Image 1
Image 2

Proclamaţia revoluţiei maghiare de la 1848 şi Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Două angajamente ideale, de ce nu le respectăm?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

prodan-csakiDouă cazuri: Daniel Prodan şi Csaki Ferenc

Ca de fiecare dată, în preajma zilei de 1 Decembrie se instalează o stare de tensiune între populaţia majoritară românească şi populaţia maghiară minoritară. Cum anul acesta ne aflăm şi în campanie electorală, situaţia a devenit şi mai dramatică. De unde să începem?

Acest subiect nu are un început foarte clar. S-ar putea invoca restricţia pe care a impus-o ministerul de externe din Ungaria personalului  diplomatic din România de a nu participa la festivităţile din 1 Decembrie. Au mai fost şi declaraţiile preşedintelui UDMR care spunea că maghiarii nu vor sărbători Centenarul Unirii în 2018. Kelemen Hunor omite să spună că, totuşi, platforma premierului Cioloş se numeşte România 100, iar în cazul în care PNL va reuşi să facă o majoritate, va lua UDMR la guvernare. Dar acestea sunt amănunte, chestii de campanie.

La fel cum pot fi catalogate şi acţiunile UDMR Satu Mare care, prin reprezentanţii săi, primarul Kereskenyi Gabor şi preşedintele Consiliului Judeţean Pataki Csaba, pot fi găsite elemente care să inducă ideea că se face o separaţie culturală discreţionară în defavoarea românilor din Satu Mare. 

Nimeni nu poate contesta faptul că există stare de  tensiune inter-etnică.  Ea poate fi alimentată de ambele tabere, chiar şi prin acţiuni minore. Fiecare vorbă, fiecare gest, poate fi interpretat. Să dăm doar două exemple. Când un consilier judeţean şi-a exprimat părerea negativă despre fotbalistul Daniel Prodan lumea a explodat în primul rând pentru că s-a înţeles că respectivul consilier fiind maghiar nu doreşte ca stadionul Olimpia să se numească Daniel Prodan pentru că acesta era român. Scandalul s-a amplificat şi pentru că înainte cu o lună s-a organizat o expoziţie cu obiecte aparţinând fotbalistului Puskas Ferencz. Scandalul a beneficiat de un teren fertil, pregătit în mod inconştient. Nimeni, niciodată nu va schimba părerea că a fost un atac xenofob la adresa unui mare fotbalist. Dar scuzele publice ar detensiona situaţia.

Lumea se inflamează uşor când semnalele vin de sus, de la partide şi politicieni.

Al doilea exemplu este legat de un caz în care solidaritatea umană a depăşit graniţele etnice. Nimeni, absolut nimeni nu s-a gândit măcar o clipă că tânărul Csaki Feri a fost maghiar. Drama lui a sensibilizat întreaga populaţie. Nici măcar unui român nu i-a trecut prin cap să spună că a fost maghiar. Ba dimpotrivă, nimeni nu a stat să socotească câţi români şi câţi maghiari au sărit în apărarea lui. Dacă poate exista solidaritate la necaz, de ce nu se întâmplă la fel şi când sunt sărbători? Sunt foarte, foarte mici, excepţii. De exemplu, Zilele Partium au reuşit să depăşească faza inter-etnică, deşi este sărbătoare organizată de maghiari. Românii nu au un astfel de eveniment, şi probabil  că se gândesc că nici nu vor avea foarte repede având în vedere că Primăria şi Consiliul Judeţean sunt conduse de reprezentanţi ai UDMR.

Dar ce au toate acestea cu 1 Decembrie şi cu 15 Martie?

Maghiarii în 1848, şi-au luat un angajament faţă de restul naţionalităţilor. Românii, la 1 Decembrie 1918, de asemenea, şi-au luat nişte angajamente.

Le publicăm mai jos, fără să le comentăm. Fiecare să judece singur dacă au fost sau nu respectate, şi de o parte şi de alta.

Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918

I. Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

II. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:

Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.

Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.

Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.

Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

IV. Adunarea Naţională dă expresie dorinţei sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea naţiunilor libere în aşa chip, ca dreptatea şi libertatea să fie asigurate pentru toate naţiunile mari şi mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaţionale.

V. Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.

