic). Totul în condiţiile în care există catedre neocupate şi puţini doritori să înceapă o carieră în învăţământ. În lipsa oamenilor specializaţi, autorităţile sunt nevoite să recurgă la compromisuri şi să-i primească în sistem pe cei care n-au nicio legătură cu pedagogia. Din păcate, această situaţie îi va afecta pe elevi.
În ceea ce priveşte concursul pentru candidaţi necalificaţi, la care s-au înscris 28 de prsoane, constatăm diferenţe mari între notele la interviu şi cele de la proba scrisă. Astfel, dacă la interviu sunt consemnate chiar cinci note de 10 şi alte şapte peste 9, la proba scrisă stăm mult mai slab. Avem şapte dintre cele mai bune note cuprinse între 8 şi 8,90. Dar la partea inferioară a clasamentului se înregistrează nouă note sub 4,70, cea mai mică fiind de 1,10.

Soluţii provizorii

Până la organizarea unui nou concurs, se va recurge la ofertă de ore suplimentare. Chiar şi un învăţător poate preda, cu acceptul părinţilor, la două clase (una după-amiaza), fiind plătit pentru prestaţie de ore suplimentare. Şi unii profesori acceptă să ia ore peste norma didactică.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
  1. privat a spus: 15 septembrie 2017, ora 10:31

    rusineeeeee!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.