Prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii din Baia Mare, invitat la Informaţia TV

Scris de Mihai Sălceanu, 06 august 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prof dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, Maramureş, este invitatul emisiunii “În Sujba Comunităţii” care se transmite duminică, 8 august, de la orele 13.00 şi 20.00 la Informaţia TV. Ajuns aproape la finalul unei cariere extraordinare, de apostol al neamului, omul de cultură vorbeşte despre activitatea sa bogată, despre venirea în Maramureş, despre naşterea şi dezvoltarea Bibliotecii “Petre Dulfu”.

Pentru el, Maramureşul este o ţară pe care a descoperit-o prima dată prin ochii străinilor, care au văzut spectaculosul în lucrurile mărunte. Este ţara Canaanului, de care acum este legat prin toate fibrele fiinţei.

A fost muncitor emailator la Zalău, redactor de ziar, bibliotecar, profesor, director de şcoală, instructor cultural, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, senator, vicepreşedinte al Senatului, decan al Universi­tă­ţii de Vest “Vasile Goldiş” – filiala Baia Mare, consilier judeţean şi, de 20 de ani, director al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare. Condusă de el, biblioteca a ajuns o citadelă culturală recunoscută pe plan mondial. Este de fapt pe locul I în lume cu cel mai mare grad de creştere a fondului de carte. Numărul volumelor a crescut de la 200.000 la peste 800.000 în 30 de ani.

Pe de altă parte, biblioteca băimăreană este un important donator de carte, cu zeci de filiale în ţară şi străinătate. Din Baia Mare au plecat mii de volume spre Moldova, Ucraina, Ungaria, Spania, Portugalia, Scoţia, Elveţia, Canada etc. Zilele trecute, şi liceele “George Pop de Băseşti” din Maramureş şi Satu Mare au beneficiat de o donaţie substanţială de cărţi din partea aceleiaşi instituţii.

Teodor Ardelean este optimist în continuare, are încredere în viitorul bibliotecii şi al cărţii, iar piedicile avute de-a lungul vieţii l-au întărit şi mai mult.

Duminică, aşadar, o emisiune despre un om care a aşezat cartea la rang de credinţă, şi care a dus bucuria cărţii în multe colţuri ale lumii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517