VI. Adunarea Naţională salută cu iubire şi entuziasm liberarea naţiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume naţiunile< cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană şi hotărăşte ca acest salut al său să se aducă la cunoştinţa tuturor acelor naţiuni.

VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

VIII. Adunarea Naţională dă expresiune mulţumirei şi admiraţiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui duşman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizaţiunea de ghiarele barbariei.

IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii.

Cele 12 puncte ale Revoluţiei Maghiare din 1848

Ce doreşte naţiunea maghiară

Să fie pace, libertate şi înţelegere

1. Dorim libertatea presei, desfiinţarea cenzurii

2. Guvern responsabil în Buda-Pesta

3. Adunare Naţională anuală la Pesta.

4. Egalitate în faţa legii în chestiunile civile şi religioase.

5. Gardă naţională.

6. Plata dărilor de toţi deopotrivă.

7. Desfiinţarea iobăgiei.

8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativităţi.

9. Bancă Naţională.

10. Armata să depună jurământul pe Constituţie, militarii maghiari să nu fie duşi înafara ţării, militarii străini să părăsească ţara.

11. Deţinuţii politici de stat să fie eliberaţi.

12. Uniune.

Egalitate, libertate, fraternitate!

11 comentarii

  1. ” Două angajamente ideale, de ce nu le respectăm? “. Cred ca va referiti la romani ca maghiarii urmaresc si cer respectatrea acestora !. Nu se respecta ca asa-i mentalitatea romanului, una primitiva, ramasa in urma care nu stie sa treaca peste un prag si care va avea consecinte in viitor !. Politicienii romani prosti pot manevra foarte usor pe romanii si mai prosti prin sintagma mostenita ” dusmanul de clasa” care se atribuie momentan maghiarimii din Transilvania si de care politicienii prosti romani se folosesc/profita spre a abate atentia de la problemele grave ale tarii constand in saracie, mizerie, etc, datorate incompetentei lor spre intentia lor de a va conduce in scopul bunastarii lor !. Daca s-ar aplica si s-ar respecta cu strictete Rezolutia de la Alba Iulia maghiarii din Transilvania n-ar mai avea nevoie de UDMRai si nici de alti reprezentanti !. De aceea consider ca Rezolutia de la Alba Iulia ar trebui implementat in Constitutia Romaniei si respectat cu strictete ca numai asa se poate rezolva aceasta problema cu minoritatea maghiara bastinasa. Numai ca, daca se va proceda astfel atunci cine va fi noul “dusman de clasa” pt. problemele (saracia , mizeria, coruptia, etc) Romaniei ?. . Cu ce-i afecteaza pe romani daca maghiarii vor facultate in lb. lor, daca vor sa-si foloseasca simbolurile nestingherit, daca vor sa oficializeze lb . maghiara pe langa cea romana in Transilvania (ca lb. regionala)…. ?, Vor fi romanii mai saraci ?, nu cred !, vor pierde teritorii ?, nu !!. Si atunci, de ce atata impotrivire ?, ca sa-i discriminati pe maghiari !.

  2. “nationalismul vostru orb”? Ce cretin! Ce motive ar avea romanii in tara lor sa fie “nationalisti orbi”? Spune-ne si noua macar un motiv! Specimene din astea ca tine din pacate exista destule, e usor ca “din condei”, adica din fata tastaturii sa dai verdicte chipurile de mare cunoscator, dar pariez ca in caz de scandal ai fi primul care ar da bir cu fugitii. Iar treaba cu masonii e veche, ai luat din zbor informatia asta, toate evenimentele mai importante sint puse pe seama masoneriei, inclusiv Revolutia romana din 1989. Nu masoneria a avut cel mai important rol in 1918 (a avut rol limitat), ci caderea simultana a celor 4 mari imperii (Imperiul Tarist, Imperiul Otoman, Imperiul German si Imperiul Austro-Ungar).
    Stai jos ma, vrei si tu sa te dai ginditor dar nu reusesti!

