24.04.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 01.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile. 02.50 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitaţi: Marcu Greta, Zell Stefan. Titlul emisiunii: Să facem cunoştinţă cu Casa Buki.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Boloş. Titlul emisiunii: Săptămâna Patimilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Farcău, Beniamin Urs, Marius Orha. Titlul emisiunii: Iohannis refuză toate cele trei propuneri de miniştri.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Adriana Hagău, Mircea Muncean. Titlul emisiunii: Avortul în România. 14.00 Teleshopping 14.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii:Sfaturi pentru Sărbătorile Pascale. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan invitat: Dan Brumboiu. 16.15 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Ioana Borodi, Liviu Ivasuc. Titlul emisiunii: Sătmărenii se descurcă excelent la Independenţa Baia Mare. 17.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Îmbracă un copil de Sfintele Paşti. 17.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Deputat Romeo Nicoară raport din parlament. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea – raport la 4420 de zile.

Procesele colective

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Au trecut trei ani de la tragedia de la clubul „Colectiv şi cazul rămâne nerezolvat. Asupra lui planează şi mai multe necunoscute decât în fatidica noapte.
De fapt, de pe niciunul dintre marile tragedii colective care au zguduit societatea românească nu a fost scos vălul. Au rămas fără răspuns întrebările scrise pe ziduri în decembrie 1989. „21-22/ Cine-a tras în noi?”. Nu se cunosc, nici nu ştim dacă în decembrie 1989 au existat „terorişti”.

Se vor împlini în decembrie 29 de ani. Cazul a rămas nerezolvat. Pe ici, pe colo au mai apărut informaţii. L-a văzut pe Ion Iliescu, considerat erou în acele zile, intrând în sala de tribunal.
La fel de misterioase sunt mineriadele. Au fost vreo cinci. Începând din 1990, 1991 până în timpul mandatului preşedintelui Emil Constantinescu.

Au dărâmat un guvern,în septembrie 1991. Singura condamnare a venit pentru mineriada din 1999. Restul rămân mistere ale istoriei postdecembrie.

După o lungă pauză, în care au avut loc evenimente ciudate de mai mică anvergură, a urmat tragedia de la clubul Colectiv. Ca şi la revoluţie, ca în timpul mineriadelor, au murit persoane nevinovate. Singura lor vină a fost că se aflau într-un loc nepotrivit într-un moment nepotrivit.

Evenimentele din decembrie 1989 au provocat un mare val de simpatie pentru România. În timp ce în restul ţărilor socialiste au avut loc „revoluţii de catifea”, regimurile comuniste căzând fără violenţă, în România s-a declanşat o luptă pe viaţă şi pe moarte între românii care-şi doreau libertatea şi cineva fără chip numit. „Teroriştii” au rămas necunoscuţi. Procesul a trenat, procurorul care se ocupa de caz a ajuns la rândul lui să fie anchetat. Justiţia a rămas neputincioasă.

Mineriadele din 1990 şi 1991 au avut aceeaşi soartă. Ele au avut darul de a izola România. Tot ce s-a câştigat în decembrie, s-a pierdut în următorii ani. Sălbăticia violenţelor a speriat lumea civilizată. România a rămas în urma tuturor ţărilor foste socialiste. Aceste evenimente tragice sunt deja istorie. Timpul a trecut, fără ca peste ele să se aştearnă tăcerea.

Fără să fie o perioadă de linişte şi pace socială, următoarea mare tragedie care a marcat psihic poporul român este incendiul de la Colectiv. Un club insalubru, fără ieşiri în caz de incendiu a ars în câteva secunde. Rămâne un mister de ce materialul izolant a ars ca şi când ar fi fost îmbibat într-o substanţă explozivă.

Cu această tristă ocazie s-a descoperit că spitalele din România nu erau pregătite să facă faţă la o asemenea catastrofă. Nici după trei ani situaţia nu este mai bună.
Acest eveniment a căpătat implicaţii politice. Lumea a ieşit în stradă, a protestat. Rezultatul a venit uimitor de repede. Premierul Victor Ponta şi-a dat demisia, atrăgând căderea guvernului.

Preşedintele Iohannis a reuşit să instaleze un guvern de tehnocraţi, susţinut de partidele de dreapta. A fost un moment de răscruce, insuficient pentru o schimbare radicală. Stânga a revenit la guvernare în urma alegerilor din 2016, iar protestele au fost reluate.

Incendiul de la Colectiv este un fel de „Kilometru zero” al democraţiei. Societatea s-a împărţit în două şi fractura continuă să se lărgească. Rămâne un mister de ce anchetele nu au scos adevărul la iveală. Au trecut trei ani, familiile îşi plâng morţii şi niciun vinovat. Ca la revoluţie.

Deşi de mai mică anvergură, fără morţi, violenţele de la 10 august 2018, se înscriu, se pare, în rândul misterelor care apar din când în când în societatea românească.

Abonează-te acum Online!