Image 1
Image 2

Probleme şi pe dreapta şi pe stânga

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru procesul de democratizare a României două lucruri sunt importante< raportul dintre partidele care susţin guvernul PNL şi viteza de reformare a PSD. Fără două blocuri politice solide, cu adevărat democratice, nu se poate vorbi despre o Românie la fel ca orice altă ţară din miezul sănătos al Uniunii Europene.

Guvernul PNL a fost instalat în urma unor negocieri mai mult sau mai puţin exigente dintre PNL,USR, PMP, ALDE, UDMR, grupul Minorităţilor şi câţiva parlamentari curajoşi de la PSD şi Pro România.

Partidul lui Victor Ponta deşi a votat moţiunea de cenzură împotriva guvernului PSD, a refuzat să voteze un nou guvern dorind să facă un joc politic la două capete.

Se pare că în continuare Pro România pendulează între cele două blocuri politice, mai atent să captureze parlamentari de la PSD decât să participe la efortul de restabilire a unui echilibru între venituri şi cheltuieli, a unei discipline financiare grav afectate de PSD.

Deocamdată partidul Pro România este preocupat doar de el însuşi, de obţinerea unui capital electoral profitând atât de criza PSD, cât şi de neputinţa guvernului Orban de a forma o majoritate parlamentară.

Care este raportul dintre PNL, ca singur partid de guvernare, şi celelalte partide care au votat guvernul Orban?

Ludovic Orban a demarat o serie de consultări cu fiecare în parte. Sunt multe puncte de vedere diferite. USR, partidul cel mai apropiat de PNL, având cel mai mare număr de parlamentari, pune o condiţie care nu poate fi rezolvată doar de PNL, ci de o majoritate parlamentară. Este vorba despre alegerea primarilor în două tururi.

Că PSD se opune nu ar fi o problemă. Impedimentul principal este refuzul UDMR şi Pro România. UDMR mizează pe succesul său asigurat în localităţile în care populaţia maghiară atinge un procent de circa 30-35%. Pro România se gândeşte la preluarea primarilor PSD.

Foarte hotărât nu este nici PNL. Cu toate că preşedintele Iohannis este pentru alegerea primarilor din două tururi şi alegerea preşedinţilor CJ din rândul consilierilor, PNL nu este total convins pentru că şi primarii PNL sunt avantajaţi de alegerile dintr-un singur tur.

Să vedem cum va reacţiona USR, PMP şi probabil ALDE dacă nu se va rezolva această problemă de reprezentativitate. Un primar ales într-un singur tur este, în realitate, un primar ales de o minoritate politică, fie că este vorba despre PSD sau PNL. În cazul UDMR este un primar ales de o minoritate etnică.

Un primar votat de un singur partid este până la urmă primarul acelui partid. Asta nu este democraţie şi USR are tot dreptul de a se revolta dacă PNL nu respectă acordul semnat.

  Atât preşedintele Iohannis, cât şi premierul Orban, ştiu că USR, PMP, ALDE şi UDMR susţin guvernul PNL cu anumite condiţii. Cum vor fi armonizate toate pretenţiile numai Dumnezeu ştie. Din nerespectarea promisiunilor poate porni o ruptură în  fragila majoritate parlamentară.

Al doilea element important pentru viitorul României este refacerea, formarea sau reformarea unui partid de stânga. Despre PSD, din păcate, se poate spune ceea ce spunea Ion Iliescu despre PCR, anume că a “întinat idealurile socialismului.” Că PSD a deviat de la normalitate stau mărturie avertismentele, criticile liderilor socialiştilor europeni. Evoluţia PSD a şocat toate partidele social democrate din Europa, inclusiv Partidul Democrat din Statele Unite. I s-au închis toate uşile cancelariilor euro-atlantice. Este clar că PSD trebuie să se reseteze şi să-şi pregătească terenul pentru un nou început.

Aşadar, probleme ce par insurmontabile sunt şi pe dreapta  aflată la guvernare şi pe stânga, aflată în opoziţie.

Cine va armoniza diferendele? Preşedintele, că de aia a fost votat de peste 6 milioane de cetăţeni aproape disperaţi de situaţia în care se afla ţara lor.