Image 1
Image 2

Principalul adversar al PSD, inflaţia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

28 000 de persoane, din care 1 000 din România, au răspuns la un chestionar privind UE, direcţia în care se îndreaptă, viitorul Uniunii. Printre întrebări câteva s-au referit şi la temele care vor fi abordate în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European. Trei teme preocupă în mod deosebit populaţia Uniunii Europene: combaterea terorismului, şomajul în rândul tinerilor şi problemele economice.

Vedem că printre preocupările majore ale europenilor nu se regăsesc temele care explodează în România: lupta anticorupţie, independenţa justiţiei.
Poate că aşa se explică intervenţia preşedintelui Iohannis de acum trei zile axată exclusiv pe problema banilor pentru salarii şi pensii, în general pe probleme de ordin economic.

Nimic despre corupţie, despre scandalul din justiţie. Nimic despre subiectele fierbinţi care acoperă cu totul agenda publică, legate de scandalul procurorilor de la Ploieşti.
Să se fi schimbat Europa şi noi nu am aflat? Sau dintotdeauna subiectele de interes pentru public au fost cele enumerate în sondaj?

Klaus Iohannis avea cu siguranţă informaţii despre sondajul realizat la nivelul UE. :tia şi despre avertismentele comisarului european pentru Afaceri Economice şi Financiare, pentru Taxe şi Vămi. Acesta atrage atenţia asupra planificării bugetare a României care ” ingoră prevederile cadrului fiscal, în pofida necesităţilor politicilor fiscale responsabile.”

Considerat un apropiat al României, comisarul Pierre Moscovici pune diagnosticul corect: România lui Liviu Dragnea ingnoră multe dintre regulile de aur ale economiei. Pune banul în buzunarul alegătorului înainte de a fi câştigat. Avem un nou record, suntem pe primul loc din UE la rata inflaţiei. Câte avertismente trebuie să vină pentru ca PSD să înţeleagă că ţara se îndreaptă în direcţia greşită din cauza politicilor economice?

Poate că există, totuşi, o explicaţie. PSD, liderii partidului în frunte cu Liviu Dragnea, au fost prinşi în capcana corupţiei şi anti-corupţiei. Preşedintele, adversarii politici, mass media, zi de zi, ceas de ceas, acuză PSD că vrea să-şi subordoneze justiţia, că modifică legile numai din dorinţa de a slăbi forţa DNA, procedând la fel şi în cazul SRI.

Pentru a scăpa din capcană Dragnea s-a apropiat de SUA, folosindu-se de episodul mutării ambasadei la Ierusalim. PSD se poziţionează, în acest caz, împotriva UE. Consecinţele pe plan extern au fost în beneficiul PSD. Presa internaţională, începând cu cea din Israel, şi-a schimbat direcţia anti-PSD. Este o realitate controlabilă. Nu ştim cât va ţine.

Întorcându-ne la agenda prezidenţială este de remarcat schimbarea de strategie a preşedintelui Iohannis. Întoarcerea lui înspre probleme de ordin social şi economic este salutară. Nu ştim cât de profund percepe preşedintele tematica.

Ani de zile echipa prezidenţială, în frunte cu preşedintele, au fost preocupaţi de o pseudo problemă, a “penalilor”. La fel şi opoziţia. PSD a reuşit să se menţină în sondaje datorită creşterii salariilor, în fond a promisiunilor de creştere a salariilor. Inflaţia vine din urmă şi, se poate spune de pe acum, că devenind un adversar redutabil, până la urmă va învinge PSD-ul.

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.