Image 1
Image 2

APICULTURĂ

Producţia de miere ar putea ajunge în acest an la 18.000 de tone

Producţia de miere din acest an va fi mai bună decât în 2020, fiind estimate undeva la 17.000 - 18.000 tone, dar totuşi va fi un an modest faţă de cei în care se obţineau peste 30.000 tone de miere, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Există o ciclicitate a anilor buni apicoli, în sensul în care 2018 a fost un an deosebit de valoros, iar atunci România a figurat ca fiind cea mai mare producătoare de miere din Europa. De atunci a început declinul. Ciclicitatea se referă la faptul că, după un an valoros pentru apicultură, urmează trei-patru ani mai puţin buni, şi se va ajunge poate la cinci ani. Şi asta nu din cauză că nu avem albine, că nu avem profesionişti sau c[ nu avem o bază meliferă, le avem pe toate acestea, problema este legată de aceste schimbări climatice. Se va ajunge ca abia o dată la 5 ani apicultorul să fie mulţumit pentru roadele muncii albinei şi a muncii sale. Anul acesta, într-adevăr, este mai prolific comparativ cu 2020, producţia medie este de 50-55% dintr-un an bun, în unele locuri chiar 60%, dar totuşi va fi un an modest fa\[ de o producţie de 30.000 – 32.000 tone de miere într-un an bun. Estimările noastre pentru 2021 sunt undeva sub 20.000 tone, respectiv 17.000 – 18.000 tone de miere. Vom vedea ce spune şi statistica despre această producţie de miere”, a declarat Ioan Fetea, la Târgul Naţional al Mierii care s-a desf[;urat la Bucure;ti `n ultimul weekend.

El a precizat că pentru apicultori este foarte greu să vândă şi această mică producţie de miere din cauza importurilor care vin din Ucraina, miere care de multe ori este adusă din China la preţuri derizorii. “Din păcate, nu putem să concurăm cu mierea din Ucraina, care de fapt este adusă din China şi am înţeles că nu va mai suporta nici taxe vamale şi va intra în Europa nelimitat. E un control pe care îl pierdem total. Europa va pierde mult cu această invazie. Nu este corect pentru produsele autohtone, mai ales pentru România, care, din păcate, nu este un consumator de miere”.

Cum au fost afectaţi apicultorii de pandemie şi de lipsa unor astfel de evenimente? Unii, chiar dacă au avut pierderi, au reuşit să se adapteze vânzând mierea clienţilor fideli, trimisă prin curierat, în timp ce alţii susţin că au avut de câştigat ocupându-se foarte mult de inovare, iar acum sunt prezenţi la târg cu produse noi.

4 comentarii

  1. @Babacul are cultura mierii in mod sigur ! cumpara/isi alege (“…de preferinta miere cristalizata pentru ca nu-mi place sa fie reincalzita….”). Cu reincalzirea intr-adevar se pierd unele dintre calitati mai cu seama daca reincalzirea se face la peste 40 grade Celsius !!!. Cum multi nu pot controla temperatura de reincalzire pt. a lichefia mierea, exista acest pericol de pierdere de proprietati calitative. Ca urmare este mai benefica cumpararea de miere cristalizata care nu a fost niciodata reincalzita !. Mierea lichefiata prin reincalzire dupa un anumit timp se recristalizeaza din nou. Ca urmare, mierea cristalizata in borcane din comert nu se stie daca a trecut prin reincalzire ( pt. a fi turnat in borcane ) sau nu. Daca procesul de reincalzire a fost una controlata ( pana la 40 grade C) atunci nu este nicio problema.

  2. Trebuie sa existe o cultura a cumparatorului, aceasta cultura se formeaza in timp, un cumparator avizat stie sa aprecieze un produs de calitate la pretul corect si nu neaparat sa umble dupa preturi mici. Spre exemplu daca vreau sa cumpar un salam romanesc maturat si uscat si scrie pe eticheta “Pentru 100 grame produs s-au folosit 125 grame carne” acel produs se poate cumpara cu incredere pentru ca este un producator serios.
    La miere este la fel, eu intotdeauna urmaresc calitatea si nu pretul. Sint foarte atent, cumpar mierea numai din surse verificate, nu cumpar niciodata de la supermarket cu tot felul de etichete dubioase. iar la magazinul Apicola intotdeauna intreb provenienta mierii, Pe perioada de iarna mai cumpar miere de la tirgul de produse treditionale, de preferinta miere cristalizata pentru ca nu-mi place sa fie reincalzita.

  3. Mizeria aia importata din China sa o numesti miere este o blasfemie, este o facatura fabricata in mod artificial, ceva impropriu. Nu are nici pe departe calitatile mierii originale !. Daca populatiei saracite le place pt. ca este ieftina atunci sa-l consume. Valoarea benefica a acestei facaturi botezata ” miere ” este identica cu cea a apei de ploaie.

Lasă un răspuns

Connect with