09.04.2020a 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ionuț Oneț, Ciprian Costea, Ovidiu Mureșan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înțelesul tuturor. (reluare) 03.30 Concurs d epescuit la Turulung 04.40 Festival de teatru 05.45 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii: Creșterea oilor și urgențele sezonului 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ionuț Oneț, Ciprian Costea, Ovidiu Mureșan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 09.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 10.50 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Fotbalul este suspendat în această perioadă. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înțelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ionuț Oneț, Ciprian Costea, Ovidiu Mureșan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Info Magazin cu Adriana Mureșan. Titlul emisiunii: Dăruiește și primești. 16.20 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Unicitatea sărbătorii Floriilor. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audiențe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audiențe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Producătorii de ouă promit să nu crească preţurile de Paşti

Scris de Ioan Aniţaş, 27 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De ani de zile, a devenit un obicei ca în preajma unor sărbători religioase mai mari de peste ani, comercianţii mai ales să majoreze preţurile unor produse alimentare specifice. Ne gândim aici la diverse sortimente de carne, preparate din carne, lactate, de ce nu şi ouă.

Dacă în cazul cărnii şi a lactatelor se pare că deja au început creşterile de preţuri în galantare şi nu la poarta fermei, acolo unde s-ar fi justificat ca urmare a rigorilor iernii din primăvară, iată că venim cu o veste bună pentru gospodine. Crescătorii de găini pentru ouă nu vor majora preţurile de livrare către comercianţi a acestui produs utilizat în cantităţi mai mari comparativ cu alte perioade, fiind în apropierea Sărbătorilor Pascale. 

Vă prezentăm în cele ce urmează opiniile formulate în sensul celor de mai sus de către câţiva mari furnizori de ouă pentru consum din judeţ.

Horaţiu Bonea, patronul firmei Bonvi Impex din Satu Mare, apreciază că în această perioadă nu se întrevede, dar nici nu se impune majorarea preţurilor ouălor de consum la poarta fermei. Unii crescători de păsări au început să facă mici stocuri pentru a putea face faţă cereilor în creştere în următoarele două săptămâni. În plus, dacă în perioada anterioară a existat o cerere mai mare de ouă către spaţiul comunitar, iată că în acest moment, efectivele de păsări s-au refăcut în fermele dezafectate din vara anului trecut. S-a restabilit un anume echilibru în ceea ce priveşte producţia şi în ţări ale Europei de Vest, fiind totuşi formulate comenzi. Interlocutorul nostru a mai subliniat faptul că în ultimii patru ani, furnizorii de ouă consum din Satu Mare n-au majorat preţurile la poarta fermei. De ceea ce se întâmpă la raft nu sunt responsabili fermierii. N-ar fi exclus ca unii producători de ouă consum să anunţe şi promoţii în ceea ce priveşte preţurile acestui produs nelipist din majoritatea preparatelor de Paşte (prăjituri, rulade din carne, miel/costiţă umplută ş.a.).

Doctorul veterinar Virgil Munteanu, la rândul său crescător de găini pentru ouă, ne-a spus că n-a auzit despre intenţiilor unor colegi de afacere să discute despre majorarea preţului la ouăle care vor fi livrate reţelelor comerciale în zilele ce urmează. Dacă se vor face resimţi creşteri de preţuri la raft, cu siguranţă nu vor putea fi acuzaţi crescătorii de găini pentru ouă. Din ferme, în funcţie de mărimea oului şi condiţiile de creştere a găinilor, ouăle vor ieşi la preţuri cuprinse între 33 şi 45 de bani bucata. Cât o să fie preţul la raft este greu de anticipat.

Beny Urs, patronul firmei Pro Avis, entitate specializată în producţia ouălor de consum, are convingerea că avicultorii sătmăreni nu vor majora preţurile la ouă până la Sărbătorile Pascale. Fermierii sătmăreni manifestă respectul cuvenit consumatorilor de ouă din judeţ, furnizând pieţii cantităţile necesare din acest produs care o să devină tot mai căutat în zilele următoare. Cât priveşte respectul faţă de consumatorul autohton, interlocutorul nostru a menţionat că de o vreme, există solicitări de ouă consum şi nu numai în spaţiul comunitar, preţurile la poarta fermei fiind cu 10-15 procente mai mari decât pe piaţa internă. Până a asigura piaţa sătmăreană cu ouă, comenzile din afară au fost ignorate. Nu pare foarte mult la prima vedere oferta din Europa de Vest, dar când este vorba despre sute de mii sau milioane de ouă solicitate, sumele devin demne de luat în seamă. Alături de ceilalţi fermieri menţionaţi şi Beny Urs le transmite sătmărenilor că pe piaţă vor fi ouă suficiente, producătorii sătmăreni sunt pregătiţi să facă faţă cererilor în creştere din zilele care urmează, fără a majora preţurile al poarta fermei.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 27 martie 2018, ora 11:52

    Ramane sa vedem ce fac comerciantii… Renunta la un profit mai mare ?.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.