  3. Ambele revolutii din 1848 si 1918-1920 au fost facute de masoni.
    Cu acelasi scop, destramarea Imperiului.
    In 1848 inca nu au avut puterea, dar in 1914-1918 au reusit.
    Restul este poveste de adormit ungurii si romanii impreuna si separat si crearea dusmaniei intre natiuni. Iar al treilea (masonul) ride si cistiga mereu.
    Asa ca ungurilor si romanilor mai taceti din gura si cititi si observati inamicul comun. Daca chiar vreti sa latrati si sa luptati, nu pierdeti energia intre voi, aveti un inamic comun, care isi face jocul doar prin nationalismul vostru orb.

  4. Datoria fiecarui roman este sa apere integritatea Romaniei de orice forma de autonomie. Trebuie sa facem asta pentru Protopopul Aurel Munteanu ucis la Huedin in 1940, pentru cei 157 civili nevinovati ucisi la Ip, pentru cei 93 civili nevinovati ucisi la Traznea, pentru cei 29 de oameni nevinovati ucisi la Moisei si pentru multi altii. Toti au fost ucisi de catre niste brute betive si primitive si n-au fost ucisi de razboi, au fost ucisi numai din ura si razbunare. Sint fapte reale din istoria noastra pe care le putem ierta, dar niciodata uita si niciodata nu trebuie sa mai permitem sa se repete.

  5. Cititi inca o data articolul.
    “Deplina libertate natioanla pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie, prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc.”
    Unde sunt aceste drepturi?
    Stiti si voi foarte bine ca nu v-ati tinut de cuvant!
    Pana si istoricul Neagu Djuvara a recunoscut acum cativa ani intr-o emisiune tv: “Nu ne-am tinut de cuvant.” Binenteles reactia reporterului a fost tacerea, uimirea lui a vorbit.
    Dar ce e de asteptat de la doua popoare care au fost nenorocite si prostite de comunism? Inteleg aici romanii si ungurii. Samanta tensiunii dintre cele doua popoare nu este altul decat comunismul, acel sistem bolnav pentru care si astazi unii unguri si unii romani au o asa mare nostalgie!
    Daca Ceausescu nu ar fi fost impuscat, astazi am fi fost in situatia Coreei de Nord, acel Ceausecu, care a avut intentia de a romaniza toate minoritatile!
    A recunoaste e o mare virtute.
    Ungurii si romanii se vor impaca in ziua in care ambele popoare isi vor recunoste greselile, pana atunci vor exista tensiuni peste tensiuni!
    Si cine sufera? Omul de rand! Omul de rand e discriminat la locul de munca, omul de rand e mereu atacat, s.a.m.d.
    Cei care ne conduc, au un mare interes sa ne atate, sa provoace conflicte intre noi, ca doar astfel isi vor putea obtine voturile si a-si face averi! Bine-ar fi sa spunem odata NU manipularii, si Nu urii, acea otrava care este aruncata intre noi cu atat patos de unii superiori.

  6. Ungurii sa uite de Proclamatia de la Alba Iulia din 1918. Odata cu invazia parsiva a lui Horty Miclos prevederile proclamatie in ceea ce-i priveste au devenit nule. Si-AU DAT ATUNCI EXAMENUL. Stim la ce ne putem astepta din partea lor. Sa nu-si faca iluzii, niciodata nu vom uita anii 1940-1944.

  7. Eu vad lucrurile altfel: atita timp cit o tara are o Constiutie VOTATA si APROBATA prin referendum, orice alte interpretari nu-si au locul. Discutii de genul Alba Iulia 1918 sau Revolutia maghiara 1848 pot avea loc in Piata Mare, Piata Somes sau frizerii sau baruri, unde oamenii vorbesc ce vor. Daca vorbim de Alba Iulia 1918 e musai sa vorbim si de 1940, cind Ungaria pur si simplu a aruncat in aer toate intelegerile si tratatele anterioare. Cind ai dinamitat pacea (1940) nu mai poti veni ulterior sa te legi de 1918 ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat. Asta lasind la o parte faptul ca Ungaria n-a recunoscut niciodata Proclamatia de la 1918, deci nu poti cere ceva ce n-ai recunoscut.
    In concluzie vorbim prea mult pe teme care sint foarte clare, Constitutia trebuie respectata si atit, cine nu vrea s-o respecte are 2 posibilitati: fie suporta rigorile legii, fie pleaca din tara !

Lasă un răspuns

Connect with