Image 1
Image 2

Problema cancerului de sân, readusă în actualitate pe holurile secției de Oncologie SJU

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului la sân este marcată în fiecare an la data de 1 octombrie și reprezintă o modalitate de a reaminti populației importanța prevenției, dar și metodele de investigații și tratament a acestei boli deosebit de grave.

Holurile secției de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare au fost decorate cu câteva baloane roz cu însemnul zilei, tocmai pentru a readuce în actualitate problema cancerului de sân. Spre deosebire de ultimii trei ani în care unitatea sanitară a derulat de fiecare dată în luna octombrie un screening pentru depistarea cancerului la sân prin intermediul Secției de Oncologie (consult senologic și ecografie mamară), iată că de această dată pandemia de CORONAVIRUS a împiedicat derularea unei astfel de acțiuni, nu și la mesajul acestei zile și anume acela de a acorda atenție autopalpării, ca mijloc de depistare a unor modificări la nivelul sânului, dar și efectuarea unor investigații de specialitate (ecografie mamară, mamografie).

“Având în vedere contextul pandemic actual, situația nu ne permite să continuăm acest obicei pe care l-am promovat de 3 ani încoace. În ciuda acestei situații pandemice, SJUSM dorește să promoveze în continuare screeningul mamar în rândul femeilor din comunitatea noastră, și îndrumăm doamnele să se autopalpeze lunar, iar în situația depistării unui nodul să efectueze o ecografie mamară sau o mamografie în funcție de vârstă”, este mesajul specialiștilor secției de Oncologie.

La nivelul Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare se află în tratament, aproximativ 300-350 de femei care suferă de cancer la sân. Cancerul de sân este cel mai frecvent neoplasm la femei din întreaga lume. Ministerul Sănătății precizează că are în derulare un program pilot screening pentru cancerul de sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro. În cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finanțare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19.

Este prevăzut ca, peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZE ÎN SATU MARE

Se pot face fără programare în septembrie

Laboratorul de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare aduce în atenţia locuitorilor posibilitatea efectuării în această lună de analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, fără a fi necesară o programare, se arată într-o informarea a SJU Satu Mare.