Prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu şi-a lansat la Carei două dintre cele mai recente titluri scoase de sub tipar

Scris de Ioan Aniţaş, 11 aprilie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Luni, 11 aprilie, Castelul Károly din municipiul Carei a găzduit o manifestare culturală deosebită, organizată de Direcţia de Cultură, în colaborare cu Biblioteca Municipală Carei –  lansarea a două volume de carte scrise de către prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, fiu al municipiului gazdă: “Mitografii. Incursiuni într-o bibliotecă mitologică” şi “Scriitori, cărţi, muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română”, apărute la editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca.

La eveniment a participat în postură de invitat, poetul, eseistul, criticul literar, coordonatorul revistei de cultură şi literatură “Poesis”, George Vulturescu.

După oficiul de gazdă făcut de către Bogdan Georgescu,  directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Carei, cel care a prezentat invitaţii, nu înainte de a sublinia faptul că, în ultima parte anului 2021, Gheorghe Glodeanu a fost distins cu titlul Pro Urbe, a fost apoi invitat la microfon George Vulturescu, cel care a prezentat o schiţă biografică a scriitorului, profesorului universitar  Gheorghe Glodeanu, care s-a născut la 9 decembrie 1957 în Carei.

A absolvit Şcoala Generală nr.1 din Carei (1964-1972), apoi Liceul Real-Umanist din Carei (1972-1976), urmând studiile universitare la Facultatea de Filologie din Cluj, specialitatea limba şi literatura română-limba şi literatura franceză (1977-1981). Titlul lucrării de licenţă a fost Metamorfozele timpului în proza fantastică a lui Mircea Eliade.

A obţinut titlul de doctor în filologie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca în 1996, cu teza “Poetica romanului românesc interbelic. O posibilă tipologie a romanului”.

În prezent este profesor universitar la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare (UTCN).

Activitatea ştiinţifică a acestuia s-a concretizat prin publicarea a peste 550 de articole, studii şi recenzii în câteva din cele mai prestigioase reviste de specialitate din ţară: Tribuna, Steaua, Familia, Vatra, România literară, Contemporanul, Flacăra, Caiete critice, Luceafărul, Jurnalul literar, Viaţa Românească, Poesis şi multe altele. În 1987 i s-a decernat premiul pentru critică literară al revistei Tribuna.

În alocuţiunea sa, George Vulturescu a ţinut să menţioneze faptul că municipiul Carei este o vatră culturală importantă.

În spatele rezultatelor notabile obţinute de universitarul Gheorghe Glodeanu, stă un adevărat perete de cărţi.
În literatura română nu are un concurent în abordarea şi studiului fantasticului în diversele lucrări ale unor scriitori de notorietate. Este abordată pe spaţii ample, de către Gheorghe Glodeanu, poetica fantasticului, un  studiu profund documentat, cu numeroase pagini de bibliografie.

Numele profesorului, scriitorului, cercetătorului, criticului literar Gheorghe Glodeanu se regăseşte în cele mai valoroase antologii şi istorii literare ale ultimilor ani.

La rândul său, Gheorghe Glodeanu şi-a prezentat cele două volume recent apărute de sub tipar, încercând să invite la lectură mai ales cadrele didactice care şi-au însoţit elevii de la Liceul Teoretic la această prezentare de carte.

Din discursul său nu au lipsit secvenţe autobiografice, cu referire mai ales la perioada cât a fost elev la Carei, dar şi student la Cluj-Napoca.

A mulţimit organizatorilor, dar şi participanţilor, mărturisind că de peste 20 de ani nu a mai prezentat o carte în municipiul Carei.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517