Image 1
Image 2

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, fondatorul Universităţii Vasile Goldiş, a încetat din viaţă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comunitatea academică din Arad şi Satu Mare este în doliu. Preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a decedat în a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2018.

Profesorul universitar doctor Aurel Ardelean, dascăl sobru şi exigent, om de impecabilă ţinută morală a fost unul dintre ctitorii învăţământului superior sătmărean, alături de profesorul Gavril Ardelean.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

Aurel Ardelean s-a născut la 4 iulie 1939 în localitatea Chișineu-Criș, județul Arad. A urmat Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1962. A obținut titlul de doctor în științe biologice în anul 1980, cu teza Flora și vegetația văii Crișului Alb, între izvoare și orașul Ineu. Începând cu anul 1970 a urmat 12 stagii de perfecționare și specializare în străinătate< Mongolia, Marea Britanie, Franța, Africa de Sud, Australia, SUA, Mexic. 
 
Activitatea sa profesională a cunoscut un drum ascendent și s-a distins printr-o activitate didactică, științifică și publicistică remarcabilă. A debutat ca profesor de biologie și a fost inspector școlar de specialitate timp de 15 ani. După obținerea titlului de doctor în științe biologice (1980), specialitatea geobotanică, și-a început cariera în învățământul universitar, unde a parcurs toate treptele universitare. A dobândit titlul de profesor universitar începând cu anul 1996, dar   și-a continuat și cariera de profesor de liceu, unde a fost preocupat de stimularea interesului elevilor pentru biologie, obținând rezultate deosebite la olimpiadele naționale de biologie. 
Ca recunoaștere a activității sale didactice, Ministerul Învățământului l-a numit membru al Comisiei Naționale de Biologie de 12 ori, comisie în care a deținut și poziția de vicepreședinte. 
A contribuit la modernizarea predării biologiei în școli prin elaborarea și implementarea unui amplu program de dotare a școlilor din județul Arad cu laboratoare și loturi experimentale. 
Aurel Ardelean a avut un aport considerabil la înființarea și dezvoltarea învățământului particular românesc prin întemeierea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, încă din anul 1990, în cadrul căreia, ulterior, a înființat Institutul de Științe ale Vieții. 
În 1993 a fost ales rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. A fost conducător de doctorat în domeniul biologiei pentru numeroși doctoranzi. Activitatea științifică a fost orientată spre cercetare, unde – prin contribuții originale în domeniul biologiei celulare, moleculare, al geobotanicii și ecologiei restaurative – prof. univ. dr. Aurel Ardelean și-a creat un nume respectat atât în țară cât și în străinătate. Activitatea sa științifică a fost marcată și de participarea cu lucrări științifice prezentate la congrese, sesiuni științifice, simpozioane, desfășurate atât în țară cât și în străinătate. 
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost Președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și președintele Consiliului de Administrație, Președintele Fundației Universitare „Vasile Goldiș” din Arad și Președintele Fundației pentru Medicină Celulară și Moleculară din România. De asemenea, a deținut funcția de Director al Școlii Doctorale de Biologie – IOSUD – UVVG Arad și Director al Institutului de Științe ale Vieții din cadrul UVVG Arad.
Activitatea publicistică este concretizată în peste 200 de publicații (cărți, tratate, monografii, cursuri universitare sau manuale școlare), în calitate de autor sau de coautor, la care se adaugă 60 de lucrări științifice de biologie, ecologie și protecția mediului, 12 lucrări de istorie a biologiei. 
În perioada mandatului de senator, a fost membru al Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport a Senatului României, în legislatura 2004-2008, activitatea sa fiind concretizată în 48 de declarații politice, 192 de propuneri legislative, 192 de luări de cuvânt în plenul Senatului. 
Activitatea științifică a prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost recunoscută prin acordarea a numeroase premii, distincții și diplome de către instituții de prestigiu din țară și din străinătate, dintre care amintim: premiul Emanoil Teodorescu, acordat de Academia Română, în anul 1981, Premiul „Emil Racoviță” al Academiei Române, 2009, Premiul „Petre S. Aurelian” al Academiei Române, 2009,  sau medalia de bronz Inventika, 2008. 
În anul 2003 președintele României Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul național Serviciul credincios în gradul de cavaler, pentru întreaga activitate științifică și contribuție la dezvoltarea învățământului românesc. 
A primit titlul de doctor honoris causa al Liberty University of Sacramento, California, SUA, 1999, al Universității Transcarpatia, Ujgorod, Ucraina, 2009, al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Banatul, Timișoara, 2007 și al Universității Danubius din Galați, 2009. 
Afilieri< membru de onoare AOȘR, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, membru al European Academy of Sciences and Arts, cu sediul la Viena și Salzburg, Viena (E.A.S.A), 1999, Albert Schweitzer World Academy of Medicine, Varșovia, 1999, Academia Brasileira de Ciencias, Sao Paolo, 2000, Academy for Europe’s Sciences and Arts, cu sediul în Canada, 2001, New York Academy of Sciences; de asemenea, a fost membru în 15 organizații științifice internaționale și în 8 organizații naționale de specialitate. 
 
Cu adâncă tristețe în suflet ne luam rămas bun de la profesorul Aurel Ardelean, care, în dimineața zilei de 26 decembrie 2018, la venerabila vârstă de 79 de ani, a trecut în lumea celor buni și drepți, lăsând un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut.

Comunitatea academică a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad,

Filiala Satu Mare

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with